Jest genetycznie odporna na parcha. Jabłoń Florina zdrowo rośnie i owocuje obficie. Ma piękne, czerwone jabłka. To odmiana jesienno-zimowa.
Inna nazwa: Querina
Pochodzenie: około 1977 roku (Francja)
Dojrzewanie: październik – grudzień (X-XII)
Jabłka Florina zbiera się w drugiej połowie września albo na początku października (IX-X) . Do jedzenia na surowo są najlepsze po co najmniej kilku tygodniach leżakowania w chłodzie. W amatorskich warunkach przechowują się do 3 miesięcy.
Owoce: średniej wielkości i duże (około 6-10 cm); okrągłe; zielono-czerwone; skórka gładka; miąższ żółtobiały, soczysty, średnio kruchy, słodki, lekko kwaskowaty; pachnące
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, na tarty
Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Jabłoń Florina jest niewymagająca co do ziemi.
Stanowisko: słoneczne
Jabłoń Florina rośnie szybko. Obficie owocuje, ale nie zawsze co roku. Bywają lata, że zawiązków jest tak dużo, że wymagają przerzedzenia. Bez tego zabiegu drobnieją.
Odporność: dobra
W uprawie amatorskiej jabłoń Florina nie potrzebuje chemicznych oprysków na parcha. To jedna z odmian najbardziej odpornych na parcha jabłoni.
Ma średnią odporność na inne choroby, jak mączniak i zaraza ogniowa. Nadaje się jednak do uprawy ekologicznej.
Ma dobrą odporność na mróz. Nie wymaga okrywania na zimę.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Cortland, Elstar, Empire, Fiesta, Freedom, Fuji, Golden Delicious, Granny Smith, Katja, Pilot, Pinova, Red Delicious, Rubinette
Jabłoń Florina jest dobrym zapylaczem dla wielu innych odmian jabłoni, np. Kalwila Biała, Reneta Kanadyjska, Retina.
Ciekawostki
- Jabłoń Florina to krzyżówka odmiany Jonathan z mieszańcem uzyskanym z odmian Golden Delicious, Rome Beauty, Starking.
- Jabłoń Florina została wyhodowana przed 1977 rokiem przez Station de Recherche d`Arboriculture Fruitiere we Francji. Powstała w ramach poszukiwania nowych odmian jabłoni genetycznie odpornych na parcha – jedną z najbardziej uciążliwych chorób jabłoni.
Jeden komentarz
Super strona!