Wrzesień to miesiąc coraz chłodniejszych i krótszych dni. Możliwy jest jednak siew warzyw do gruntu. Plony zbiera się po kilku tygodniach albo wiosną.
We wrześniu nadal jednak sporo jest słońca. Takie warunki bardzo lubią np. rukola oraz rzodkiewki. Te warzywa rosną tak szybko, że plon zbiera się nawet już po 2-3 tygodniach w przypadku rukoli. Z myślą o wiośnie warto posiać szpinak i sałatę. Będą gotowe do zbioru wiosną.
Oto lista warzyw, które można siać we wrześniu:
Czosnek – cały wrzesień (IX)
Uwagi: czosnek rozmnaża się nie z nasion lecz z ząbków i cebulek powietrznych. Cebulki są drobne i ich sadzenie przypomina siew. Czosnek z cebulek powietrznych jest gotowy do zbioru w lipcu (VII) następnego roku.
Komatsuna (kapusta japońska, szpinak musztardowy) – do 15 września (IX)
Uwagi: komatsuna rośnie bardzo szybko. Nadaje się do uprawy w gruncie i donicach.
Mizuna – do 15 września (IX)
Uwagi: mizuna to warzywo liściaste. Bardzo szybko rośnie.
Roszponka – cały wrzesień (IX)
Uwagi: tak późno wysianą roszponkę zbiera się zimą, jeśli jest ciepła, albo wczesną wiosną.
Rukola – pierwsza połowa września (IX)
Uwagi: rukola nadaje się do zbioru już po 2-3 tygodniach. Warto ją przykryć agrowłókniną, dzięki której nie atakują jej pchełki ziemne i rośnie szybciej.
Rzodkiewka – pierwsza połowa września (IX)
Uwagi: najlepiej siać późne odmiany rzodkiewki, np. Sopel Lodu. Dobrze ją przykryć agrowłókniną, by w jej liściach dziur nie wygryzały pchełki ziemne. Rzodkiewki z zbiera się pod koniec września (IX) albo na początku października (X).
Sałata – pierwszy tydzień września (IX)
Uwagi: sałatę można też siać do skrzynek i przesadzić do gruntu na początku października (X). Do uprawy nadają się tylko niektóre odmiany sałaty zwane ozimymi lub zimowymi. To np. Laredo, Nansena, Reskia. Sałatę warto lekko przykryć, np. słomą i gałęziami, bo może przemarznąć. Plon zbiera się wiosną.
Szpinak – wrzesień (IX)
Uwagi: gdy jesień jest ciepła, siew szpinaku warto opóźnić nawet do października (X), aby nie zdążył wzejść przed zimą. Szpinak posiany we wrześniu zbiera się w kwietniu następnego roku. Bardzo dobrą zimową odmianą jest np. szpinak Olbrzym Zimowy.
Trybula – do połowy września (IX)
Uwagi: trybula jest odporna na przymrozki. Szybko rośnie i ma małe wymagania.