W czerwcu można jeszcze siać do gruntu. Taki siew warzyw jest łatwiejszy niż robienie rozsady. Ważne: niektóre rośliny lepiej posiać na początku lub końcu czerwca.
W czerwcu w warzywniaku zwalnia się miejsce po wczesnych warzywach, jak rzodkiewka, szpinak, sałata głowiasta. Siew warzyw do gruntu to prosty sposób, aby tę powierzchnię wykorzystać. Trzeba tylko pamiętać, że nie wszystkie warzywa można siać w czerwcu. Trzeba wybierać takie, które lubią ciepło i długi dzień.
W czerwcu nie warto siać np. rzodkiewki. Bo to warzywo krótkiego dnia. Rzodkiewka posiana w czerwcu oczywiście wykiełkuje. Jednak nigdy nie zawiąże grubego korzenia lecz wypuści kwiatostany.
Siew warzyw do gruntu jest tylko wtedy prosty, gdy robi się to w odpowiednich terminach. Rośliny muszą mieć bowiem odpowiedni długi lub krótki dzień oraz czas wystarczający do wydania plonu. Podobnie jest w czerwcu. Niektóre warzywa, np. buraki ćwikłowe i ogórki, sieje się do gruntu najpóźniej w pierwszym tygodniu czerwca. Inne, np. sałatę łodygową, lepiej siać w ostatnim tygodniu czerwca.
Jest także wiele warzyw, które można siać do gruntu w dowolnym dniu czerwca.
Jakie warzywa siać do gruntu w czerwcu:
Burak ćwikłowy – cały czerwiec (VI)
Uwagi: w czerwcu warto siać tylko odmiany późne, np. Czerwona Kula.
DODAJ DO KOSZYKA:Burak ćwikłowy Chioggia nasiona – Kiepenkerl
Cukinia – do 15 czerwca (VI)
Uwagi: cukinia posiana w czerwcu (VI) wschodzi bardzo szybko, bo jest ciepło. Już po tygodniu widać pierwsze listki. W czerwcu jednak bywa sucho. Dlatego dobrze cukinię umiarkowanie podlewać (nigdy na liście!).
DODAJ DO KOSZYKA: Cukinia Diamant nasiona – Kiepenkerl
Cykoria sałatowa – pierwszy tydzień czerwca (VI)
Uwagi: cykoria lubi być siana w miejscach, gdzie wiosną rósł szpinak. Ogólnie cykorię lepiej siać późno, nie wcześniej niż po 20 maja (V), ale i nie później niż pierwszy tydzień czerwca (VI). Cykoria sałatowa posiana zbyt wcześnie może niepotrzebnie zakwitnąć.
DODAJ DO KOSZYKA: Cykoria sałatowa Indigo nasiona – Kiepenkerl
Endywia – ostatni tydzień czerwca (VI)
Uwagi: endywię można siać także do skrzynek i uprawiać z rozsady.
DODAJ DO KOSZYKA: Endywia Breedblad Volhart Winter nasiona – Kiepenkerl
Fasola – cały czerwiec (VI)
Uwagi: czerwcu (VI) sieje się fasolę szparagową karłową, na świeże strąki do gotowania.
DODAJ DO KOSZYKA: Fasola karłowa Domino nasiona – Kiepenkerl
Fasolnik chiński – pierwsza połowa czerwca
Uwagi: fasolniki sieje się przy podporach. To pnącze o wymiarach podobnych do fasoli tycznej.
Kabaczek – do 15 czerwca (VI)
Uwagi: kabaczki posiane w czerwcu (VI) rosną szybko, bo to ciepły miesiąc.
Koper ogrodowy – cały czerwiec (VI)
Uwagi: koperek to warzywo, które można siać w czerwcu (VI) np. razem w ogórkami. Towarzystwo kopru ogrodowego sprawia, że wschodzą lepiej i zdrowiej rosną.
DODAJ DO KOSZYKA: Koper ogrodowy nasiona – Kiepenkerl
Koper włoski – druga połowa czerwca (VI)
Uwagi: koper włoski nie sprawia większych problemów w uprawie. Trzeba tylko pamiętać, by go podlewać, kiedy ziemia jest sucha. Koper włoski, gdy ma za sucho, a przy tym temperatura jest wysoka, wybija w pędy kwiatostanowe.
DODAJ DO KOSZYKA: Koper włoski Dragon F1 nasiona – Kiepenkerl
Kukurydza – pierwszy tydzień czerwca (VI)
Uwagi: tak późno kukurydzę sieje się na świeże ziarno (gotowane w kolbach).
DODAJ DO KOSZYKA: Kukurydza cukrowa Tatonka nasiona – Kiepenkerl
Okra – pierwszy tydzień czerwca (VI)
Uwagi: okra dobrze wschodzi, jeśli ma ciepło i dużo słońca.
Ogórek – pierwszy tydzień czerwca (VI)
Uwagi: ogórki najlepiej kiełkują w glebie lekko wilgotnej (po deszczu) oraz gdy jest ciepło. Kiełkowanie ogórków można też przyśpieszyć: nasiona moczy się w ciepłej wodzie (20-30 stopni Celsjusza) przez 24-36 godzin.
DODAJ DO KOSZYKA:Ogórek konserwowy Excelsior nasiona – Kiepenkerl
Patison – do 15 czerwca (VI)
Uwagi: patisony wschodzą najlepiej, gdy jest ciepło (zarówno w dzień, jak i w nocy).
DODAJ DO KOSZYKA: Patison Sunburst nasiona – Kiepenkerl
Rzeżucha – cały czerwiec (VI)
Uwagi: w gruncie rzeżucha rośnie dłużej niż w domu (uprawiana np. na wacie). Z gruntu jest jednak smaczniejsza i bardziej pachnąca, zwłaszcza gdy temperatura wynosi około 20-22 stopni Celsjusza.
DODAJ DO KOSZYKA: Rzeżucha – nasiona na microgreens – Kiepenkerl
Sałata łodygowa (Głąbik krakowski, Sałata łodygowa) – ostatni tydzień czerwca (VI)
Uwagi: sałata łodygowa jest łatwiejsza w uprawie niż popularna sałata głowiasta masłowa i krucha. Do jedzenia nadają się zarówno liście, jak i łodygi.