Śliwa Jerozolimka – uprawa, odporność, zapylacze

To stara odmiana z co najmniej XVIII wieku. Śliwa Jerozlimka jest też znana m.in. jako Brzoskwiniowa. Ma smaczne owoce. Dojrzewa na początku sierpnia.

Śliwa Jerozolimka – rysunek z książki „Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters z 1868 roku, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Znana jest także w Polsce jako śliwa Brzoskwiniowa i Nektaryna Czerwona.

Śliwa Jerozolimka – rysunek z książki „Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters z 1868 roku, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Znana jest także w Polsce jako śliwa Brzoskwiniowa i Nektaryna Czerwona.

Inne nazwy: Brzoskwiniowa, Caledonian, Howells Large, Howells Large Imperial Peach, Jenkins Imperial, Louis Phillipe, Nektaryna czerwona, Peach Plum, Prune Peche, Prune Rouge Nectarine

Pochodzenie: co najmniej XVIII wiek (prawdopodobnie Wielka Brytania)

Śliwa Jerozolimka ma nieznane pochodzenie. Już na początku XIX wieku była popularna w Holandii, USA, Wielkiej Brytanii.

W Polsce jest uprawiana od co najmniej lat 80. XIX wieku. Popularność zdobyła na początku XX wieku. Początkowo znana była w Polsce jako Czerwona Nektaryna, Jerozolimka i Rouge Nectarine. Na początku XX wieku przyjęła się też nawa Jerozlimska. Najnowsza jest nazwa Brzoskwiniowa.

Dojrzewanie: początek sierpnia (VIII)

Śliwa Jerozolimka to jedna z najwcześniej dojrzewających odmian śliwek. Owoce nadają się do jedzenia od razu po zerwaniu z drzewa.

Owoce: duże; okrągłe, ze szwem średnio głębokim (z wyglądu jak brzoskwinie); skórka fioletowoczerwona z niebieskawym nalotem, lekko szorstka, gruba; miąższ żółty, jędrny, słodki, delikatnie kwaskowaty, bardzo soczysty i smaczny; pestka (średniej wielkości) nie całkiem odchodzi od miąższu

Śliwa Jerozolimka zaczyna owocować średnio późno. Owocuje średnio obficie lub obficie w zależności od stanowiska. Im starsze drzewo, tym więcej ma owoców.

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast, na konfitury, kompoty

Gleba: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna, najlepiej z małą domieszką gliny; odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6,7-7,2)

Śliwa Jerozolimka nie jest wymagająca co do ziemi. Dobrze rośnie także w ziemi słabszej, ale może mniej obficie owocować.

Stanowisko: słoneczne

Śliwa Jerozolimka rośnie umiarkowanie silnie. Najlepsze są stanowiska osłonięte od zachodniego wiatru, np. murem czy wysokim żywopłotem.

Odporność: średnia na mróz, dobra na choroby

Śliwa Jerozolimka może przemarzać, zwłaszcza w młodym wieku. Dlatego kilkuletnie drzewka warto zabezpieczać przed mrozem. Odporność śliwki Jerozlimka na mróz jest podobna jak np. odmian Ruth Gerstetter, Stanley czy Węgierka Łowicka.

Śliwa Jerozolimka rośnie zdrowo. Nie potrzebuje oprysków.

Zapylacze: Kirka, Królowa Wiktoria, Mirabelka Flotowa, Renkloda Zielona, Renkloda Ulena

Ciekawostki

  • Śliwa Jerozolimka, choć ma setki lat, ciągle jest sadzona na całym świecie. Lubią ją zwłaszcza Europejczycy oraz Amerykanie. Można kupić jej młode drzewka także w Polsce.
  • Na początku XX wieku śliwa Jerozolimka była często sadzona w ogrodach szkolnych.

Źródło:

  • Wiedza własna
  • „Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters, 1868 rok
  • „Sad i ogród owocowy” Edmund Jankowski, 1912 rok
  • „Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
  • „Ogrodnik Polski”, 1885 i 1934 rok
  • „A catalogue of the Fruits”, 1831 rok
  • „The Fruits and Fruit Trees of America”, A.J. Downing, 1846 rok

Na publikację rysunku śliwy Jerozolimka z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

Podobne