Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Ziemniak – uprawa w ogrodzie
W ogrodzie najlepiej uprawiać ziemniaki wczesne. Wtedy rzadziej chorują i mniej są atakowane przez szkodniki. Fot. Niepodlewam

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Lubi słońce i nawożenie obornikiem. W amatorskiej uprawie ziemniak najlepiej uprawiać na wczesny zbiór. Wtedy mniej choruje.

Inne nazwy: Kartofel, Solanum tuberosum

Cechy: roślina jednoroczna

W uprawie amatorskiej najlepiej uprawiać ziemniaki wczesne. Dzięki temu unika się częstych oprysków na choroby i szkodniki (także roślin z nimi spokrewnionych, jak pomidor i bakłażan).

Wysokość: do 80 cm

Rozmnażanie: bulwy

Termin sadzenia: kwiecień – maj (IV-V)

Dokładny termin trzeba dostosować do pogody, aby przymrozki nie uszkodziły kiełków. W cieplejszych regionach ziemniaki można sadzić pod koniec kwietnia (IV), ale w zimniejszych bezpieczniej jest to zrobić na początku maja (V).

Przed sadzeniem ziemniaki można podkiełkować, aby zmniejszyć ryzyko uszkodzeń mrozowych i wcześniej zebrać plon. Skrzynkę z bulwami ustawia się w słabo ogrzewanym pomieszczeniu (około 15 stopni Celsjusza). Gdy kiełki mają po około 2 cm, ziemniaki należy posadzić. W ten sposób przyśpiesza się zbiór bulw nawet o miesiąc.

Bulwy sadzi się na głębokość około 5 cm. Po posadzeniu, zanim ukażą się zielone pędy, warto wykonać pierwsze redlenie ziemniaków. Drugie redlenie robi się, gdy ziemniaki zaczynają się zielenić, a kolejne (ewentualnie) nie później niż do zakwitnięcia. Ten zabieg korzystnie wpływa m.in. wielkość plonu.

Gdzie sadzić: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, worki, beczki

Unikać trzeba sadzenia ziemniaków obok warzyw z nimi spokrewnionych, gdyż zwiększa to ryzyko występowania tych samych chorób i szkodników.

W ogrodzie najlepiej uprawiać ziemniaki wczesne. Wtedy rzadziej chorują i mniej są atakowane przez szkodniki. Fot. Niepodlewam

Zbiór: od lipca (VII)

Termin zbioru ziemniaków zależy od odmiany, ale też terminu sadzenia.

Młode ziemniaczki można zbierać, gdy na części nadziemnej pojawiają się jagody.

Bulwy: od małych po bardzo duże (w zależności od nawożenia i terminu zbioru); owalne; miąższ kremowy, żółty, fioletowy

Zastosowanie: puree, sałatki, frytki, placki, zapiekanki, kluski, mąka, napoje alkoholowe

Smak ziemniaków zależy przede wszystkim od odmiany oraz nawożenia i podlewania. Bulwy przenawożone i nadmiernie podlewane są wodniste oraz mdłe w smaku.

Rozróżnia się różne typy kulinarne ziemniaków: A – sałatkowe, B – ogólnoużytkowe, C – lekko mączyste, D – bardzo mączyste. Wiele odmian to typy pośrednie, np. AB lub CB.

W ziemniakach są skrobia (do około 20%), a także m.in. potas, białko, wapń, żelazo, jod, witaminy C, PP, B1, B2, B6.

Stanowisko: słoneczne

Ziemia: przeciętna, piaszczysta, z dużą zawartością próchnicy i małą domieszką gliny, głęboko spulchniona; odczyn od kwaśnego do lekko kwaśnego (pH 4,5-6,5)

Podlewanie: umiarkowane

Ziemniaki podlewa się, gdy jest w sucho. Unikać trzeba zraszania liści, gdyż to zwiększa ryzyko wystąpienia chorób grzybowych

Nawadnianie ziemniaków ułatwia redlenie – podlewa się wtedy w bruzdy.

Nawożenie: umiarkowane

W uprawie ziemniaków bardzo ważne jest nawożenie gleby przed ich posadzeniem. Ziemniak najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Może to być np. obornik granulowany bydlęcy.

Bulwy rosną duże, jeśli ziemniakom nie brakuje potasu, zaś są liczne, jeśli mają zapewniony fosfor.

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: mała (w dużym stopniu zależna od pogody)

Ziemniaki są wrażliwe na choroby grzybowe, a te najlepsze warunki mają, gdy jest ciepło i deszczowo. W polskim klimacie taka pogoda występuje najczęściej w lipcu (VII).

Choroby grzybowe atakujące ziemniaki to m.in. alternarioza ziemniaka i zaraza ziemniaka.

Ze szkodników mogą być uciążliwe m.in. drutowce, mszyca ziemniaczana smugowa, nicienie, pędraki, stonka ziemniaczana.

Polskie wczesne odmiany ziemniaków:

  • Bard – miąższ żółty; wszechstronne zastosowanie, w tym do sałatek
  • Bartek – miąższ żółty; wszechstronne zastosowanie
  • Bila – miąższ żółty; wszechstronne zastosowanie
  • Cekin – miąższ żółty; wszechstronne zastosowanie, w tym na kluski
  • Gracja – miąższ żółty; wszechstronne zastosowanie, w tym na kluski
  • Irga – miąższ kremowy; wszechstronne zastosowanie
  • Irys – miąższ żółty; wszechstronne zastosowanie
  • Krasa – miąższ jasnożółty; wszechstronne zastosowanie, w tym do sałatek
  • Owacja – miąższ żółty; wszechstronne zastosowanie, w tym na kluski

Warto wiedzieć

  • Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej. Na tym kontynencie były uprawiane co najmniej 5000 lat p.n.e.
  • Ziemniaki trafiły do Europy w XVI wieku. Podobnie jak pomidory bardzo długo nie smakowały Europejczykom. Uważane były nawet za trujące.
  • W Polsce prawdopodobnie pierwsze ziemniaki posadzono przy pałacu w Wilanowie za czasów króla Jana III Sobieskiego (1629-1696). Powszechnie zaczęto je uprawiać w XVIII wieku. Tak opisał to etnograf Łukasz Gołębiowski (1773-1849) w książce „Domy i dwory, przy tym opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów” z 1830 roku:

„Zjawiły się w Polszcze  kartofle za Augusta III w ekonomiach królewskich, saskimi rolnikami osadzonych którzy je z sobą przynieśli. Długo Polacy brzydzili się niemi, za szkodliwe poczytywali zdrowiu, w mawiali to w pospólstwo Xsięża nawet. Kiedy ujrzano, że w gdańskich żuławach, u Holendrów i szwabów osiadających po różnych miejscach, kartofle rodziły się obficie, jedynym prawie były ich pokarmem, zabespieczały od głodu, rozliczne mieć mogły przyprawy i nie mało rozmaitych dawać potraw, przeszły do pogranicznych tym osadom rolników, później do dalszych, upowszechniały się coraz gęściej, i na końcu panowania Augusta III już były znane w Polszcze, w Litwie i na Rusi, dziś zarówno kmiotka, jak szlachtę żywią, niepogardza niemi i klasa wyższa, robią z nich mąkę, wódkę, wino, cukier”.

Ziemniak wczesny – uprawa współrzędna w ogrodzie

uprawa ziemniaków ziemniak wczesny uprawa ziemniaki
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleSzafirek Auchera Ocean Magic – uprawa i ciekawostki
Next Article Wertykulator – czym jest, jak działa i jakie opcje mamy do wyboru?

Related Posts

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Szpinak Orbita – uprawa, smak, odporność

Rzodkiewka French Breakfast – uprawa, smak, odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Różanecznik Nova Zembla – uprawa i ciekawostki
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.