Jest niski i odporny. Bukszpan drobnolistny Faulkner nadaje się do formowania w kule i topiary, czyli zielone rzeźby. Lubi mocne cięcie.
Cechy: krzew zimozielony
Inne nazwy: Bukszpan japoński Faulkner, Buxus microphilla Faulkner, Buxus microphilla japonica Faulkner
Wysokość: 1 m
Szerokość: 1 m
Bukszpan drobnolistny Faulkner rośnie bardzo wolno. To karłowa odmiana.
Jest idealny do formowania w kule i zielone rzeźby ogrodowe. Cięcie znosi doskonale.
Kwitnienie: kwiecień – maj (IV-V)
Kwiaty: żółte, drobne
Bukszpan drobnolistny Faulkner ma kwiaty niepozorne. Jest ich bardzo dużo. Lubią je odwiedzać pszczoły.
Zapach: przyjemny, delikatny
Owoce: bez wartości zdobnej
Liście: zielone; nie opadają na zimę
Zastosowanie: pojedynczy egzemplarz lub grupa krzewów, niskie żywopłoty, zielone rzeźby, uprawa w donicach, bonsai, dekoracja grobów, obwódki, małe ogrody
Stanowisko: słoneczne, półcień, cień
Gleba: przeciętna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)
Bukszpan drobnolistny Faulkner jest niewybredny co do ziemi.
Podlewanie: umiarkowane
Bukszpan drobnolistny Faulkner nie może mieć zbyt mokro. Dobrze znosi lekkie przesuszenie.
Nawożenie: kwiecień – lipiec (IV-VII)
Więcej o nawożeniu bukszpanów CZYTAJ TUTAJ
Rozmnażanie: sadzonki zdrewniałe
Sadzonki bukszpanów najlepiej ukorzeniają się w maju i czerwcu (V-VI) .
Cięcie: marzec – wrzesień (III-IX)
Bukszpan drobnolistny świetnie znosi cięcie, także mocne. Cięcie najlepiej wykonać 3 razy w sezonie: w marcu (III), czerwcu (VI) oraz na przełomie sierpnia i września (VIII-IX).
Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra
Bukszpany drobnolistne Faulkner przed zimą warto podlać i wyściółkować, np. korą.
Choroby i szkodniki: odporny
Bukszpan Faulkner rośnie zdrowo. Nie sprawia problemów.
Najgroźniejszym szkodnikiem bukszpanów jest miodówka bukszpanowa. Prosty sposób zapobiegania jej występowanie to cięcie bukszpanu w marcu (III).
Więcej o walce z miodówką bukszpanową CZYTAJ TUTAJ
Warto wiedzieć
- Bukszpan drobnolistny Faulkner to odmiana amerykańska z lat 70. XX wieku.
- Wszystkie bukszpany zawierają alkaloidy, m.in. buksynę. Zjedzenie każdej części roślin może spowodować zatrucie, m.in. drgawki, wymioty, biegunkę. Nie trzeba się obawiać dotykania liści rękami bez rękawic.