
Ma charakterystycznie wydłużone owoce. Jabłoń Kandil Synap to stara odmiana jesienno-zimowa, której pochodzenie wiąże się z krymskimi Tatarami.

Inne nazwy: Candil Sinap, Kandil Sinap, Kandyl Synap
Pochodzenie: przed 1800 rokiem (prawdopodobnie Krym lub Turcja)
Niewykluczone, że jabłka Kandil Synap przywieźli na Krym Tatarzy.
Dojrzewanie: październik – styczeń (X-I)
To odmiana jesienno-zimowa. Jabłka zrywa się na przełomie września i października (IX-X). Do jedzenia nadają po leżakowaniu w chłodzie od października (X). Dobrze się przechowują, ale pod warunkiem, że są zrywane z drzew, a nie strząsane.
Najlepsze do przechowania jabłek Kandil Synap są piwnice z temperaturą 2-5 stopni Celsjusza, niezbyt suche.
Owoce: średniej wielkości (około 6-7 cm); wydłużone; żółte z czerwonym rumieńcem; skórka gładka, mocna; miąższ biały, chrupki, soczysty, średnio słodki, lekko kwaskowaty, smaczny, dość mocno ciemnieje po przekrojeniu, z nutą gruszek; słaby zapach
Po zjedzeniu jabłka zostaje mały ogryzek.
Przeznaczenie: owoce deserowe, na soki
Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Późno zaczyna owocować i owocuje obficie. Starsze drzewa mają pokrój kolumnowy.
Odporność: bardzo dobra
„Wśród licznych odmian jabłek mamy pewną ilość niedocenionych przez posiadających je. Do takich należy odmiana Kandil Synap rozpowszechniona na Krymie i tam wysoko ceniona, jako jabłko obficie rodzące i nie podlegające grzybkom. U nas spotykane bardzo rzadko, a szkoda, bo drzewo wydaje piękne owoce i zimy nasze dobrze wytrzymuje” – napisał Jan Roguski w czasopiśmie „Ogrodnik” w 1938 roku. W jego ogrodzie ta odmiana zniosła bardzo dobrze ciężkie zimy w latach 1928/1929 oraz 1936/1937.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Api Noir, Bismarck, Cellini, Cortland, Dabinett, Empire, Fiesta, Fuji, Gala, Granny Smith, James Grieve, Kalwila Biała, Katja, Koksa Pomarańczowa, Lobo, Melrose, Paulared, Pepina Londyńska, Rajka, Reneta Baumanna, Reneta Orleańska, Reneta Simirenko, Reneta Szampańska, Starking, Wealthy
Kwiaty jabłoni Bismarck są także samopylne. Pyłek – z kwiatka na kwiatek – muszą jednak przenieść owady zapylające.
Ciekawostki
- Jabłonie Kandil Sinap zaczęto uprawiać w Polsce w XIX wieku. Uważano ją za obiecującą odmianę, ale nigdy nie była popularna. Jej jabłka były dawniej lubiane zwłaszcza w okolicach Sandomierza.
- Na przełomie XIX i XX wieku jabłka Kandil Synal były popularne w Kijowie. Za ich funt płacono 40-50 kopiejek.
„Kandil Synap sprzedają z koszyków przekupki – jest to produkt miejscowej hodowli” – pisał „Ogrodnik Polski” w 1904 roku.
- Jabłoń Kandil Synap to najprawdopodobniej siewka odmiany Sary Sinap. Z rodziny jabłek Sinap i Kandil znane są także m.in. Sabła Sinap oraz Kandil Chiński.
- Nazwa Kandil Synap wywodzi się z języków wschodnich: Kandil to lampa, zaś Synap – próbować.
Źródło:
- Wiedza własna
- Ogrodnik Polski, 1894 i 1904 rok
- Ogrodnik, 1938 rok