To odmiana niska, o zielonych liściach. Jarmuż Kapral jest delikatny w smaku. Nadaje się do sadzenia w ogrodzie i donicach na balkonie.
Inne nazwy: Brassiea oleracea Kapral
Cechy: roślina dwuletnia
Wysokość: 50 cm (odmiana karłowa)
Kwitnienie: maj (V)
Kwiaty jarmużu są żółte. Pojawiają się w drugim roku uprawy (po zimie).
Uprawa jarmużu na nasiona jest kłopotliwa w warunkach amatorskich z powodu bielinków kapustników. Lepiej co roku kupować nasiona.
Rozmnażanie: z nasion
Jarmuż Kapral uprawia się z rozsady. Nasiona sieje się do skrzynek lub doniczek od 15 maja do 15 czerwca (V-VI). Wschodzi po 5-10 dniach.
W końcu czerwca (VI) lub na początku lipca (VII) sadzi się na miejsca stałe.
Zbiór: od jesieni do wiosny
Liście ścina się pojedynczo, w miarę potrzeb w kuchni. Zbiór można zacząć już od sierpnia (VIII).
Zastosowanie: liście i ogonki liściowe do jedzenia na surowo (sałatki) oraz gotowania na parze, duszenia i pieczenia, na sok warzywny, warzywne chipsy
Jarmuż Kapral ma liście mocno karbowane, zielone. Są delikatne w smaku także na surowo. Można je zbierać całą zimę. Przemrożone liście nadają się np. do zapiekania i duszenia.
Liście jarmużu ścina się razem z ogonkami, tuż przy łodydze.
Stanowisko: słoneczne
W półcieniu i cieniu jarmuż Kapral rośnie słabo.
Gdzie sadzić: warzywnik, rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna), w donicach na balkonie
Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny lub kompostu gliniastego; pH około 7
Jarmuż Kapral najlepiej sadzić w pierwszym i drugim roku po oborniku. Słabo rośnie i choruje w ziemi podmokłej, kwaśnej, bardzo słabej.
Podlewanie: umiarkowane
Jarmuż Kapral ma silny system korzeniowy. Jest odporny na przesuszenie. Systematycznie podlewane powinny być tylko rośliny młode oraz w czasie suszy.
Nawożenie: kilka razy w sezonie rozcieńczonym nawozem naturalnym
Do nawożenia jarmużu polecane są np. gnojówka z pokrzywy, gnojówka z ogórecznika, nawóz gołębi, nawóz kurzy, obornik krowi.
Odporność na mróz: bardzo dobra
Jarmuż Kapral jest w gruncie całkowicie odporny na mróz. Z powodu małej wysokości zimą zasypuje go większy śnieg. Trudno wtedy zbierać liście.
W donicach jarmuż Kapral może przemarzać. Jeśli jest tak uprawiany, najlepiej go zjeść najpóźniej do grudnia (XII).
Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty
Groźną chorobą jarmużu jest kiła kapusty. Objawy: jarmuż nie rośnie, a na korzeniach pojawiają się narośla i zgrubienia. Kile kapusty zapobiega zmianowanie – jarmuż i inne warzywa kapustne uprawia się na tym samym miejscu nie częściej niż co 4 lata.
Ze szkodników uciążliwe są bielinek kapustnik i mszyca kapuściana. Skuteczną ochroną przed nimi jest szczelne okrycie jarmużu agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Wszystkie ich krawędzie MUSZĄ być przysypane ziemią.
Warto wiedzieć
- Jarmuż to warzywo zapobiegające nowotworem (zawiera sulforafan). W jego składzie są także m.in. żelazo, wapń i witaminy.
- W Polsce od wieków uprawia się niskie i wysokie odmiany jarmużu. Wysokie odmiany osiągają nawet metr wysokości. Odmiany karłowe – jak jarmuż Kapral – są idealne do małych warzywniaków, na balkony, do sadzenia między kwiatami.