Szpinak rośnie szybko i jest żarłoczny. Dlatego nawożenie szpinaku to konieczność. Najlepiej zasilić glebę przed siewem obornikiem lub kompostem.

Szpinak rośnie bardzo szybko. To żarłoczne warzywo. Fot. Niepodlewam
Szpinak to warzywo, które rośnie bardzo szybko. Zwykle plon zbiera się po 45-60 dniach. Bywa jednak, że liście rosną tak szybko, że można je zrywać nawet po dniach 30.
Szpinak tworzy dużą masę liści, a jednocześnie ma małe korzenie. Potrzebuje zasobnej ziemi i wody. Nawożenie szpinaku nie jest trudne. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach.
1. Nawożenie przed siewem
Szpinak ma duże wymagania pokarmowe. Najlepiej rośnie na zagonach w 1 i 2 roku po nawożeniu obornikiem. Bardzo lubi stanowiska po warzywach kapustnych (wszystkich), które były nawiezione obornikiem.
Zagon pod szpinak – tuż przed siewem – można też zasilić kompostem w dawce około 5 kg na metr kwadratowy (pół wiaderka 10-litrowego).
Czasami kompostu jest za mało albo nie ma go wcale. Wtedy trzeba posiać szpinak, a następnie rowki z nasionami przysypać kompostem lub urodzajną ziemią przyniesioną z innego miejsca. To zapewni szpinakowi dobry start.

Szpinak ma słabe korzenie. Dlatego zasypanie rowków z nasionami kompostem, zamiast zwykłą ziemią, bardzo poprawia wzrost tego warzywa. Fot. Niepodlewam
2. Nawożenie w czasie wzrostu
Jeżeli ziemia była zasilona jak w punkcie 1, nawożenie szpinaku w czasie wzrostu, w uprawie amatorskiej, nie jest potrzebne.
Gdy gleba jest słaba i dawno nie nawożona, szpinak można ewentualnie zasilić nawozem zawierającym azot. Najlepsza jest faza, gdy szpinak ma 3 liście.
- Nawozy sztuczne (mineralne) – może to być np. saletra amonowa. Dawka: 1-2 łyżki stołowe na metr kwadratowy i kolejna taka sama (ewentualnie) po tygodniu.
- Nawozy naturalne – np. gnojówka z pokrzywy lub gnojówka z ogórecznika lekarskiego (jeden raz lub dwa razy w odstępie tygodnia). Trzeba unikać podlewania gnojówką na liście.

Nawożenie szpinaku, gdy ziemia jest słaba, można też wykonać w czasie wzrostu. Na etapie jak na zdjęciu jest trochę za wcześnie. Najlepsza to faza trzeciego liścia. Fot. Niepodlewam
3. Nawóz naturalny czy sztuczny
Szpinak to warzywo, które kumuluje w liściach szkodliwe azotany, gdy jest nadmiernie nawożony. Dlatego w uprawie amatorskiej sztuczne nawożenie szpinaku musi być oszczędne, a jeszcze lepiej go unikać.

Do nawożenia szpinaku świetny jest kompost. Fot. Niepodlewam
4. Czego szpinak nie lubi
Szpinak jest łatwy w uprawie. Nie lubi jednak:
- Ziemi bardzo kwaśnej i bardzo zasadowej (najlepsze pH 6,5-7)
- Ziemi suchej i twardej
- Świeżego wapnowania
- Wysokiej temperatury
Szpinak jest warzywem dnia krótkiego. Dlatego ważny jest termin jego siewu, by nie zakwitł przed zbiorem.
Kiedy i jak głęboko siać szpinak CZYTAJ TUTAJ