Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Szczaw – uprawa i wymagania
Szczaw to warzywo wieloletnie. Fot. niepodlewam

Szczaw – uprawa i wymagania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To warzywo wieloletnie odporne na mróz. Szczaw rozmnaża się wiosną oraz w sierpniu z nasion i przez podział kęp. Lubi wilgotną ziemię.

Szczaw to warzywo wieloletnie. Fot. niepodlewam
Szczaw to warzywo wieloletnie. Fot. niepodlewam

Inne nazwy: Rumex acetosa, Szczaw zwyczajny

Szczaw uprawia się głównie dla liści. Mają kwaskowaty smak. Jadalne są także nasiona.

Cechy: bylina

Szczaw to warzywo wieloletnie. Co 3-4 lata warto go przesadzić, bo z upływem lat w tym samym miejscu rośnie słabiej i zamiera.

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Wysokość: około 30-50 cm

W czasie kwitnienia szczaw wypuszcza długi kwiatostan i dorasta do 100 cm. Kwiatostan najlepiej wycinać, bo osłabia rośliny. Poza tym liście z kwitnącego szczawiu są mniej smaczne.

Szerokość: około 30-70 cm

Szczaw jest byliną. Po kilku latach rozrasta się i tworzy kępy roślin potomnych.

Rozmnażanie: nasiona oraz podział kęp

Rozmnażanie szczawiu jest łatwe:

  • Nasiona – szczaw sieje się w marcu i kwietniu (III-IV) oraz w pierwszym tygodniu sierpnia (VIII).

Więcej o siewie szczawiu CZYTAJ TUTAJ

  • Podział kęp – kępy szczawiu dzieli się łopatką lub szpadlem i sadzi w nowych miejscach. Najlepszy czas na przesadzanie szczawiu to kwiecień i maj (IV-V) oraz sierpień (VIII).
Taką kępę szczawiu można podzielić co najmniej na kilka części i posadzić w nowych miejscach. Fot. Niepodlewam
Taką kępę szczawiu można podzielić co najmniej na kilka części i posadzić w nowych miejscach. Fot. Niepodlewam

Zbiór: kwiecień – październik (IV-X)

Zastosowanie: liście – do zup, sałatek, sosów oraz czyszczenia np. zardzewiałego metalu; nasiona (zmielone) można dodawać do podpłomyków

Szczaw nadaje poprawom kwaskowaty smak. Zawiera m.in. witaminy, żelazo, kwas szczawiowy.

Kwas szczawiowy, w połączeniu w wapniem, tworzy szczawian wapnia, który może się odkładać w postaci kamieni, np. w nerkach, oraz powodować niedobory wapnia w organizmie. Dlatego nie należy szczawiu jeść zbyt dużo i za często.

Szczaw nie jest jednym warzywem zawierającym kwas szczawiowy. Zawierają go także np. buraki ćwikłowe i rabarbar.

Stanowisko: słoneczne lub półcień

Szczaw to jedno z nielicznych warzyw, które bardzo dobrze znosi zacienienie. Dobrze rośnie nawet pod drzewami, ale pod warunkiem, że ziemia jest wilgotna.

Gdzie siać i sadzić: warzywnik, rabaty kwiatowe

Szczaw można siać i sadzić również na kwietnikach. Jego liście tworzą zielone tło dla innych roślin.

Liście szczawiu. Fot. Niepodlewam
Liście szczawiu. Fot. Niepodlewam

Gleba: żyzna lub przeciętna, wilgotna; odczyn od kwaśnego do obojętnego (pH 4-7)

Szczaw najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Bardzo lubi nawożenie kompostem. Nie jest jednak wybredny co do ziemi. Szczaw rośnie także na słabszej glebie, choć jest wtedy mniej dorodny. Ziemia MUSI być wilgotna, najlepiej głęboko uprawiana. Na suchym piasku oraz w ziemi zasadowej szczaw rośnie słabo i zamiera.

Podlewanie: umiarkowane i obfite

Szczaw lubi podlewanie. Dobrze rośnie na lekko podmokłej ziemi oraz na obrzeżach często podlewanych trawników.

Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby

Odporność na mróz: bardzo dobra

Szczaw bardzo dobrze zimuje w polskim klimacie. Nie ma potrzeby jego okrywania.

Choroby i szkodniki: odporny

Jeśli szczaw choruje, to zwykle z braku wody oraz zbyt wysokiego od odczynu ziemi (pH powyżej 7).

Na szczawiu żerują gąsienice motyli, m.in. czerwieńczyka dukacika.

Ciekawe odmiany szczawiu

  • Belwilski – rośnie wolno, późno wybija w kwiatostany
  • Lyoński – rośnie szybko, wcześnie wybija w kwiatostany

Warto wiedzieć

  • Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) nie jest jedynym szczawiem uprawianym jako warzywo. W ogrodach uprawiane są także jako jarzyny: szczaw tarczolistny (Rumex scutatus) i szczaw żółty (Rumex patientia). Za najlepszy na tradycyjną zupę szczawiową jest uważany szczaw zwyczajny.
szczaw uprawa szczaw wymagania warzywa bez rozsady warzywa mrozoodporne warzywa wieloletnie
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleBazylia cytrynowa – uprawa i rozmnażanie
Next Article Fuksja – uprawa i odporność

Related Posts

Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność

Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność

Kapusta chińska – uprawa i wymagania

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność
  • Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.