Bardzo szybko rośnie. Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Rośnie w ziemi i i bez niej, np. na ligninie. Wystarczy tylko podlewać.
Inne nazwy: Nasturtium, Lepidum sativum, Pieprzyca, Pieprzyca ogrodna, Pieprzyca siewna
Rzeżucha jest uprawiana w Polsce od wieków. Dawniej jednak uważano ją nie za warzywo lecz zioło m.in. na utratę mowy po udarze i głuchotę (skuteczne zwłaszcza z owocami figi).
Cechy: roślina jednoroczna
Rzeżuchę można uprawiać cały rok na parapecie oraz w ciepłych miesiącach na balkonie i ogrodzie.
Rzeżucha jest bardzo łatwa w uprawie.
Wysokość: 10-30 cm
Rozmnażanie: nasiona
Rzeżucha wschodzi w ciągu jednego dnia. Nasiona najlepiej kiełkują w temperaturze 20-22 stopni Celsjusza.
Rzeżuchę można siać:
- Na parapecie – cały rok
- W ogrodzie i na balkonie – od 15 maja do 15 sierpnia (V-VIII)
Więcej o siewie rzeżuchy CZYTAJ TUTAJ
Zbiór: po 7-14 dniach od siewu
Zastosowanie: sałatki, dania duszone, zupy, na kanapki, do jajek i posypywania dań
Rzeżucha zawiera m.in. witaminy C, B1 i K. Ma charakterystyczny, pikantny smak i zapach, którzy kojarzy się z pieprzem. Dlatego inna nazwa rzeżuchy to pieprzyca.
Aromat i smak rzeżuchy są mocniejsze, jeśli jest uprawiana w ziemi i na zewnątrz.
Stanowisko: słoneczne i półcień
Gdzie siać: uprawa hydroponiczna, donice na balkonie, warzywnik
Najpopularniejszy sposób uprawy rzeżucha to hydroponika. Nasiona sieje się nie w ziemi lecz w naczyniu wyściełanym mokrą watą, ligniną lub papierowym ręcznikiem.
Rzadziej rzeżucha jest uprawiana w ziemi. Wynika to m.in. z tego, że rzeżucha z gruntu bywa zapiaszczona. W warzywniku jej delikatne łodyżki może niszczyć deszcz. Dlatego praktyczniej siać rzeżuchę w uprawie hydroponicznej albo w ziemi w donicach.
Podłoże: lignina, wata lub papierowy ręcznik (w uprawie hydroponicznej) albo ziemia przeciętna; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)
Podlewanie: obfite
Rzeżucha powinna mieć zawsze mokre podłoże.
Do podlewania rzeżuchy można używać wody z kranu. Powinna mieć temperaturę pokojową. To ważne zwłaszcza zimą. Rzeżucha jest ciepłolubna.
Nawożenie: nie ma potrzeby
Odporność na mróz: brak
Choroby i szkodniki: odporny
Rzeżucha nie sprawia problemów. Jeśli więdnie i żółknie, to z braku wody. Rośnie tak szybko, że szkodniki rzadko są w stanie ją zniszczyć.
W gruncie bywa atakowana przez pchełki ziemne.
Warto wiedzieć
- Rzeżucha to warzywo zawierające tak dużo witamin, że warto jeść je jak najczęściej.
- Dawniej rzeżucha była lekiem, który podawano przy utracie mowy po udarze oraz słuchu. Uważano ją też za afrodyzjak.