To bardzo smaczna odmiana o malinowych owocach: słodka, pachnąca, z delikatną skórką. Pomidor Malinowy Kapturek, choć jest wysoki, świetnie rośnie i plonuje nawet w donicach na balkonie oraz tarasie.

Pomidor odmiany Malinowy Kapturek. Fot. Niepodlewam
Cechy: pomidor koktajlowy typu malinowego (czereśniowy, drobnoowocowy, cherry)

Pojedynczy owoc pomidora Malinowy Kapturek. Fot. Niepodlewam
Wysokość: wysoki – około 1,50 m (samokończący)
Termin siewu: od marca do połowy kwietnia (III-IV)
Termin sadzenia: koniec maja i początek czerwca (V-VI)
Gdzie sadzić: ogród, szklarnia, w donicach na balkonie i tarasie

Pomidor Malinowy Kapturek doskonale rośnie na zadaszonych balkonach i tarasach. Donice muszą być duże, nie mniejsze niż o pojemności 5 l. Fot. Niepodlewam
Termin zbioru: sierpień-wrzesień (VIII-IX)
Owoce: zebrane w gronach, o długości ok. 50 cm
Są niewielkie i owalne. Twarde, ale z delikatną skórką w kolorze różowoczerwonym (malinowym). Nie trzeba jej obierać.
Owoce bardzo smaczne, słodkie. Najlepszy smak mają w sierpniu, gdy jest dużo słońca. Zebrane we wrześniu są bardziej kwaskowate.

Malinowy Kapturek to pomidor typu koktajlowego, ale o smaku malinowym. Owoce są trochę mniejsze od orzechów włoskich. Fot. Niepodlewam
Zielone owoce bardzo dobrze dojrzewają na parapecie. Ich skórka także jest delikatna w smaku.
Gdy są zielone, nie mają skłonności do opadania. Po dojrzeniu opadają pod wpływem np. wiatru.
Z krzaka zbiera się do 600 owoców.

Dojrzałe pomidory mają delikatnie zieloną piętkę. Jest ona jednak miękka, nie trzeba jej wycinać. Fot. Niepodlewam
Zastosowanie: sałatki, mrożonki, marynaty, dekoracja dań

Odmiana Malinowy Kapturek ma delikatne w smaku skórkę i nasiona. Nie trzeba ich usuwać do jedzenia. Fot. Niepodlewam
Stanowisko: słoneczne, ewentualnie lekki półcień
Gleba: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa albo ziemia gnojowa

Uprawa na słomie bez palikowania – pomidor Malinowy Kapturek, chociaż jest wysoki, też dobrze rośnie w ten sposób. Zajmuje jednak więcej miejsca niż prowadzony przy paliku. Fot. Niepodlewam
Podlewanie: obfite

Dzięki uprawie na słomie, Malinowy Kapturek szybciej dojrzewa i rzadziej go atakują choroby grzybowe. To także sposób na ograniczenie podlewania. Fot. Niepodlewam
Nawożenie: obfite, aż do końca wegetacji
Rozmnażanie: z nasion (nasiona długo zachowują zdolność kiełkowania, nawet do 3 lat po terminie przydatności do siewu)
Choroby i szkodniki: dość odporny, ale w deszczowe lata może być atakowany przez choroby grzybowe
Choruje zdecydowanie rzadziej, gdy rośnie pod zadaszeniem, np. w szklarni, na balkonie, tarasie. Tak uprawiany Czerwony Kapturek owocuje nawet do pierwszych dni października.

Pomidora Malinowy Kapturek rosnącego pod dachem rzadziej atakują choroby grzybowe. Nie ma konieczności stosowania żadnych oprysków. Fot. Niepodlewam
Warto wiedzieć
- Malinowy Kapturek wydaje bez przerwy setki kwiatów. Wszystkie wypuszczone po 10 sierpnia trzeba obrywać bo owoce z nich zawiązane nie zdążą dojrzeć.

Owoce odmiany Malinowy Kapturek dojrzewają etapami. Dlatego zbiera się je długo, w miarę zapotrzebowania w kuchni. Fot. Niepodlewam
- Trzeba pilnować terminu siewu (maksymalnie do połowy kwietnia). Gdy posieje się Malinowego Kapturka zbyt późno, wyda mniej owoców (bo nie zdąży przed jesienią).
- Jest samopłodny (potrafi się sam zapylić).

Kwiaty Malinowego Kapturka najczęściej zapylają trzmiele. Fot. Niepodlewam
- Pomidor Czerwony Kapturek doskonale rośnie na gnojówce z pokrzywy oraz gnojówce z żywokostu.

Nawożenie gnojówką roślinną – pomidor Malinowy Kapturek bardzo dobrze na nich rośnie. Fot. Niepodlewam