Jej śliczne kwiaty wyglądają jak tańczące baletnice. Fuksja ma małe wymagania. Dobrze rośnie w półcieniu. Najlepiej uprawiać ją w donicach.
Inne nazwy: Fuchsia, Ułanka
Cechy: roślina wieloletnia
Fuksja może być uprawiana jako roślina jednoroczna (wyrzuca się ją po jednym sezonie) albo wieloletnia.
Jeżeli fuksja jest uprawiana jako roślina wieloletnia, najlepiej ją przechowywać w nieogrzewanym lub słabo ogrzewanym pomieszczeniu. Najlepsza jest temperatura 5-15 stopni Celsjusza.
W ciepłych mieszkaniach zimuje słabo.
Wysokość: 50-70 cm
Fuksje można prowadzić także w postaci piennej, jako małe drzewko (zwykle o wysokości 100-150 cm).
Szerokość: 50-100 cm
Fuksja ma mnóstwo odmian. Różnią się m.in. pokrojem. Są fuksje o pędach wzniesionych oraz zwisających.
Kwiaty: białe, kremowe, różowe, fioletowe, czerwone oraz w mieszanych kolorach; pojedyncze, półpełne i pełne
Kwiaty fuksji mają kształt tańczących baletnic. U niektórych odmian „spódniczki” są rozłożyste, a i innych wysmukłe.
Większość fuksji to mieszańce różnych gatunków, które często mają niespotykane połączenia kolorów. Prawdopodobnie pierwsze odmiany fuksji miały kwiaty czerwone, pojedyncze. Fuksje z kwiatami białymi i pełnymi wyhodowano w latach 1850-1858. Pisał o tym „Ogrodnik Polski” w 1884 roku.
Liście: zielone, biało-zielone, czerwonozielone
Zastosowanie: donice i skrzynki balkonowe, rabaty kwiatowe
Fuksja jest w Polsce uprawiana jako kwiat doniczkowy. Niektóre odmiany potrafią czasem przezimować w gruncie.
Stanowisko: półcień
Więcej słońca potrzebują fuksje o czerwonozielonych liściach.
Gleba: przeciętna lub żyzna; odczyn lekko kwaśny (pH 6-6,8)
Fuksja jest mało wybredna co do ziemi, ale zdecydowanie ładniej rośnie i kwitnie w ziemi żyznej. Gdy ziemia jest zasadowa, fuksje mają jasne liście, gorzej rosną.
Podlewanie: umiarkowane
Fuksja lubi mieć lekko wilgotną ziemię, ale tylko w sezonie wegetacyjnym. Zimą fuksje podlewa się bardzo oszczędnie, tak aby ziemia nie wyschła całkowicie.
Fuksja źle znosi zarówno nadmierne przesuszenie, jak i zalewanie wodą.
Nawożenie: co tydzień w sezonie wegetacyjnym
Do zasilania fuksji najlepsze są nawozy do roślin kwitnących.
Fuksje nawozi się od maja do końca sierpnia (V-VIII). Zimą, w czasie spoczynku, fuksja nie powinna być nawożona.
Rozmnażanie: nasiona, sadzonki wierzchołkowe i pędowe, szczepienie
Fuksje można rozmnażać na 3 sposoby:
- Sadzonki – do ukorzeniania nadają się sadzonki wierzchołkowe i pędowe. Najlepiej ukorzeniają się od końca lutego do pierwszych dni kwietnia. Fuksje można też ukorzeniać w sierpniu lecz takie sadzonki słabiej zimują na parapecie.
- Siew – wykonuje się tylko, jeśli ma być wyhodowana nowa odmiana. Zdecydowanie łatwiej uprawiać fuksje z sadzonek.
- Szczepienie – fuksje można szczepić na pieńku innej fuksji. Możliwe jest nawet szczepienie kilku odmian na tym samym pieńku.
Cięcie: styczeń – luty (I-II)
Fuksja bardzo lubi przycinanie. Cięcie sprawia, że lepiej się rozkrzewia, ma więcej kwiatów i ładniejszy kształt.
Fuksje trzeba przyciąć zanim wiosną wypuszczą młode pędy. Zbyt późne cięcie sprawia, że ucina się pąki kwiatowe.
Wytrzymałość na mróz: do około 0 stopni Celsjusza
Wytrzymałość fuksji na mróz zależy od odmiany. Niektóre marzą już w temperaturze 3-5 stopni Celsjusza. Innym zaś zdarza się czasami przezimować.
Fuksja – jeśli już – może zimować tylko w gruncie. Musi być posadzona głęboko, dobrze ukorzeniona i przysypana kopcem ziemi (jak róża). Odmianą bardziej odporną na mróz jest np. fuksja Beacon.
Choroby i szkodniki: średnio odporna
Fuksja często gubi liście. Przyczyny to zwykle brak światła, przesuszenie, nadmierne podlewanie.
Młode sadzonki może atakować szara pleśń i uwiąd.
Ze szkodników fuksji najgroźniejszy jest mączlik szklarniowy. W amatorskiej uprawie jest trudny do zwalczania.
Ciekawe odmiany fuksji
- Beacon – różowo-czerwona
- Whiteknights Pearl – jasnoróżowe
- Woodoo – fioletowo-czerwona
Warto wiedzieć
- Fuksję odkrył w Ameryce Południowej Charles Plumier (1646-1704) – zakonnik i botanik króla Ludwika XIV. Nadał jej nazwę Fuchsia na część Leonharta Fuchsa (1501-1566) – słynnego niemieckiego botanika oraz lekarza.
- Fuksja jest uprawiana w Polsce co najmniej od XVIII wieku.