Ma duże, żółte, smaczne owoce. Jabłoń Ginger Gold to odmiana letnia, którą miał zasiać huragan Camille w 1969 roku. Pochodzi z USA.
Inne nazwy: brak
Pochodzenie: 1969 rok (USA)
Jabłka Ginger Gold szczególnie są lubiane w USA. Sprzedawane są najczęściej w drugiej połowie lata. Na półkach sklepów wyróżniają się atrakcyjnym wyglądem – są duże i żółte.
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Owoce: duże (około 8 cm); lekko stożkowate; żółte, czasem (rzadko) z delikatnym rumieńcem; skórka gładka, lśniąca, woskowana; miąższ kremowy, soczysty, słodki, chrupki, smaczny, wolno ciemniejący po przekrojeniu
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, ciast, sałatek, suszenia, na soki, dżemy i mus
Gleba: żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Odporność: dobra
Dobrze znosi mróz (do minus 34 stopni Celsjusza), a także upały.
To odmiana średnio podatna na mączniaka.
Zapylacze: Akane, Antonówka Zwykła, Cortland, Discovery, Elstar, Empire, Florina, Freedom, Fuji, Gala, Granny Smith, Honeycrisp, Jonathan, Kalwila Biała, Kandil Synap, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Spartan, Wealthy, Winter Banana
Ciekawostki
- Ginger Gold to przypadkowa siewka najprawdopodobniej jabłoni Golden Delicious oraz Albemarle Pippin. Znaleziona została w sadzie – zniszczonym przez huragan Camille (miał miejsce w sierpniu 1969 roku) – w Wirginii Zachodniej (USA). Niewykluczone, że nasiono przyniósł wiatr. Wyrosło wśród jabłoni rodzących czerwone owoce.
- Właścicielami sadu byli Clyde i Frances Ginger Harvey. Nazwa tej odmiany upamiętnia Frances Ginger Harvey.
- W sprzedaży odmiany Ginger Gold pojawiła się w latach 80. XX wieku. Obecnie to popularne letnie jabłka w USA.