Jest słodki w smaku. Groch Hrabia to polska odmiana cukrowa. Nadaje się na przekąskę na surowo, ale też do sałatek i innych dań. Plonuje obficie.
Inne nazwy: Groch cukrowy Hrabia, Groch zwyczajny Hrabia, Pisum sativum Hrabia
Cechy: roślina jednoroczna
Groch Hrabia uprawia się dla słodkich w smaku strąków i nasion na zielono. Jego korzenie wiążą azot z powietrza i użyźniają ziemię.
Wysokość: 100 cm
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu grochu Hrabia:
- Marzec
- Kwiecień – do 15 dnia tego miesiąca
Uwaga! Nie należy siać grochu Hrabia po 15 kwietnia. Późno siany gorzej plonuje i jest częściej atakowany przez szkodniki.
Głębokość siewu: 4 cm
Groch Hrabia kiełkuje w temperaturze od 1-2 stopni Celsjusza (gleby).
Więcej o siewie grochu CZYTAJ TUTAJ
Zbiór: na zielone strąki i nasiona – po około 70 dniach od siewu, na ziarno suche – około 85 dni
Strąki grochu Hrabia mają po około 9-10 cm długości. W każdym jest po 6-9 dużych nasion.
Zastosowanie: na surowo, sałatki, mrożonki, dania gotowane i duszone
Groch Hrabia ma słodkie, delikatne w smaku nasiona. Gdy nie są jeszcze dojrzałe, można je jeść nawet na surowo jako przekąskę. Do jedzenia nadają się także młode, zielone strąki. Nie mają włókien.
Starsze nasiona i strąki badają się do dań duszonych. Nie zmieniają koloru podczas gotowania. Ze starszych strąków trzeba usuwać włókna.
Stanowisko: słoneczne
O uprawie współrzędnej grochu CZYTAJ TUTAJ
Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, donice (duże)
Groch Hrabia dobrze rośnie zarówno w ogrodzie, jak w donicach, np. na balkonie. Pojemniki do uprawy grochu powinny mieć pojemność co najmniej 10 litrów.
Gleba: przeciętna, piaszczysta, najlepiej z dodatkiem próchnicy i gliny; odczyn od lekko kwaśnego do zasadowego (pH 6-7,5)
Groch Hrabia lubi ziemię z kompostem. Jednak trzeba unikać używania świeżego, nie w pełni dojrzałego kompostu, gdyż jego zapach zwabia śmietkę kiełkówkę – szkodnika niszczącego kiełkujący groch).
Groch Hrabia można też siać w drugim i trzecim roku po nawożeniu obornikiem (najlepszy jest słomiasty koński oraz krowi).
Podlewanie: umiarkowane
Groch Hrabia najwięcej wody potrzebuje w czasie kiełkowania i kwitnienia. Nie lubi miejsc, gdzie zbierają się kałuże.
Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej
Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza
Groch Hrabia lubi chłodną, lekko wilgotną wiosnę. Dobrze znosi wiosenne przymrozki.
Choroby i szkodniki: średnio odporny
Groch Hrabia, zwłaszcza siany późno (po 15 kwietnia) częściej atakują szkodniki, niż siany wcześnie. To m.in. miniarka szklarniówka (miniarka grochowa), mszyce, oprzędziki, pachówka strąkóweczka, strąkowiec grochowy.
Uciążliwe choroby grochu to fuzaryjne więdnięcie grochu (choroba świętojańska), mączniak prawdziwy grochy, mączniak rzekomy grochu, zgorzel korzeni i podstawy pędu.
Prosty sposób zapobiegania chorobom to zmianowanie grochu. Na tym samym miejscu nie powinien być siany częściej niż co 3-4 lata.
Warto wiedzieć
- Groszek cukrowy Hrabia to polska odmiana. Wyhodowany został w 2004 roku.