Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Porady»Dlaczego warzywa wybijają w pędy kwiatostanowe
Szpinak zakwita w połowie maja. Czasem pędy kwiatostanowe pojawiają się wcześniej pod wpływem suszy i upału. Fot. Niepodlewam

Dlaczego warzywa wybijają w pędy kwiatostanowe

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Gdy warzywa wybijają w pędy kwiatostanowe, przestają się rozwijać ich organy użytkowe. W przypadku roślin jednorocznych wpływa na to długość dnia i nocy.

Warzywa jednoroczne, takie jak kapusta chińska, kapusta pekińska, mizuna, rukola, rzodkiewka, sałata łodygowa, sałata masłowa czy szpinak, wydają nasiona w roku siewu. Od momentu pojawienia się kwiatostanów rośliny zaczynają inwestować w nie składniki pokarmowe, zamiast w organy użytkowe dla człowieka, np. liście (mizuna, rukola, sałata masłowa, szpinak) czy zgrubienia korzeniowe (rzodkiewka). W efekcie przestają one rosnąć i zwykle stają się niesmaczne.

To naturalne zjawisko, którego mechanizm powinien znać każdy ogrodnik. Dzięki temu można w prosty sposób uniknąć straty plonu. Oto dwie przyczyny:

1. Długość dnia i nocy

Dla warzyw jednorocznych bodźcem, by zakwitnąć, są wydłużające się dni i skracające noce. Zwykle pęd kwiatostanowy pojawia się, gdy dzień ma 12-14 godzin lub więcej. Takie warunki panują na przełomie wiosny i lata. Dlatego, jeśli wiosną zbyt późno posieje się np. rzodkiewkę, może ona nie zdążyć zawiązać zgrubień korzeniowych w czasie krótkich dni i zaczyna wybijać w pędy kwiatostanowe, gdy dni stają się długie.

Poszczególne gatunki warzyw oraz ich odmiany różnią się wrażliwością na długość dnia i nocy. Dlatego, np. jeżeli posieje się dwie odmiany rzodkiewki na tej samej grządce, jedna może zacząć wybijać w kwiatostany około tydzień wcześniej niż druga. Nie oznacza to, że nasiona były złej jakości – to po prostu naturalna cecha odmian.

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

W amatorskich warunkach można zapobiegać wybijaniu kwiatostanów poprzez przestrzeganie terminów siewów wiosną. Wtedy warzywa zdążą osiągnąć odpowiednie rozmiary do konsumpcji. Jeśli pojawią się pędy kwiatostanowe, trzeba rośliny zerwać i zjeść. Stają bowiem zwykle niesmaczne. Jednak są wyjątki. Przykładowo, młode liście kwitnącej rukoli zachowują dobry smak. Dla łuszczyn z nasionami uprawia się rzodkiew wężową – im jest ich więcej, tym lepszy plon (zakwita w podobnym terminie jak rzodkiewka). Smaczne są także młode pędy kwiatowe sałaty łodygowej.

Warzywa jednoroczne można w prosty sposób „oszukać”, by wcale nie wypuszczały pędów kwiatostanowych. Wystarczy posiać je nie wiosną lecz w drugiej połowie lata, gdy dni się skracają, a noce wydłużają. Do takiej uprawy polecane są np. kapusta chińska, komatsuna, mizuna, rukola, rzodkiewka, szpinak.

2. Wysoka temperatura i susza

Niektóre warzywa jednoroczne mogą wypuszczać kwiatostany jeszcze wcześniej, niż normalnie wyznaczyłaby to długość dni i nocy. Przyczyną jest wysoka temperatura i przesuszenie. Szczególnie wrażliwy na te czynniki jest szpinak. Dlatego trzeba dbać o systematyczne podlewanie tego warzywa, jeżeli wiosna jest sucha i bardzo ciepła.

Szpinak zakwita w połowie maja. Czasem pędy kwiatostanowe pojawiają się wcześniej pod wpływem suszy i upału. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • W przypadku warzyw dwuletnich, takich jak kapusta, marchew czy pietruszka, przedwczesne wybijanie w pędy kwiatostanowe ma inną przyczynę niż długość dnia i nocy. Mogą one zakwitnąć w pierwszym roku uprawy (zamiast w drugim), nie wytwarzając organów użytkowych, z powodu dłuższego przechłodzenia wiosną. Zjawisko to znane jest jako jarowizacja.
warzywa dnia krótkiego wybijanie w kwiatostany
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticlePalenisko na ognisko – jak zaaranżować przestrzeń wokół?
Next Article Smaczne i soczyste pomidory – ekologiczny nawóz do pomidorów

Related Posts

Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!

Siew rzutowy – na czym polega

Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
  • Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
  • Nawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.