Grusza Ananasówka Francuska – uprawa, owoce, ciekawostki

Dobrze rośnie nawet na piaszczystej glebie. Grusza Ananasówka Francuska ma rozpływające się w ustach owoce. To bardzo stara odmiana sprzed 1784 roku.

Grusza Ananasówka Francuska – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza Ananasówka Francuska – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Ananasbirne de Courtray, Anananasbirn von Courtray, Ananas de Courtrai, Ananas de Courtray, Ananasówka, Ananasówka Francuzka

Pochodzenie: przed 1784 rokiem (prawdopodobnie Belgia)

Dojrzewanie: sierpień-wrzesień (VIII-IX)

Owoce: duże (długość 8-10 cm); ładny, gruszkowy kształt; żółtozielone, a w słońcu brązowożółte z lekkim rumieńcem; skórka matowa; miąższ żółtobiały, tak miękki, że rozpływa się w ustach, lekko korzenny, smaczny; słabo pachną

Przeznaczenie: owoce deserowe, najlepsze do jedzenia na surowo

Gruszki Ananasówki nadają się do krótkiego przechowywania (w chłodzie). Zbyt długo przechowywane tracą smak.

Gleba: Ananasówka Francuska dobrze rośnie na lekkiej, piaszczystej ziemi

Stanowisko: słoneczne, znosi lekki półcień

Oporność: dobra, ale młode drzewa lepiej zabezpieczyć na zimę

Grusza Ananasówka Francuska rośnie zdrowo, ma rozłożystą koronę.

Ciekawostki

  • Anansówka Francuska to dziś odmiana bardzo rzadka.
  • Ta odmiana była polecana do uprawy przez IV Zjazd Owocoznawców, który odbył się w 1909 roku w Częstochowie.

Lista innych starych odmian grusz sprzed 1914 roku CZYTAJ TUTAJ

Źródło:

*wiedza własna
*„Sad i ogród owocowy” z 1912 roku Edmunda Jankowskiego
*”Deutsche Pomologie” z 1882-1883 roku Wilchelma Lauche

Rycina z XIX wieku została opublikowana za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

Podobne