Lubi chłód, słońce i nawożenie kompostem. Rzodkiewka jest łatwa w uprawie. Można ją siać wiosną lub w sierpniu i wrześniu.
Inne nazwy: Raphanus sativus, Rzodkiewka miesięczna czerwona
Cechy: roślina jednoroczna
Rzodkiewka jest uprawiana dla zgrubień korzeniowych. W zależności od odmiany są one okrągłe lub podłużne. Najpopularniejsze są rzodkiewki z korzeniami czerwonymi i biało-czerwonymi. Mniej znane są rzodkiewki białe, żółte, różowe, fioletowe.
Wysokość: około 15-20 cm; z pędem kwiatostanowym do 120 cm
Rozmnażanie: nasiona, dostępne w Sklepie Niepodlewam
Termin siewu rzodkiewki:
- Marzec
- Kwiecień
- Maj – do 3 dnia tego miesiąca (Uwaga! Jeśli wiosna jest sucha, siew majowy rzodkiewki bywa zawodny)
- Sierpień
- Wrzesień – do 15 dnia tego miesiąca
Rzodkiewka lubi chłód. Silnie reaguje na długość dnia. Dlatego, jeżeli dzień jest długi, zamiast wiązać korzenie, rzodkiewka wybija w kwiatostany. Z tego powodu KONIECZNIE trzeba przestrzegać terminów siewu rzodkiewki.
Głębokość siewu: 1 cm
Zbyt głęboki siew sprawia, że rzodkiewki mają zniekształcone korzenie.
Więcej jak siać rzodkiewkę CZYTAJ TUTAJ
Zbiór: po około 30-40 dniach od siewu
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań
Rzodkiewka ma odmiany o smaku delikatnym, średnio ostrym i ostrym.
Do jedzenia nadają się także młode liście rzodkiewek.
Stanowisko: słoneczne
W cieniu rzodkiewka nie zawiązuje grubych korzeni.
Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, pod agrowłókniną
Wiosną rzodkiewka może być siana w jednym rzędzie z warzywami, które długo kiełkują. To mogą być: marchew, pasternak, pietruszka.
Gleba: żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6,5-7)
Rzodkiewka lubi ziemię z dużym dodatkiem kompostu (co najmniej pół 10-litrowego wiaderka kompostu na metr kwadratowy). Bardzo dobrze rośnie również w drugim roku po nawożeniu obornikiem.
Podlewanie: umiarkowane
Rzodkiewka lubi ziemię wilgotną, ale lekko. Gdy ma za dużo wody, korzenie stają się szkliste. Mają gorszy smak.
Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej
Rzodkiewka ma bardzo krótki okres wegetacji. Gdy jest nadmiernie nawożona, może magazynować szkodliwe związki w korzeniach. Dlatego w uprawie amatorskiej lepiej rzodkiewki w ogóle nie nawozić.
Korzystniej jest dobrze przygotować stanowisko pod rzodkiewkę, czyli np. zasilić kompostem.
Jeżeli ziemia jest słaba, można – podczas siewu – zasypywać nasiona rzodkiewki kompostem. Można też w fazie 3-4 liścia użyć nawozu naturalnego, na przykład na bazie odchodów dżdżownic czy gnojówkę z pokrzywy.
Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 3-4 stopni Celsjusza
Rzodkiewka ogólnie bardzo dobrze znosi wiosenne przymrozki. Gdy zapowiadany jest większy mróz, rzodkiewkę warto przykrywać np. agrowłókniną.
Choroby i szkodniki: odporna
Ziemia pod rzodkiewki nie może być świeżo wapnowana! Wapno zwiększa odczyn ziemi, a to sprzyja występowaniu parchowi rzodkiewki. Objawy parcha to wklęsłe plamy na korzeniach, przypominające białe kratery. Inna uciążliwa choroba rzodkiewki to czernienie korzeni.
Rzodkiewka choruje często z powodu niewłaściwej ziemi. Przykładowo, gdy gleba jest zbyt kwaśna, więdnie mimo podlewania
Uciążliwym szkodnikiem rzodkiewki jest pchełka ziemna.
Jak walczyć z pchełkami ziemnymi CZYTAJ TUTAJ
Ciekawe odmiany rzodkiewki
- Krakowianka – kulista
- Opolanka – podłużna
- Rowa – kulista
- Saxa 2 – kulista
- Saxa Polana – kulista
- Tetra Iłówiecka – kulista
- Zorza – kulista
Warto wiedzieć
- Rzodkiewka jest uprawiana w Polsce od wieków. Ceniono ją nie tylko jako warzywo, ale i lek, m.in. na porost włosów oraz alkoholizm.
- Nasiona rzodkiewki moczono kiedyś przed siewem w miodzie, w wodzie po moczeniu rodzynków lub wodzie posłodzonej. Miało to spowodować, że smak rzodkiewki, ale też rzepy i rzodkwi, był słodszy. Sposoby nie mają potwierdzenia naukowego.
- Rzodkiewka dość łatwo się rozsiewa. Zawiązuje bardzo dużo nasion.