Odmiana z korzeniami okrągłymi. Rzodkiewka Krakowianka nie ma skłonności do parcenia i zbyt wczesnego zakwitania. Jest lekko pikantna w smaku.
Cechy: rzodkiewka z korzeniami okrągłymi; w kolorze czerwonym z białym czubkiem
Korzenie rzodkiewki Krakowianka mają po około 2-3 cm średnicy.
Wysokość: około 15 cm
W porównaniu do innych odmian, rzodkiewka Krakowianka ma niewielką część nadziemną.
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu:
- Wiosna – od marca do pierwszych dni maja (III-V)
- Lato – sierpień (VIII) i do 15 września (IX)
Rzodkiewka Krakowianka jest zaliczana do odmian wczesnych, do siewu wiosennego. Udaje się jednak także z siewu letniego.
Tak jak inne odmiany, rzodkiewka Krakowianka reaguje na długość dnia, ale jest mniej wrażliwa. Gdy dzień jest długi, zamiast wiązać korzenie, wybija w kwiatostany. Dlatego, by mieć plon, trzeba przestrzegać terminów siewu.
Głębokość siewu: 1 cm
Zbyt głęboki siew sprawia, że rzodkiewki mają zniekształcone korzenie. Więcej na ten temat CZYTAJ TUTAJ
Zbiór: po około 35 dniach od siewu
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań
Rzodkiewka Krakowianka ma delikatny, lekko piekący smak. Zgrubienia korzeniowe są soczyste, chropkie i białe w środku.
Można także jeść młode liście rzodkiewki Krakowianka. Nadają się np. do sałatek.
Stanowisko: słoneczne
W cieniu rzodkiewki nie zawiązują grubych korzeni.
Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, pod włókniną
Rzodkiewki Krakowianki dobrze siać z warzywami, które długo kiełkują, np. pietruszką (w tym samym rzędzie).
Gleba: żyzna, próchnicza
Najlepsza jest ziemia nawieziona kompostem (jesienią lub wiosną). Dawka – około 5 kg kompostu na metr kwadratowy.
Ziemia nie powinna być świeżo wapnowana. Wapno zwiększa odczyn ziemi, a to sprzyja parchowi rzodkiewki. Na korzeniach pojawiają się wklęsłe plamy, wyglądające jak białe kratery lub krosty.
Podlewanie: umiarkowane
Z podlewaniem nie należy przesadzać. Gdy rzodkiewka Krakowianka ma zbyt dużo wody, miąższ korzeni może stać się szklisty.
Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej
Jeżeli miejsce pod rzodkiewkę nie było zasilone kompostem, korzystnie jest przykryć nim nasiona przynajmniej po siewie.
Gdy gleba jest słaba, w fazie 3-4 liścia można użyć nawozu naturalnego, na przykład na bazie odchodów dżdżownic albo gnojówkę z pokrzywy. Z powodu krótkiego okresu wegetacji lepiej unikać nawożenia sztucznego.
Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 3-4 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Rzodkiewka Krakowianka nie ma skłonności do parcenia. Jest atakowana przez pchełki ziemne.
Jak walczyć z pchełkami ziemnymi CZYTAJ TUTAJ
Warto wiedzieć
- Rzodkiewka Krakowianka to polska odmiana. Wyhodowano ją w latach 70. XX wieku. Nadal jest bardzo popularna.