W tym miesiącu zaczyna się kalendarzowa wiosna. Marzec w ogrodzie to czas cięcia, siania, sadzenia, porządkowania. Kwitną pierwsze kwiaty.
W marcu ziemia w ogrodzie jest często jeszcze zamarznięta. Gdy tylko odmarznie, można zacząć siewy do gruntu. Na parapetach lub w szklarniach robimy rozsady. W ciepłe dni zabieramy się za cięcie krzewów i drzew.
Krzewy i drzewa owocowe
- W pierwszej połowie marca (III) przycina się agresty, aronie, borówki amerykańskie, brzoskwinie, grusze, jabłonie, porzeczki białe, porzeczki czarne, porzeczki czerwone, śliwy.
Uwaga! Czerechy, czereśnie, morele, wiśnie lepiej ciąć po zbiorze owoców (wtedy zdrowiej rosną).
- Wszystkie większe rany po cięciu oraz uszkodzenia spowodowane przez mróz, zające, sarny czy gryzonie trzeba zabezpieczyć np. maścią ogrodniczą.
- Na początku marca można jeszcze czyścić korę drzew owocowych. To prosty sposób niszczenia szkodników zimujących pod korą.
Więcej o czyszczeniu kory CZYTAJ TUTAJ
- Jeśli nie został zrobiony w lutym (II), w marcu (III) trzeba zrobić oprysk brzoskwiń od kędzierzowatości liści brzoskwini, np. preparatem Miedzian 50 WP albo wyciągiem z krwawnika pospolitego.
Przepis na wyciąg z krwawnika na choroby grzybowe drzew pestkowych CZYTAJ TUTAJ
- Zabieg wykonuje się, gdy temperatura wynosi około 10 stopni Celsjusza.
- W marcu można szczepić drzewa i krzewy owocowe.
- Gdy ziemia odmarznie, można sadzić drzewa i krzewy owocowe.
Krzewy ozdobne
- W marcu przycina się budleje Dawida, hibiskusy syryjskie, hortensje bukietowe, hortensje krzewiaste, perukowce podolskie, pięciorniki krzewiaste, sosny.
- Co 2-3 lata trzeba w marcu zrobić cięcie prześwietlające krzewów ozdobnych. To np. forsycje, jaśminowce, kaliny, lilaki (bzy), pigwowce, tawuły (wczesne), wajgele (krzewuszki), żylistki.
- Ukorzeniać można sadzonki jałowców i żywotników (tuj) w skrzynkach na parapecie lub szklarni. Po około 3 miesiącach korzenie wypuszcza co trzecia sadzonka.
Więcej o cięciu prześwietlającym CZYTAJ TUTAJ
- Jeżeli krzewy ozdobne dawno nie były cięte i są nadmiernie rozrośnięte, trzeba wykonać cięcie odmładzające. Jest bardziej radykalne niż cięcie odmładzające.
Więcej o cięciu odmładzającym CZYTAJ TUTAJ
- W marcu trzeba przystrzyc bukszpan. Strzyżenie w tym miesiącu zapobiega występowaniu miodówki bukszpanowej – szkodnika bukszpanów.
O sposobach zwalczania miodówki bukszpanowej CZYTAJ TUTAJ
Kwiaty cebulowe
- Nawozimy wschodzące przebiśniegi, krokusy, tulipany i inne kwiaty cebulowe.
Nasiona
- W sklepach trwa sezon na nasiona. Czas zrobić zakupy.
Oczko wodne
- Gdy woda odmarznie, usuwamy z powierzchni oczka liście. Na karmienie ryb jest jeszcze za wcześnie.
Okrycia zimowe
- W drugiej połowie marca (III) można zacząć zdejmowanie okryć zimowych z roślin. Najlepiej robić to stopniowo.
Rozsada kwiatów, warzyw, ziół
W marcu można robić rozsadę:
- Do 10 marca – karczoch, kard, seler naciowy, seler korzeniowy
- Do 15 marca – bób, żeniszek meksykański
- Około 15 marca – miechunka brazylijska (rodzynek brazylijski)
- Od 10 marca – sałata krucha, sałata masłowa
- Od 15 marca – chaber bławatek, nieśmiertelnik (kocanki ogrodowe), sałata łodygowa (głąbik krakowski), sałata rozetowa
- Do 20 marca – brokuł, kalafior, papryka (ewentualnie można siać paprykę do 31 marca)
- 1-31 marca – aster chiński, bakłażan (oberżyna), bazylia, celozja srebrzysta, cynia, endywia, floks Drummonda, gailardia, gazania, goździk chiński, kalarepa (na zbiór wczesny), kapusta biała (na zbiór średnio późny), kapusta czerwona (na zbiór średnio późny), kapusta włoska (na zbiór średnio późny), kochia (cyprysik letni; można też siać do gruntu w kwietniu), kocimiętka (można też siać od razu do gruntu w marcu), lewkonia, lobelia przylądkowa, lwia paszcza, mięta, nemezja, niecierpek, petunia, pierwiosnek, pomidor, portulaka wielkokwiatowa (można też siać do gruntu w kwietniu), stewia, szałwia błyszcząca, szałwia lekarska, tytoń skrzydlaty (tytoń ozdobny), ubiorek, (można też do gruntu w kwietniu i maju), werbena
Siew do gruntu kwiatów, warzyw, ziół
W marcu można siać do gruntu rośliny lubiące chłód:
- Do 15 marca – modrak morski
- Od 20 marca – gipsówka (łyszczec), rezeda wonna
- Od 25 marca – marchew
- 1-31 marca – cebula (korzystniej jednak robić rozsadę), cebula siedmiolatka, czarnuszka damasceńska, czosnek, groch, mak lekarski, nagietek lekarski, ostróżka ogrodowa, pasternak, pietruszka, por (lepiej robić rozsadę), rukola (rokietta siewna), rzepa, rzodkiew, rzodkiewka, szczypiorek, skorzonera (wężymord), szczaw, szpinak
Róże
- Gdy na forsycjach zaczynają się pojawiać pierwsze kwiaty, można usunąć ziemne kopce chroniące róże przed przemarznięciem. To często koniec marca (III), ale czasem też kwiecień (IV), w zależności od pogody. Po 1-2 tygodniach – gdy forsycje kwitną w pełni – można róże przyciąć.
Trawnik
- Trzeba unikać chodzenia po trawniku. Ziemia jest miękka, często się zapada. Podczas chodzenia murawa może być łatwo uszkodzona.
Truskawki i poziomki
- Pod koniec marca (lub w kwietniu) usuwa się zaschnięte liście truskawek i poziomek oraz chwasty. Ziemię między krzaczkami trzeba wzruszyć. Następnie posypuje się kompostem i rozkłada ściółkę (najlepiej słomę).
- W marcu można siać poziomki (do skrzynek).
Winorośl
- Trzeba przyciąć winorośl – pogoda w dniu cięcia powinna być słoneczna, sucha, z temperaturą trochę powyżej 0 stopni Celsjusza. To najczęściej czas, gdy kwitną przebiśniegi.
Zbiór warzyw
- W marcu zbiera się pierwsze plony w warzywniku: roszponki i szczypiorku.
Ziemia
- Jeśli dopisuje wiosenna pogoda, trzeba przygotować ziemię pod siew warzyw: przekopać (jeżeli nie zrobiło się tego jesienią), usunąć chwasty, opadłe liście, wyrównać.