Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Fasola Piękny Jaś – uprawa, smak, odporność
Fasola Piękny Jaś to odmiana na ziarno. Nasiona są duże. Fot. Niepodlewam

Fasola Piękny Jaś – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To stara, tyczna odmiana. Fasola Piękny Jaś ma duże, białe nasiona. Najlepiej siać ją od 15 maja do 15 czerwca. Jest świetna do zup i fasolki po bretońsku.

Fasola Piękny Jaś to odmiana na ziarno. Nasiona są duże. Fot. Niepodlewam
Fasola Piękny Jaś to odmiana na ziarno. Nasiona są duże. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Fasola tyczna Piękny Jaś, Fasola wielokwiatowa tyczna Piękny Jaś, Fasola zwyczajna Piękny Jaś, Phaseolus coccineus Piękny Jaś

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 200-300 cm

Szerokość: około 50 cm

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Fasola Piękny Jaś to odmiana tyczna. Potrzebuje wysokich podpór.

Fasola Piękny Jaś rośnie szybko. Można ją traktować także jako jednoroczne, ozdobne pnącze. Fot. Niepodlewam
Fasola Piękny Jaś rośnie szybko. Można ją traktować także jako jednoroczne, ozdobne pnącze. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Fasola Piękny Jaś wschodzi po 3-10 dniach, ale jeśli ma ciepło. Nasiona fasoli Piękny Jaś najlepiej kiełkują w temperaturze od 15 stopni Celsjusza (ziemi).

Kiedy siać fasolę Piękny Jaś:

  • Maj – od 15 dnia tego miesiąca
  • Czerwiec – najlepiej nie później niż do 15 dnia tego miesiąca

Uwaga! Teoretycznie fasolę Piękny Jaś można siać nawet jeszcze w pierwszym tygodnia lipca (VII). Jednak wtedy plon jest mniejszy. Po prostu nasiona nie zdążą dojrzeć (polskie lato jest za krótkie). Zdecydowanie lepiej zakończyć siew w połowie czerwca (VI).

Fasolę Piękny Jaś można siać w warzywniku np. po rzodkiewce, sałacie, wczesnych ziemniakach.

Głębokość siewu: 4-5 cm

Zbiór: wrzesień – październik (IX-X)

Zastosowanie: nasiona na zupy, dania duszone, wegetariańskie pasztety, fasolkę po bretońsku

Fasola Piękny Jaś zawiera dużo m.in. błonnika i białka. Nasiona są bardzo duże w kolorze białym, doskonałe w smaku.

Na zielono zaś – w postaci strąków gotowanych czy duszonych w całości – fasola Piękny Jaś jest mało smaczna. Strąki są duże i mięsiste, ale włókniste oraz twarde. To zdecydowanie fasolka na suche nasiona, dobra do przechowywania.

Fasola Piękny Jaś to odmiana tyczna, wysoka, więc nadaje się na zielone parawany, zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie. Bardzo szybko rośnie, ma dużo liści i obficie kwitnie na biało.

Kwiaty fasoli Piękny Jaś są białe. Fot. Niepodlewam
Kwiaty fasoli Piękny Jaś są białe. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Fasola Piękny Jaś słabo rośnie w cieniu. Toleruje jedynie lekki półcień. Bardzo lubi stanowiska osłonięte, blisko murów i oczek wodnych, tam gdzie nie ma dużych wahań temperatury pomiędzy dniem a nocą.

Tradycyjnie fasola Piękny Jaś jest uprawiana w dolinie Dunajca. Odpowiada jej tamtejszy mikroklimat.

Gdzie siać: warzywnik, przy pergolach i ogrodzeniach, duże donice i skrzynki na balkonie

Gleba: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)

Fasola Piękny Jaś najlepiej rośnie w drugim i trzecim roku po oborniku. Jeśli ziemia nie była nawożona obornikiem, warto zasilić ją kompostem – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych.

Fasola Piękny Jaś bardzo słabo rośnie i plonuje na ziemi podmokłej i bardzo suchej.

Strąki fasoli Piękny Jaś są grube i duże, ale łykowate. Najsmaczniejsze jest ziarno. Fot. Niepodlewam
Strąki fasoli Piękny Jaś są grube i duże, ale łykowate. Najsmaczniejsze jest ziarno. Fot. Niepodlewam

Podlewanie: umiarkowane

Fasola Piękny Jaś powinna mieć lekko wilgotną ziemię, ale nie mokrą. Na brak wody jest szczególnie wrażliwa podczas wschodzenia oraz kwitnienia i zawiązywania strąków,

Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby

Odporność na mróz: brak

Fasolę Piękny Jaś niszczy każdy mróz.

Choroby i szkodniki: w uprawie amatorskiej nie sprawia większych problemów

Fasola Piękny Jaś jest atakowana przez wiele chorób i szkodników. W uprawie amatorskiej rzadko jednak powodują duże straty.

Do chorób fasoli należą m.in. antraknoza fasoli, bakterioza obwódkowa fasoli, fuzaryjne więdnięcie fasoli, szara pleśń.

Ze szkodników fasolę Piękny Jaś może atakować przędziorek chmielowiec, mszyca burakowa, rolnice, śmietka kiełkówka. Do zwalczania można wykorzystać ekologiczne środki na szkodniki oraz choroby roślin.

Warto wiedzieć

  • Fasola Piękny Jaś to stara, polska odmiana. Nasiona fasolki Piękny Jaś z doliny Dunajca znajdują się na liście polskich produktów tradycyjnych.
fasola fasola na ziarno fasola odmiany fasola odmiany polskie fasola odmiany zielone fasola stare odmiany fasola tyczna fasola tyczna odmiany fasola uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleBatat – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Hiacynt doniczkowy – uprawa w domu

Related Posts

Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność

Kapusta chińska – uprawa i wymagania

Pomidor Fourth of July – uprawa, smak, choroby

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
  • Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
  • Nawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Trzykrotka purpurowa ma fioletowe liście. Zwykle sadzi się ją w mieszkach, ale nadaje się też na balkon i do ogrodu. Fot. Niepodlewam Trzykrotka purpurowa – uprawa, rozmnażanie, cięcie
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.