Siew warzyw do gruntu w lipcu

Gdy w lipcu zwalnia się miejsce w warzywniaku, warto posiać coś na poplon. Siew warzyw do gruntu jest łatwiejszy niż robienie rozsady. Oto lista, co siać.

Lipiec to miesiąc bardzo ciepły, z upałami. W polskim klimacie bywa deszczowy, z ulewami i gwałtownymi burzami. Jednocześnie stopniowo skraca się długość dnia, a to sprzyja plonowaniu wielu warzyw, np. kapusty pekińskiej i roszponki.

Właśnie skracający się dzień sprawia, że trzeba pilnować terminów siewu. Wtedy lipcowy siew warzyw do gruntu udaje się, a plony są duże. Niektóre warzywa można siać cały lipiec (VII), np. endywię . Inne, jak fasolę czy buraka ćwikłowego, wysiewa się tylko w pierwszym tygodniu lipca albo, jak kapustę pekińską, w ostatnim.

Ogólnie siew warzyw do gruntu jest mniej kłopotliwy niż przygotowywanie rozsady.

Jakie warzywa siać do gruntu w lipcu:

Burak ćwikłowy – pierwszy tydzień lipca (VII)
Uwagi: do tak późnego siewu najlepiej wybierać odmiany późniejsze, np. Czerwona Kula lub Okrągły Ciemnoczerwony.


Endywia – cały lipiec (VII)
Uwagi: endywię można siać także do doniczek lub na rozsadniku, a następnie, gdy podrośnie, przesadzić do gruntu. Bardzo szybko wschodzi (już po 4-7 dniach).

Jeśli planuje się siew warzyw w lipcu (VII), warto wziąć pod uwagę endywię. Jest niewymagająca i odporna na jesienne przymrozki. Niektóre odmiany potrafią nawet przetrwać zimę w gruncie. Fot. Niepodlewam

Jeśli planuje się siew warzyw w lipcu (VII), warto wziąć pod uwagę endywię. Jest niewymagająca i odporna na jesienne przymrozki. Niektóre odmiany potrafią nawet przetrwać zimę w gruncie. Fot. Niepodlewam


Fasola – pierwszy tydzień lipca (VII)
Uwagi: w tym terminie sieje się fasolę wyłącznie na strąki do gotowania. Ziarno nie zdąży dojrzeć przed jesienią.

Z fasoli posianej w lipcu (VII) zbiera się strąki do gotowania. Fasoli nie należy siać później niż w pierwszym tygodniu lipca. Fot. Niepodlewam

Z fasoli posianej w lipcu (VII) zbiera się strąki do gotowania. Fasoli nie należy siać później niż w pierwszym tygodniu lipca. Fot. Niepodlewam


Kapusta pekińska – ostatni tydzień lipca (VII)
Uwagi: kapusta pekińska jest wrażliwa na przesadzanie. Dlatego łatwiej (i wygodniej) siać ją od razu do gruntu.


Koper ogrodowy – cały lipiec (VII)
Uwagi: gdy pierwsze dni lipca są suche i upalne, posiany koper należy zraszać. Wtedy szybciej wzejdzie i będzie miał dorodniejsze listki.

Koperek posiany w lipcu (VII) trzeba podlewać. Jego wzrostowi nie sprzyja upał. Fot. Niepodlewam

Koperek posiany w lipcu (VII) trzeba podlewać. Jego wzrostowi nie sprzyja upał. Fot. Niepodlewam


Roszponka – cały lipiec (VII)
Uwagi: wschodzi szybko, jest niewymagająca i ładnie plonuje. Jest całkowicie mrozoodporna. Dlatego można ją zbierać nawet późną jesienią.

Roszponkę można zbierać aż do późnej jesieni, a nawet zimą (jeśli nie ma śniegu. Jest mrozoodporna. Fot. Niepodlewam

Roszponkę można zbierać aż do późnej jesieni, a nawet zimą (jeśli nie ma śniegu. Jest mrozoodporna. Fot. Niepodlewam


Rzepa – ostatni tydzień lipca (VII)
Uwagi: najlepiej do siew warzyw w lipcu wybierać tylko odmiany późne rzepy, np. Złota Kula.


Rzeżucha – cały lipiec (VII)
Uwagi: w gruncie rzeżucha rośnie trochę dłużej niż na parapecie w domu (np. na wacie). Tak uprawiana jest bardziej aromatyczna. Musi być intensywnie podlewana.


Rzodkiew – cały lipiec (VII)
Uwagi: na lipcowy siew warzyw należy wybierać odmiany późne rzodkwi, np. Murzynka.


Sałata łodygowa (Głąbik krakowski, Sałata szparagowa) – pierwszy tydzień lipca (VII)
Uwagi: ze wszystkim sałat ma najmniejsze wymagania. Sałatę łodygową można ją zbierać po 10-14 tygodniach.


Szpinak – ostatni tydzień lipca (VII)
Uwagi: siew lipcowy szpinaku bywa zawodny, jeśli panują upały. Szpinak bowiem to warzywo lubiące chłód. Najlepiej rośnie, gdy temperatura nie przekracza 15 stopni Celsjusza. W lipcu można siać np. odmianę Matador.

W lipcu (VII) dni się są coraz krótsze, a to sprzyja plonowaniu szpinaku. Fot. Niepodlewam

W lipcu (VII) dni są wystarczająco krótkie dla szpinaku dopiero w ostatnich dniach tego miesiąca. Gdy dni są zbyt długie, szpinak wybija w kwiatostany. Fot. Niepodlewam

Podobne