To wyborna w smaku, stara odmiana. Jabłoń Reneta Kanadyjska ma dość specyficzne wymagania. Jest odporniejsza, gdy nie ma zbyt żyznej ziemi.
Inne nazwy: Canadia Reinette, Harlemer Reinette, Kanadyjskie, Pariser Rambour Reinette, Portugal Russet, Reinette du Canada, Reinette du Canda Blanche, Reinette grise d`automne, Reinette monstreuse, Riegel Reinette, Weisse antillische Reinette
Pochodzenie: przed 1771 rokiem (prawdopodobnie Francja)
Dojrzewanie: grudzień-marzec (XII-III)
Jabłka Renety Kanadyjskie najlepiej zbierać jak najpóźniej w październiku (X). Trzeba je zrywać ostrożnie, by nie uszkodzić skórki (w miejscach uszkodzeń jabłka gniją podczas przechowywania).
Renety Kanadyjskie mają lepszy smak i lepiej się przechowują, jeśli każde jabłko owinie się osobno w bibułkę.
Owoce: duże (około 9 cm); lekko spłaszczone, nieforemne (mają 5 lekko zarysowanych kantów); zielonożółte, z licznymi rdzawymi plamkami; skórka szorstkawa; miąższ żółtobiały, bardzo soczysty, wyborny; pachnące
Jabłka Renety Kanadyjskie nie są zbyt ładne z wyglądu. Uważane są jednak za jedne z najlepszych w smaku.
Przeznaczenie: doskonała do jedzenia na surowo, a także deserów i ciast, na cydr
Reneta Kanadyjska jest uważana za doskonałą odmianę zwłaszcza do strudli.
Gleba: przeciętna, najlepiej o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym (idealne pH 7 lub lekko powyżej), z małą domieszką gliny
Reneta Kanadyjska ma nietypowe wymagania jak na jabłoń (inne wolą ziemię lekko kwaśną). Poza tym w żyznej ziemi jabłoń Reneta Kanadyjska częściej przemarza w młodym wieku. Lepsza dla nich jest ziemia przeciętna, piaszczysta. Wtedy są zdrowsze i bardziej odporne na mróz.
Stanowisko: słoneczne
Jabłoń Reneta Kanadyjska rośnie silnie. Obficie rodzi.
Odporność: średnia lub duża na mróz, dobra na choroby
Jabłoń Reneta Kanadyjska może wymarzać w młodym wieku. Im ma więcej lat, tym bardziej jest odporna.
Odporność na mróz zależy od gleby. Jeśli jest zbyt żyzna, jabłoń Reneta Kanadyjska jest mniej odporna na mróz. Powinna być sadzona w ziemi przeciętnej, piaszczystej.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boiken, Cortland, Elstar, Empire, Fiesta, Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Katja, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Priam, Red Delicious, Red Jonathan, Spartan
Ciekawostki
- Na przełomie XIX i XX wieku jabłoń Reneta Kanadyjska uprawiano także w donicach.
- Jabłoń Reneta Kanadyjska to odmiana uważana od wieków za delikatesową. Jej jabłka były sprzedawane na sztuki. Najwyższe ceny miały owoce specjalnie hodowane, które w sklepie wyglądały jakby miały przezroczystą skórkę. Taki efekt dawało nakładanie torebek papierowych na owoce na drzewie, gdy miały wielkość orzecha włoskiego. Papier zdejmowano dopiero w połowie września (IX), w dzień pochmurny.
O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ
Źródło:
*wiedza własna
*„Ogrodnik Polski”, 1899 rok
*„Ogrodnik Polski”, 1904 rok
*„Sad i ogród owocowy”, Edmund Jankowski, 1912 rok
*„Ogrody na piasku”, Edmund Jankowski, 1913 rok
*”Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
Rysunek jabłoni Reneta Kanadyjska z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii