Rzodkiewka Zlata – uprawa, smak, odporność

Ma żółte, duże, okrągłe korzenie. Rzodkiewka Zlata to czeska odmiana, średnio ostra w smaku. Sieje się ją na przełomie zimy i wiosny oraz późnym latem.

Rzodkiewka Zlata ma żółte korzenie w jasnym, złotym odcieniu. Jest średnio ostra w smaku. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Zlata ma żółte korzenie w jasnym, złotym odcieniu. Jest średnio ostra w smaku. Fot. Niepodlewam

Cechy: rzodkiewka z korzeniami okrągłymi; w kolorze żółtym

Zgrubienia korzeniowe rzodkiewki Zlata mają około 3 cm średnicy. To odmiana wyjątkowo duża.

Wysokość: 20-30 cm

Rozmnażanie: nasiona

Rzodkiewka Zlata nadaje się zarówno do uprawy wiosennej, jak i jesiennej. Możną ja siać pod osłonami, w gruncie oraz donicach (dużych). Plon zbiera się po około 35 dniach.

Terminy siewu rzodkiewki Zlata:

  • Marzec
  • Kwiecień
  • Maj – jedynie pierwsze dni
  • Sierpień
  • Wrzesień – tylko pierwsza połowa

Uwaga! Rzodkiewka Zlata reaguje na długość dnia. Zakwita, gdy dzień jest długi a noc krótka. Nie zawiązuje wtedy zgrubień korzeniowych. Dlatego, by tego uniknąć, konieczne jest przestrzeganie terminów siewu. Wiosną najlepiej siać rzodkiewkę Zlata jak najwcześniej.

Warto zaopatrzyć się w nasiona rzodkiewki w Sklepie Niepodlewam.

Nasiona rzodkiewki Zlata. Fot. Nepodlewam

Nasiona rzodkiewki Zlata. Fot. Nepodlewam

Głębokość siewu: 1 cm

Uwaga! Zbyt głęboki siew powoduje, że rzodkiewki mają zniekształcone korzenie.

Więcej o siewie rzodkiewki CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: po około 35 dniach od siewu

Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań

Rzodkiewka Zlata jest średnio ostra w smaku – ostrość rozwija się w ustach po kilku sekundach. Jest soczysta, chrupka, bardzo smaczna. Nie ma skłonności do parcenia. Na talerzu zwraca uwagę nietypowym, żółtym kolorem.

Jeść można także młode liście, np. w sałatkach i na kanapkach. Są bardzo smaczne i wyjątkowo duże, jak na rzodkiewkę.

Przekrojone rzodkiewki Zlata. Fot. Niepodlewam

Przekrojone rzodkiewki Zlata. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, donice

Uwaga! Wiosną rzodkiewka Zlata może być siana razem z marchwią lub pietruszką w tym samym rzędzie.

Gleba: żyzna, próchnicza

Rzodkiewka Zlata najlepiej rośnie w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Zamiast obornika można użyć kompostu.

Uwaga! Nie sieje się rzodkiewek w świeżo wapnowanej ziemi. Na ich korzeniach pojawiają się wtedy charakterystyczne, białe kratery, przypominające krosty. To parch, któremu sprzyja wysoki odczyn gleby.

Podlewanie: umiarkowane

Gdy rzodkiewki są podlewane za dużo, miąższ korzeni staje się szklisty, mniej smaczny.

Nawożenie: niepolecane w uprawie amatorskiej

Rzodkiewki mają krótki okres wegetacji. Jeśli są nadmiernie nawożone, kumulują w korzeniach szkodliwe dla zdrowia związki. Najlepiej nie nawozić ich wcale.

Wystarczy zasilenie ziemi obornikiem lub kompostem przed siewem.

Rzodkiewka Zlata nie potrzebuje nawożenia. I tak rośnie duża lub bardzo duża. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Zlata nie potrzebuje nawożenia. I tak rośnie duża lub bardzo duża. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: wytrzymuje kilkustopniowe przymrozki

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

Rzodkiewka Zlata rośnie zdrowo. Ze szkodników najbardziej uciążliwe mogą być pchełki ziemne.

O różnych sposobach walki z pchełkami ziemnymi CZYTAJ TUTAJ

Warto wiedzieć

  • Rzodkiewka Zlata to czeska odmiana. Wyhodowano ją w 2001 r.