Close Menu
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Porady»Suszenie gruszek – najsmaczniejsze odmiany
Na suszenie gruszek najlepsze są gruszki nie w pełni dojrzałe. Fot. Niepodlewam

Suszenie gruszek – najsmaczniejsze odmiany

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Mogą zastępować słodycze. Suszenie gruszek to prosty sposób ich konserwacji. Ważne są termin zbioru owoców, odmiana i sposób suszenia.

Na suszenie gruszek najlepsze są gruszki nie w pełni dojrzałe. Fot. Niepodlewam
Na suszenie gruszek najlepsze są owoce nie w pełni dojrzałe. Fot. Niepodlewam

Aby suszone gruszki były pyszne, potrzebne są 3 rzeczy: dobra odmiana gruszy, właściwy termin zbioru oraz sposób suszenia.

Termin zbioru gruszek na suszenie

Do suszenia doskonałe są gruszki nie do końca dojrzałe. Najlepszy jest etap, gdy nasiona robią się czarne. Kiedyś gospodynie zbierały takie gruszki i przed suszeniem odstawiały do leżakowania w ciepłym miejscu na kilka dni.

Czy obierać gruszki ze skórki przed suszeniem? To kwestia gustu. Jedni skórek w suszonych owocach nie tolerują, inni bardzo je lubią. Podobnie jest z gniazdami nasiennymi.

Sposób suszenia gruszek

Oczywiście każdy ma własny smak. Obecnie najczęściej suszenie gruszek wykonuje się w piekarniku lub specjalnym urządzeniu do suszenia owoców, warzyw i grzybów. Można też suszyć gruszki na piecu kaflowym (letnim), jeśli go się ma.

Baner – Urządzenie Kretołap pułapka na kreta Target

Kiedyś gruszki suszono też w piecach chlebowych, na blachach wyściełanych słomą lub nanizane na nitki.

Najbardziej luksusowe były suszone gruszki w cukrze lub miodzie. Przed suszeniem gruszki smażono w cukrze albo miodzie, a następnie suszono na piecu. Takie suszenie gruszek utrwalało te owoce nawet na kilka lat. Zastępowały cukierki! Często nazywano je suchą konfiturą z gruszek.

Gruszki do suszenia tnie się na ćwiartki, w ósemki albo plasterki. Mniejsze gruszki można suszyć w całości.

 

Odmiany gruszek najlepsze do suszenia

Bergamota Jesienna Czerwona

Jej gruszki są niewielkie, doskonałe do suszenia, a także inne przetwory. To odmiana była kiedyś znana także jak Sapieżanka.

Grusza odmiany Bergamota Jesienna Czerwona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza odmiany Bergamota Jesienna Czerwona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Bonkreta Williamsa

Do suszenia najlepsze są owoce na wpół dojrzałe. Nadają się także do suszenia w cukrze lub miodzie.

Grusza Bonkreta Williamsa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza Bonkreta Williamsa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Cukrówka

To smaczna, słodka gruszka, ale trzeba ją zbierać szybko, bo się psuje. Suszone gruszki Cukrówki są bardzo smaczne. Nadają się również do suszenia w cukrze albo miodzie.

Grusza Cukrówka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest znana także jako Koźlarka, Koźlarka Stuttgarcka i Koźlarka Sztutgarcka.
Grusza Cukrówka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest znana także jako Koźlarka, Koźlarka Stuttgarcka i Koźlarka Sztutgarcka.

Dobra Szara

Jedna z najlepszych odmian gruszek na suszenie. Słynne są „Gruszki suszone kraśnickie”, czyli właśnie gruszki Dobre Szare. Nadają się do suszenia w całości, połówkach i ćwiartkach.

Grusza Dobra Szara – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza Dobra Szara – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Koci Łeb

Doskonała odmiana na suszenie gruszek. Ma wyjątkowy smak. Jest też świetna na gruszecznik.

Grusza Koci Łeb – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza Koci Łeb – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Smalcówka Rzymska

W Polsce są często znane jako gruszki Dzwonki czyli Panny. Są świetne do suszenia, także w cukrze albo miodzie.

Grusza odmiany Smalcówka Rzymska, nazywana też m.in. Dzwonki czyli Panny, Plucerka, Plusczka czy Grusza Melanchatona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza odmiany Smalcówka Rzymska, nazywana też m.in. Dzwonki czyli Panny, Plucerka, Plusczka czy Grusza Melanchatona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Winiówka Francuska

Ma charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak oraz piękny zapach. Jej gruszki są świetne w postaci suszonej. Ta odmiana jest też znana pod nazwą Małgorzatka, bo dojrzewa w lipcu, zaraz po świętej Małgorzacie.

Grusza odmiany Winiówka Francuska (Małgorzatka), nazywana także często Małgorzatka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza odmiany Winiówka Francuska, nazywana także często Małgorzatka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

 

Żródło:

  • Wiedza własna
  • „Kucharka szlachecka”, tom Spiżarnia, M. z K. Arciszewska, 1884 rok
  • „Doświadczone sekreta smażenia konfitur i soków”, 1880 rok

Rysunki gruszek pochodzą z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883. Zgodę na ich publikację udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii.

grusze jesienne gruszki na suszenie jak suszyć gruszki suszenie owoców
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleUprawa tulipanów – miesiąc po miesiącu
Next Article Jałowiec pospolity – uprawa, odporność, cięcie

Related Posts

Pułapka z petardami na krety – jak działa Kretołap

Sadzenie puszkinii cebulicowatej – termin, głębokość, odstępy

Skorupki jajek – skład i zastosowanie w ogrodzie

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Pułapka elektryczna na myszy 1 sztuka

Pułapka elektryczna na myszy

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Ostnica cieniutka Pony Tails – uprawa i ciekawostki
  • Kocimiętka Six Hills Giant – uprawa i ciekawostki
  • Rozplenica japońska Hameln – uprawa i ciekawostki
  • Pułapka z petardami na krety – jak działa Kretołap
  • Rudbekia błyskotliwa Goldsturm – uprawa i ciekawostki
  • Zimowit powabny Album – uprawa i ciekawostki
  • Sadzenie puszkinii cebulicowatej – termin, głębokość, odstępy
  • Modrzew amerykański Blue Sparkler – uprawa i ciekawostki
  • Ogórek kiwano – uprawa i odporność
  • Begonia koralowa Wightii – uprawa i ciekawostki
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Bób. Fot. Niepodlewam Warzywa mrozoodporne – lista gatunków
  • Główne cięcie krzewuszki robi się po kwitnieniu. Rys. Niepodlewam Cięcie krzewuszki – kiedy i jak wykonać
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Wilczomlecze okazałe najczęściej kwitną na czerwono. Mają duże kolce. Fot. Niepodlewam Wilczomlecz okazały - uprawa, rozmnażanie, cięcie
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.