Jest odporna i niewybredna. Jabłoń Kuzynek Czerwony ma piękne owoce, które wieszano kiedyś na choinkach. W Niemczech jest polecana uczulonym na jabłka.
Inne nazwy: Badener Reinette, Blutapfel, Buraczek, Christkindapfel, Cousinette Rouge Pourpre, Cousinot Rouge d’Hiver, Cousinotte Rouge d’Hiver, Cousinotte Rouge Pourpre, Cousinotte Rouge Pourpre d’Hiver, Eiselapfel, Englische Buschel-Reinette, Englische Buschelreinette, Englische Busche Reinette, Englische Buschreinette, Erdbeerapfel, Gemeine Reinette, Grosser Roter Pilgrim, Grosser Rother Pilgrim, Hensher, Jagd Apfel, Jagdapfel, Koralik, Koraliki, Purpurrother Cousinot, Purpurroter Winter Cousinot, Romerling, Rote Reinette, Rote Renette, Roter, Roter Henscher, Roter Taffet Apfel, Roter Taffetapfel, Rother Heuscher, Rother Reinette, Rother Taffet, Rother Taffetapfel, Taffetas Rouge, Winter Cousinot, Zigeunerapfel, Zopfapfel, Zwiebelapfel
Pochodzenie: przed 1766 rokiem (prawdopodobnie Niemcy lub Holandia)
Jabłoń Kuzynek Czerwony to bardzo stara odmiana, która być może pochodzi nawet z XVI wieku. Niemcy jabłka Kuzynki Czerwone wieszali na choinkach bożonarodzeniowych. Ten zwyczaj jest spotkany w Niemczech do dziś. W Polsce na choinkach raczej wieszano jabłka Żeleźniaki.
Dojrzewanie: grudzień-czerwiec (XII-VI)
Jabłka Kuzynki Czerwone zbiera się w drugiej połowie października (X). Do jedzenia nadają się po co najmniej kilku tygodniach leżakowania w chłodzie.
Owoce: średniej wielkości (około 6-7 cm); okrągłe; czerwone lub żółto- czerwone; skórka gładka, błyszcząca; miąższ żółtobiały, delikatnie czerwony pod skórką, soczysty, lekko pikantny, mało słodki, delikatny; pachnące
Jabłoń Kuzynek Czerwony ma owoce o specyficznym smaku. Jedni uważają, że jest najwspanialszy na świecie i kojarzy im się z Bożym Narodzeniem. Dla innych ten smak jest przeciętny.
Ogólnie w Polsce jabłoń Kuzynek Czerwony nigdy nie była bardzo popularna, choć jest niewybredna i odporna. Lubiana jest w Niemczech (często pod nazwą Blutapfel).
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast i suszenia, na przetwory, cydr
W Niemczech Kuzynki Czerwone są zalecane dla osób z alergią pokarmową na jabłka. Ta odmiana jest często tolerowana przez alergików.
Gleba: przeciętna lub piaszczysta, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Jabłoń Kuzynek jest niewymagająca co do ziemi. Jednak gdy rośnie w słabej ziemi, jej jabłka drobnieją.
Stanowisko: słoneczne
Jabłoń Kuzynek Czerwony rośnie szybko. Nie jest wymagająca co do stanowiska. W Niemczech ta odmiana była kiedyś sadzona także przy drogach. Drzewo ma kulistą koronę. Bardzo obficie owocuje.
Odporność: bardzo dobra
Jabłoń Kuzynek Czerwony dobrze znosi mróz. Nie wymaga chemicznych oprysków od chorób. Owoce dobrze się przechowują.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Cortland, Empire, Fiesta, Fuji, Gala, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Red James Grieve, Jonathan, Katja, Lobo, Melrose, Paulared, Pinova, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Rubinola, Starking
Ciekawostki
- W Polsce jabłoń Kuzynek Czerwony jest często nazywana Buraczki, ze względu na piękny, buraczkowy kolor skórki. Nazwą Buraczki określa także inną odmianę: jabłoń Malinówkę (Kalwilę Czerwoną Jesienną). To stara odmiana z około 1600 roku.
- Na Śląsku Kuzynek Czerwony jest znany także jako Koralik lub Koraliki.
- Jabłoń Kuzynek Czerwony jest trudna do kupienia w Polsce. Oferują ją szkółki m.in. w Austrii, Holandii, Niemczech, Szwajcarii.
O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ
Źródło:
- Wiedza własna
- „ Sadownictwo gospodarskie” Władysław Tyniecki, 1902 rok
- „Der Apfel – Sortennamen und Synonyme”, Johann-Heinrich Rolff
- „Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
- „Ogrodnik Polski”, 1904 rok
Rysunek jabłoni Kuzynek Czerwony z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii