Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Rzeżucha – uprawa i wymagania
Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Bardzo szybko plonuje. Fot. Niepodlewam

Rzeżucha – uprawa i wymagania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Bardzo szybko rośnie. Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Rośnie w ziemi i i bez niej, np. na ligninie. Wystarczy tylko podlewać.

Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Bardzo szybko plonuje. Fot. Niepodlewam
Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Do jedzenia nadaje się już po 7-14 dniach. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Nasturtium, Lepidum sativum, Pieprzyca, Pieprzyca ogrodna, Pieprzyca siewna

Rzeżucha jest uprawiana w Polsce od wieków. Dawniej jednak uważano ją nie za warzywo lecz zioło m.in. na utratę mowy po udarze i głuchotę (skuteczne zwłaszcza z owocami figi).

Cechy: roślina jednoroczna

Rzeżuchę można uprawiać cały rok na parapecie oraz w ciepłych miesiącach na balkonie i ogrodzie.

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Rzeżucha jest bardzo łatwa w uprawie.

Wysokość: 10-30 cm

Rozmnażanie: nasiona

Rzeżucha wschodzi w ciągu jednego dnia. Nasiona najlepiej kiełkują w temperaturze 20-22 stopni Celsjusza.

Rzeżuchę można siać:

  • Na parapecie – cały rok
  • W ogrodzie i na balkonie – od 15 maja do 15 sierpnia (V-VIII)

Więcej o siewie rzeżuchy CZYTAJ TUTAJ

Rzeżuchę zwykle sieje się na mokrej ligninie lub wacie, ale można też w ziemi. Fot. Niepodlewam
Rzeżuchę zwykle sieje się na mokrej ligninie lub wacie, ale można też w ziemi. Fot. Niepodlewam

Zbiór: po 7-14 dniach od siewu

Zastosowanie: sałatki, dania duszone, zupy, na kanapki, do jajek i posypywania dań

Rzeżucha zawiera m.in. witaminy C, B1 i K. Ma charakterystyczny, pikantny smak i zapach, którzy kojarzy się z pieprzem. Dlatego inna nazwa rzeżuchy to pieprzyca.

Aromat i smak rzeżuchy są mocniejsze, jeśli jest uprawiana w ziemi i na zewnątrz.

Stanowisko: słoneczne i półcień

Gdzie siać: uprawa hydroponiczna, donice na balkonie, warzywnik

Najpopularniejszy sposób uprawy rzeżucha to hydroponika. Nasiona sieje się nie w ziemi lecz w naczyniu wyściełanym mokrą watą, ligniną lub papierowym ręcznikiem.

Rzadziej rzeżucha jest uprawiana w ziemi. Wynika to m.in. z tego, że rzeżucha z gruntu bywa zapiaszczona. W warzywniku jej delikatne łodyżki może niszczyć deszcz. Dlatego praktyczniej siać rzeżuchę w uprawie hydroponicznej albo w ziemi w donicach.

Podłoże: lignina, wata lub papierowy ręcznik (w uprawie hydroponicznej) albo ziemia przeciętna; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)

N
Rzeżucha w donicach na balkonie rośnie najlepiej, jeśli dni i noce są ciepłe. Fot. Niepodlewam

Podlewanie: obfite

Rzeżucha powinna mieć zawsze mokre podłoże.

Do podlewania rzeżuchy można używać wody z kranu. Powinna mieć temperaturę pokojową. To ważne zwłaszcza zimą. Rzeżucha jest ciepłolubna.

Nawożenie: nie ma potrzeby

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: odporny

Rzeżucha nie sprawia problemów. Jeśli więdnie i żółknie, to z braku wody. Rośnie tak szybko, że szkodniki rzadko są w stanie ją zniszczyć.

W gruncie bywa atakowana przez pchełki ziemne.

Rzeżuchę ścina się nożyczkami. Fot. Niepodlewam
Rzeżuchę ścina się nożyczkami. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Rzeżucha to warzywo zawierające tak dużo witamin, że warto jeść je jak najczęściej.
  • Dawniej rzeżucha była lekiem, który podawano przy utracie mowy po udarze oraz słuchu. Uważano ją też za afrodyzjak.
rzeżucha rzeżucha uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleJałowiec chiński Mint Julep – uprawa i odporność
Next Article Por Baca – uprawa, smak, odporność

Related Posts

Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność

Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność

Kapusta chińska – uprawa i wymagania

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność
  • Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.