
To stara, amerykańska odmiana. Okra Clemson Spineless jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Dobrze plonuje. Jest bardzo smaczna.

Inne nazwy: Abelmoschus esculentus Clemson Spineless, Gombo Clemson Spineless, Gumbo Clemson Spineless, Hibiscus esculentus Clemson Spineless, Ketmia jadalna Clemson Spineless, Okro Clemson Spineless, Piżmian jadalny Clemson Spineless
Cechy: roślina jednoroczna
Okra Clemson Spineless to warzywo. To stara, amerykańska odmiana – wyhodowana w 1939 roku na Clemson University w Południowej Karolinie (USA).
Uważana jest za jedną z najlepszych odmian okry na świecie. Jest bardzo popularna zwłaszcza w USA. Jeśli na półce w sklepie leżą owoce okry, zwykle jest to Clemson Spineless. Nasiona okry Clemson Spineless można także kupić w sklepach ogrodniczych w Polsce.
Jadalne są owoce okry, które wyglądają jak duże, grube, zielone strąki (długość ok. 15 cm).
Wysokość: około 60 cm
Liście: zielone

Kwiaty: kremowe z fioletowym środkiem
Zapach: delikatny, przyjemny
Okrę Clemson Spineless można uprawiać także jako roślinę ozdobną z jadalnymi owocami (w gruncie oraz donicach). Ma kwiaty podobne do malwy i ketmii (hibiskusa).
Rozmnażanie: nasiona
Okrę Clemson Spineless można siać od razu do gruntu lub z rozsady.
Termin siewu okry Clemson Spineless z rozsady:
- Kwiecień
- Maj – do 15 dnia tego miesiąca
Termin siewu okry Clemson Spineless do gruntu:
- Maj – nie wcześniej niż 15 dnia tego miesiąca
- Czerwiec – pierwszy tydzień tego miesiąca
Uwaga! Okra Clemson Spineless jest wybitnie ciepłolubna. Aby wzejść, musi mieć minimum 20 stopni Celsjusza). Konieczne jest również dużo słońca.
Więcej o siewie okry CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: lipiec i sierpień (VII-VIII)
Okra Clemson Spineless to jedna z szybciej plonujących odmian. Przy dobrej pogodzie (ciepło i słonecznie) owoce można zbierać już po 2 tygodniach od zapylenia kwiatów. Najlepsze w smaku są młode owoce okry, nie całkiem dojrzałe.
Systematyczny zbiór owoców okry sprawia, że roślina wypuszcza nowe kwiaty i plonuje.
Zastosowanie: zupy, dania duszone oraz gotowane na parze z warzywami, mięsem, rybami; na surowo jako przekąski, w sałatkach i dodatek do koktajli warzywno-owocowych; mrożonki i marynaty
Okra Clemson Spineless pachnie delikatnie jak fasolka. Młode owoce można jeść razem z nasionami. Zawiera m.in. witaminy C, B1 i K oraz cynk, magnez, potas, wapń, a także białko (2%).
Okra Clemson Spineless nadaje potrawom gęstszą, lekko klejącą konsystencję. Wystarczy użyć 1-3 owoce. Z dojrzałych nasion okry przyrządza się namiastkę kawy.

Stanowisko: słoneczne
Okra Clemson Spineless rośnie i owocuje WYŁĄCZNIE w słonecznych miejscach. Lubi ciepło.
Gdzie siać: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice na balkonie
Okra Clemson Spineless udaje się zwłaszcza pod odsłonami oraz w szklarniach.
Gleba: żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)
Najlepiej okra Clemson Spineless rośnie w drugim roku po nawożeniu obornikiem lub na dużej dawce kompostu.
Podlewanie: umiarkowane
Nadmiar wody, zwłaszcza gdy jest pochmurno, sprzyja występowaniu chorób grzybowych i zamieraniu siewek.
Nawożenie: w uprawie amatorskiej lepiej unikać
Odporność na mróz: brak
Okrę Clemson Spineless niszczy każdy przymrozek.

Choroby i szkodniki: odporna
Okra Clemson Spineless ogólnie rośnie zdrowo, ale jeśli ma ciepło i dużo słońca.
Największy problem to brak słońca w czasie wschodzenia okry. Siewki są wtedy atakowane przez choroby grzybowe i giną tuż po wykiełkowaniu.
Warto wiedzieć
- Okra to warzywo bardzo popularne w Afryce. Jej nasiona przywieźli do USA czarnoskórzy niewolnicy kilkaset lat temu. Dziś okra jest podstawą kuchni m.in. meksykańskiej i indyjskiej.