Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Home»Porady»Cebula z czosnkiem – przepis na gnojówkę roślinną
Na gnojówkę roślinną nadaje się cebula i czosnek w postaci resztek z kuchni oraz ogrodu. Fot. Niepodlewam

Cebula z czosnkiem – przepis na gnojówkę roślinną

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To gnojówka zapobiegająca chorobom grzybowym buraków, pomidorów, poziomek, truskawek, ziemniaków. Do jej przygotowania potrzebne są cebula, czosnek i woda.

Na gnojówkę roślinną nadaje się cebula i czosnek w postaci resztek z kuchni oraz ogrodu. Fot. Niepodlewam
Na gnojówkę roślinną nadaje się cebula i czosnek w postaci resztek z kuchni oraz ogrodu. Fot. Niepodlewam

Termin przygotowania: maj i czerwiec (V-VI)

Składniki

*około 50 dag resztek cebuli oraz czosnku, np. zielone kwiatostany, liście, łuski (z kuchni), korzenie, ząbki i cebule uszkodzone, niedojrzałe cebulki powietrzne czosnku

*10 l wody (może być np. z kranu, deszczówka, pozostała z mycia doniczek i warzyw)

Czas przygotowania

2-4 tygodnie (szybciej, jeśli jest ciepło, dłużej – zimno)

Inne rośliny

Gnojówki roślinne świetnie sprawdzają się z pokrzywy, skrzypu, mniszka lekarskiego i wielu innych roślin. Nadają się m.in. do nawożenia. Kiedy, z czego, jak – proste i sprawdzone przepisy znajdziesz w e-booku od Niepodlewam.

Jak zrobić

Włożyć cebulę i czosnek do wiaderka. Większe kawałki pociąć na mniejsze. Można też je zmiażdżyć, np. kamieniem.

Zalać wodą. Odstawić w kąt ogrodu (cień lub półcień).

Po około tygodniu cebula i czosnek zaczynają fermentować. Na wierzchu tworzy się piana (bąbelki). W porównaniu do innych gnojówek roślinnych, cebula z czosnkiem słabo fermentują. Zawierają bowiem mało azotu (chyba że dorzuci się więcej zielonych resztek cebuli).

Po 2-3 dniach zamieszać patykiem. Jeśli bąbelków już nie ma, gnojówka jest gotowa. Ciecz powinna być przezroczysta, brunatna, o zapachu gnoju, cebuli i czosnku (średnio mocnym). Nie należy się przejmować, że nie wszystkie resztki się zmacerowały. Nie rozkładają się np. zielone kwiatostany czosnku. To naturalne.

Gotowa gnojówka ma brunatny kolor. Ciecz zlewa się do konewki, a nierozłożone resztki wrzuca do kompostownika. Fot. Niepodlewam
Gotowa gnojówka ma brunatny kolor. Ciecz zlewa się do konewki, a nierozłożone resztki wrzuca do kompostownika. Fot. Niepodlewam

Stosowanie

  • Zapobieganie chorobom grzybowym – buraków, pomidorów, poziomek, truskawek, ziemniaków. Podlewać w rozcieńczeniu 1:10 (jedna część gnojówki, 10 części wody). Lepiej unikać zraszania liści. Poziomki oraz truskawki podlewa się gnojówką z cebuli i czosnku tylko do ich zakwitnięcia.
  • Wzmocnienie roślin – w gnojówce z cebuli i czosnku powstaje unikalna, pożyteczna flora bakteryjna. Powoduje ona, że w glebie zachodzą procesy sprzyjające plonowaniu roślin (buraki, pomidory, poziomki, truskawki, ziemniaki) .
  • Przyśpieszanie kompostowania – cebula z czosnkiem w postaci gnojówki zawiera pożyteczne mikroorganizmy, które działają jak szczepionka kompostowa. Po wrzucenia na kompost należy je przykryć, np. chwastami, liśćmi, odpadkami z kuchni.
    Można też kompostownik podlewać gnojówką z cebuli oraz czosnku – rozcieńczoną wodą (dowolne proporcje) lub bez rozcieńczenia.
Resztki gnojówki z cebuli z czosnkiem przyśpieszają kompostowanie. Fot. Niepodlewam
Resztki gnojówki z cebuli z czosnkiem przyśpieszają kompostowanie. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Na gnojówkę roślinną nadaje się każda cebula. Mogą to być np. cebula zwyczajna (jest najpopularniejsza), cebula kartoflanka, cebula perłowa, cebula siedmiolatka, cebula wielopiętrowa.
  • Do truskawek można też przygotować wywar z cebuli na roztocza truskawkowe. Roztocz truskawkowy to uciążliwy szkodnik powodujący m.in. karłowacenie truskawek i słabe plony.
Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem

sklep.niepodlewam.pl

gnojówka roślinna gnojówki roślinne przepisy gnojówki z roślin gnojówki z ziół naturalne metody na choroby preparaty niechemiczne
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Poprzedni artykułPchełki ziemne – jak się pozbyć. Sposoby naturalne i chemia
Następny Artykuł Koper ogrodowy – uprawa współrzędna

Inni czytali również:

Hyundai Power Products – niezawodne elektronarzędzia do prac wiosennych

Siew poziomek – jak głęboko i kiedy

Przedłużanie świeżości tulipanów w wazonie – 6 wskazówek

Zostaw komentarz Cancel Reply

Sklep Niepodlewam zaprasza

SKLEP

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Filmy dla Ciebie
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Funkia Janet – uprawa i ciekawostki
  • Hyundai Power Products – niezawodne elektronarzędzia do prac wiosennych
  • Narcyz Professor Einstein – uprawa i ciekawostki
  • Pomidor Yellow Fire – uprawa, smak, choroby
  • Siew poziomek – jak głęboko i kiedy
  • Przedłużanie świeżości tulipanów w wazonie – 6 wskazówek
  • Zielona czy biała – jaka folia na tunel
  • Śnieżyczka Woronowa – uprawa i odporność
  • Edgeworthia papierodajna – uprawa, odporność, cięcie
  • Krokus wiosenny Grand Maitre – uprawa i ciekawostki
Zostań Mecenasem
Filmy wybrane dla Ciebie
Najpopularniejsze
  • Siew marchwi – jak głęboko i kiedy
    Siew marchwi – jak głęboko i kiedy
  • Cięcie krzewuszki – kiedy i jak wykonać
    Cięcie krzewuszki – kiedy i jak wykonać
  • Siew pietruszki – jak głęboko i kiedy
    Siew pietruszki – jak głęboko i kiedy
  • Rzodkiewka – kiedy i jak głęboko siać
    Rzodkiewka – kiedy i jak głęboko siać
  • Rozsada aksamitki – kiedy i jak siać
    Rozsada aksamitki – kiedy i jak siać
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
© 2023 Niepodlewam.pl.

Wpisz szukaną frazę powyżej i kliknij Enter, żeby wyszukać. Aby anulować wciśnij Esc.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

Zapraszamy do sklepu ?

 

W Sklepie Ogrodniczym Niepodlewam oferujemy niezawodny asortyment spełniający potrzeby nawet najbardziej wymagających. Pomożemy zrobić rozsadę, doradzimy jak szybko zwalczać szkodniki roślin. Znajdziemy sposób na choroby roślin. Nawozy ekologiczne, pomogą w ekologicznej uprawie ogrodu, aby rósł piękny i zdrowy, a nasze narzędzia sprawią, że praca w nim będzie samą przyjemnością. Doradzimy jak zadbać o swój kawałek ziemi w zakładce Książki. Sprawdzone nasiona warzyw i ziół oraz kwiatów wzbogacą Twój ogród.

 

 

Loading Comments...