To smaczna odmiana do duszenia, mrożenia czy na sok. Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser ma jasnozielone, mocno kędzierzawe liście.
Inne nazwy: Brassiea oleracea Halbhoher Gruner Krauser, Jarmuż Średnio Wysoki Zielony Kędzierzawy
Cechy: roślina dwuletnia
Wysokość: około 70 cm (odmiana średnio wysoka)
Kwitnienie: maj (V)
Kwiaty jarmużu są żółte. Pojawiają się w drugim roku uprawy (po zimie).
Uprawa jarmużu na nasiona jest kłopotliwa w warunkach amatorskich z powodu bielinków kapustników. Lepiej co roku kupować nasiona.
Rozmnażanie: nasiona
Uprawa jest z rozsady. Nasiona sieje się do skrzynek lub doniczek od 15 maja do 15 czerwca (V-VI). Wschodzi po 5-10 dniach.
W końcu czerwca (VI) lub na początku lipca (VII) sadzi się na miejsca stałe.
Zbiór: od jesieni do wiosny
Liście ścina się pojedynczo, w miarę potrzeb w kuchni. Zbiór można zacząć już od sierpnia (VIII).
Zastosowanie: liście i ogonki liściowe do jedzenia na surowo (sałatki) oraz gotowania na parze, duszenia i pieczenia, na sok warzywny, warzywne chipsy
Ma liście zielone, w odcieniu młodej trawy. Liście są wyjątkowo mocno karbowane, a ogonki długie. Mają delikatny smak. Można je także zbierać całą zimę.
Przemrożone liście nadają się np. do zapiekania i duszenia. Liście jarmużu ścina się razem z ogonkami, tuż przy łodydze.
Stanowisko: słoneczne
W półcieniu i cieniu jarmuż Halbhoher Gruner Krauser rośnie słabo.
Gdzie sadzić: warzywnik, rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna)
Jeśli posadzi się go w większej grupie, tworzy piękny, zielony łan.
Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny lub kompostu gliniastego; pH około 7
Najlepiej go sadzić w pierwszym i drugim roku po oborniku. Słabo rośnie i choruje w ziemi podmokłej, kwaśnej, bardzo słabej.
Podlewanie: umiarkowane
Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser ma silny system korzeniowy. Jest odporny na przesuszenie. Systematycznie podlewane powinny być tylko roślin młode oraz w czasie suszy.
Nawożenie: kilka razy w sezonie rozcieńczonym nawozem naturalnym
Odporność na mróz: bardzo dobra
Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser jest w gruncie całkowicie odporny na mróz. Zimą może zostać zasypany przez duże opady śniegu, gdyż jest niezbyt wysoki. Trudno wtedy zbierać liście.
W donicach jarmuż Halbhoher Gruner Krauser może przemarzać. Najlepiej go zjeść do listopada (XI).
Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty
Groźną chorobą jarmużu jest kiła kapusty. Objawy: jarmuż nie rośnie, a na korzeniach pojawiają się narośla i zgrubienia. Kile kapusty zapobiega zmianowanie – jarmuż i inne warzywa kapustne uprawia się na tym samym miejscu nie częściej niż co 4 lata.
Ze szkodników uciążliwe są bielinek kapustnik i mszyca kapuściana. Skuteczną ochroną przed nimi jest szczelne okrycie jarmużu agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Wszystkie ich krawędzie TRZEBA przysypać ziemią.
Warto wiedzieć
- Jarmuż to warzywo zapobiegające nowotworem (zawiera sulforafan). W jego składzie są także m.in. żelazo, wapń i witaminy.
- Jarmuż jest uprawiany w Polsce od wieków. Trafiał na stoły, ale był też paszą dla zwierząt domowych. Sadzono go również niedaleko sadów, by zające nie obgryzały zimą drzew owocowych.