Siew fasolnika chińskiego – jak głęboko i kiedy

Fasolnik chiński sieje się na przełomie maja i czerwca. Siew fasolnika chińskiego jest prosty. Nasiona, aby wzejść, muszą mieć ciepło.

Nasiona fasolnika chińskiego są podobne do fasoli. Fot. Niepodlewam

Fasolnik chiński uprawia się dla smacznych strąków oraz nasion bogatych w białko, błonnik i witaminy. Jest jednorocznym pnączem.

Strąki fasolnika chińskiego są wyjątkowo dekoracyjne. Mają po około 50 cm długości. Przypominają spaghetti w kolorach zielonym lub purpurowoczerwonym (w zależności od odmiany).

Uprawa fasolnika chińskiego jest podobna do fasoli.

Fasolnik chiński – uprawa i wymagania

Siew fasolnika chińskiego trzeba wykonać w takim terminie, by nie zniszczył go wiosenny przymrozek. To warzywo jest nieodporne na mróz.

Termin siewu fasolnika chińskiego

  • Maj – od 15 dnia tego miesiąca
  • Czerwiec – do 15 dnia tego miesiąca

Uwaga! Można też siać fasolniki wcześniej – w marcu i kwietniu – w ogrzewanych szklarniach.

Głębokość siewu

Fasolnik chiński sieje się na głębokość około 2 cm.

Gdzie siać

Fasolnik chiński sieje się od razu do gruntu albo donic (np. na balkonie). Nasiona są niewielkie. Stanowisko musi być słoneczne.

Fasolnik chiński można siać:

  • Pojedynczo – nasiona umieszcza się w dołkach po jednej sztuce co 10-20 cm. Odstępy między rzędami – około 50 cm;
  • Gniazdowo – nasiona umieszcza się po jednym w dołkach co około 10 cm, ułożonych w gniazda co 20-30 cm. Odstępy między rzędami – 40-50 cm.

Jaka ziemia

Fasolnik chiński dobrze rośnie w ziemi przeciętnej lub żyznej. Najlepsza jest ziemia zasilona kompostem lub w drugim i trzecim roku po nawożeniu obornikiem.

Ziemia może mieć odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5).

Kiełkowanie

Fasolnik najlepiej kiełkuje w temperaturze 15-20 stopni Celsjusza (gleby). Trwa to zwykle 3-10 dni.  To warzywo ciepłolubne. Pod tym względem ma podobne wymagania jak fasola.

Warto wiedzieć

  • Strąki fasolnika chińskiego są w smaku podobne do fasolki, ale delikatniejsze. Nie włóknieją.
  • Nadają się np. do gotowania, duszenia, zup.