Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Grusza Cukrówka – uprawa, odporność, zapylacze
Grusza Cukrówka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest znana także jako Koźlarka, Koźlarka Stuttgarcka i Koźlarka Sztutgarcka.

Grusza Cukrówka – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma bardzo słodkie, smaczne owoce. Grusza Cukrówka to stara odmiana odporna na mróz i choroby. Dojrzewa w drugiej połowie sierpnia.

Grusza Cukrówka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest znana także jako Koźlarka, Koźlarka Stuttgarcka i Koźlarka Sztutgarcka.
Grusza Cukrówka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest znana także jako Koźlarka, Koźlarka Stuttgarcka i Koźlarka Sztutgarcka.

Inne nazwy: Bellissime de Provence, Chevriers dr Stuttgardt, Geisshirten, Gaishirtle, Honigbirne, Hutzelbirne, Koźlarka, Koźlarka Stuttgarcka, Koźlarka Sztutgarcka, Langstielige Stuttgarter Russelet, Poire des Cheeriers de Gaishirtle, Rousselet de Stuttgart, St. Russelet, Stuttgarter Gaishirtenbirne, Stuttgarter Geishirtel, Wahre Stuttgarter Geishirtel, Zuckerbirne

Pochodzenie: XVIII wiek lub wcześniej (Niemcy)

Grusza Cukrówka pochodzi z Niemiec z okolic Stuttgardu, gdzie do dziś jest regionalnym przysmakiem. Według legendy, ale być może to fakt autentyczny, została odkryta przez koźlarza – pasterza kóz. Dlatego w języku polskim znana jest także jako Koźlarka. Podobnie jest w innych językach, np. niemieckim.

Dojrzewanie: sierpień (VIII)

Gruszki Cukrówki dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Trzeba je zbierać szybko, zanim całkowicie dojrzeją na drzewie. Czas zbioru to tylko 7-10 dni. Owoce nie nadają się do długiego przechowywania (przejrzewają i psują się). Z tego powodu rzadko je można kupić na targach. To wybitnie owoce sezonowe.

Owoce: małe i średniej wielkości (długość 4-5 cm); mają kształt kropli wody; skórka gładka, delikatna, żółtozielona, a w miarę dojrzewania jasnożółta, z licznymi rdzawymi plamkami oraz lekkim, rdzawoczerwonym rumieńcem od słońca; miąższ biały, soczysty, smaczny, miękki, bardzo słodki, lekko korzenny

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo oraz do ciast, suszenia, na marynaty, wino, nalewki

Gruszka Cukrówka to owoc ogólnoużytkowy, czyli „do wszystkiego”. Z powodu bardzo krótkiego czasu zbioru (7-10 dni) Cukrówki trzeba przerabiać szybko. Jeden ze sposobów to suszenie. Grusza Cukrówka to jedna z najlepszych odmian na susz.

Gleba: przeciętna; najlepiej lekko kwaśna (pH 6,2-6,7)

Grusza Cukrówka jest niewybredna co do gleby.

Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień

Grusza Cukrówka przystosowuje się do różnych stanowisk. W Niemczech była kiedyś sadzona m.in. wzdłuż dróg, jako ochrona przed wiatrem i na miedzach na polach.

Dobrze rośnie w ogrodach w górach, na wysokości ponad 500 metrów nad poziomem morza. Jej gruszki są wtedy wyjątkowo słodkie, co przypisuje się m.in. różnicom temperatury pomiędzy dniem a nocą.

Jednak lepiej sadzić ją w zacisznym miejscu. Doskonałe są słoneczne wzniesienia, jak dla winorośli.

Drzewo osiąga średnie i duże rozmiary. Owocuje obficie co roku.

Oporność: bardzo dobra

To jedna z bardziej odpornych grusz na mróz i choroby. Grusza Cukrówka nie potrzebuje ochrony przed mrozem ani chemicznych oprysków.

Zapylacze: Bera Hardego, Bonkreta Williamsa, Faworytka

Ciekawostki

  • W okolicach niemieckiego Stuttgardu, skąd grusza Cukrówka pochodzi, tę odmianę traktuje się jak w Polsce gruszę Dobra Szara. Owoce są przerabiane na różne regionalne specjały.
  • Do Polski grusza Cukrówka została sprowadzona prawdopodobnie w połowie XIX wieku przez szkółkę Hoserów. Znano już wówczas i sprzedawano pod nazwą Koźlarka Sztutgarcka.
    „Panowie ci nie mogą dosyć nachwalić się dobroci i płodności tej gruszki, bardzo lubianej i poszukiwanej przez publiczność” – taką opinię Hoserów przytoczył prof. Edmiund Jankowski na łamach „Ogrodnika Polskiego” w 1881 roku.
  • Gruszę Cukrówkę nadal można kupić w polskich sklepach. Najpopularniejsza jest w Niemczech.

 

O innych odmianach starych grusz CZYTAJ TUTAJ

 

Źródło:
*wiedza własna
*„Ogrodnik Polski” z 1881 roku
*„Obstarten”, Johann-Heinrich Rolff, 2002 rok
*„Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters, 1868 rok
*„Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok

Rysunek gruszki Cukrówki z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem

sklep.niepodlewam.pl

grusza Cukrówka opinie grusza Cukrówka opis grusze letnie grusze niemieckie grusze odmiany niemieckie grusze odporne na choroby grusze odporne na mróz grusze z XVIII wieku odmiany grusz odmiany grusze nazwy stare odmiany grusz
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Poprzedni artykułMiodówka bukszpanowa – jak zwalczać szkodnika
Następny Artykuł Siew bobu – jak głęboko i kiedy

Inni czytali również:

Jabłoń Piękna z Rept – uprawa i odporność

Jabłoń Kandil Synap – uprawa, odporność, zapylacze

Jabłoń Malinowa Oberlandzka – uprawa, odporność, zapylacze

Zostaw komentarz Cancel Reply

Filmy dla Ciebie
Najnowsze
  • Migdałowiec trójklapowy – uprawa i odporność
  • Tulipan Princess Irene – uprawa i ciekawostki
  • Kalina japońska – uprawa, odporność, cięcie
  • Tulipan późny – uprawa i odporność
  • Szafirek armeński White Magic – uprawa i ciekawostki
  • Narcyz Bridal Crown – uprawa i ciekawostki
  • Żywotnik zachodni Concesarini – uprawa i ciekawostki
  • Szachownica kostkowata – uprawa i odporność
  • Tulipan Fostera – uprawa i odporność
  • Krokosmia George Davison – uprawa i ciekawostki
Popularne

Sorry. No data so far.

Zostań Mecenasem
Filmy wybrane dla Ciebie
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
© 2022 Niepodlewam.pl.

Wpisz szukaną frazę powyżej i kliknij Enter, żeby wyszukać. Aby anulować wciśnij Esc.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
 

Loading Comments...