To karłowa odmiana o drobnych, żółtych owocach. Pomidor Aztek rzadko choruje i dobrze plonuje. Nadaje się do uprawy w ogrodzie, szklarni i na balkonie.
Cechy: pomidor karłowy koktajlowy (czereśniowy, drobnoowocowy, cherry)
Inne nazwy: pomidor balkonowy Aztek, pomidor karłowy Aztek, pomidor koktajlowy Aztek, pomidor żółty Aztek
Wysokość: karłowy – około 50 cm (samokończący)
Pomidor Aztek to jedna z najmniejszych odmian. Ma sztywne pędy i piękne, ciemnozielone liście. Bardzo ładnie prezentuje się w donicach oraz skrzynkach.
Mimo że jest niski, pomidor Aztek wymaga palikowania lub przywiązania np. do kratki. Przewraca się pod ciężarem owoców (zwykle zdarza się to w sierpniu).
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: od marca do połowy kwietnia (III-IV)
Gdy pomidory Aztek mają około 5 cm wysokości, trzeba je przesadzić do pojedynczych doniczek.
Pomidory z późniejszego siewu (po 15 kwietnia) też urosną. Mogą mieć nawet bardzo ładne liście i dużo kwiatów, ale w polskim klimacie nie zdążą wydać dużo dojrzałych owoców (lato trwa zbyt krótko dla nich). Plon jest wtedy słaby.
Termin sadzenia: koniec maja i początek czerwca (V-VI)
Gdzie sadzić: ogród (zwłaszcza mały), szklarnia, w donicach na balkonie i tarasie
Termin zbioru: sierpień-październik (VIII-X)
Pomidor Aztek owocuje bardzo długo, w ogrodzie aż do pierwszych październikowych przymrozków. Gdy rośnie w donicy, można go na noc z przymrozkami chować do domu, by nie zmarzł. Nie jest to kłopotliwe, gdyż pomidor Aztek jest mały.
Owoce: żółte; małe, okrągłe, z charakterystycznym dzióbkiem; zebrane w gronach po 5-8 sztuk; ; średnio słodkie, lekko kwaskowate, chrupkie, twarde; skórka średniej grubości; nasiona nieliczne, drobne, niewyczuwalne podczas jedzenia; piętka zielona, delikatna, nie trzeba jej wycinać
Najlepszy smak pomidory Aztek mają w sierpniu (VIII), gdy jest dużo słońca. Owoce nie opadają na wietrze (to dobra odmiana np. na wietrzne balkony). Podczas zbioru owoce odłamują się zwykle z szypułką.
Z krzaka zbiera się do 2 kg owoców.
Zastosowanie: sałatki, mrożonki, marynaty, dekoracja dań
Pomidory Aztek można wrzucać do sałatek i innych dań w całości albo przekrojone na pół. Ich lekko kwaskowaty smak bardzo dobrze pasuje np. do ryby.
Stanowisko: słoneczne, lekki półcień
W porównaniu do innych odmian pomidorów, Aztek dobrze toleruje lekki półcień – zachowuje ładny ciemnozielony kolor liści i obficie plonuje.
Pomidory Aztek rosnące w słonecznych miejscach dojrzewają jednak trochę wcześniej i są lepiej wybarwione, niż te z bardziej ocienionych miejsc.
Ziemia: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa albo ziemia gnojowa
Podlewanie: obfite
Nie wolno podlewać pomidorów na liście (ze względu na większe ryzyko wystąpienia chorób grzybowych) . Podlewa się tylko przy korzeniu.
Pomidor Aztek bardzo lubi ściółkowanie, np. słomą (także w donicach). Ściółka zapobiega zbyt szybkiemu wysychaniu ziemi.
Nawożenie: obfite
Pomidor Aztek jest żarłoczny. Nawóz stosuje się przynajmniej raz w tygodniu. Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i nawozić częściej, zwłaszcza gdy pomidor Aztek rośnie w donicy.
Najlepsze są nawozy naturalne:
- Zwierzęce – np. obornik krowi i nawóz kurzy
- Roślinne – np. gnojówka z dzikiego bzu czarnego, gnojówka z ogórecznika lekarskiego, gnojówka z pokrzywy, gnojówka z roszponki warzywnej, gnojówka z żywokostu albo gnojówka z dzikiego bzu i pokrzywy.
Niestety, gnojówki zwierzęce i roślinne mają zapach gnoju, dlatego nie zawsze można je stosować np. na balkonie (mogą przeszkadzać sąsiadom). Zamiast nich można używać nawozu naturalnego na bazie odchodów dżdżownic, który jest neutralny pod względem zapachu (do kupienia w sklepach) albo sztucznych, przeznaczonych do pomidorów.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
W deszczowe lata, zwłaszcza gdy pomidor Aztek rośnie w gruncie, może być atakowany przez choroby grzybowe, jak alternarioza pomidora, zaraza ziemniaka, zgorzel podstawy łodyg i brunatna zgnilizna owoców pomidora.
Pomidory Aztek rzadziej chorują, jeśli rosną pod zadaszeniem (deszcz nie moczy ich liści), np. w donicach na balkonie. Wymagają jednak wtedy systematycznego podlewania. Gdy mają za sucho i panuje upał, jego owoce atakuje sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów (choroba nie jest zaraźliwa).
Jeden komentarz
A co mnie obchodzi że sąsiadom przeszkadza smród gnojówki 😄.