
To krzew, który rośnie lepiej i zdrowiej, jeśli jest systematycznie strzyżony. Cięcie bukszpanu wykonuje się kilka razy w sezonie. To proste!
Bukszpan doskonale znosi intensywne cięcie, nawet wykonywane wielokrotnie w sezonie. Jego cięcie jest wręcz niezbędne. Jeżeli bukszpan nie jest cięty, zamienia się w splątany, nieestetyczny krzew. Poza tym, dzięki strzyżeniu, rzadziej atakuje go miodówka bukszpanowa. Ten szkodnik żeruje i rozmnaża się głównie na najmłodszych pędach, dlatego – dosłownie – się go ścina. Efekt: miodówki giną, a bukszpan rośniej zdrowiej.
Do przycinania bukszpanu potrzebne są nożyce dwuręczne (zwykłe lub specjalne do bukszpanu), akumulatorowe albo elektryczne. Jeżeli bukszpan jest przycinany w skomplikowane figury, np. zwierząt, przydać się też mogą sekator jednoręczny lub nożyczki ogrodnicze do wykonywania detali.
Ran po cięciu nie trzeba zabezpieczać np. maścią ogrodniczą. Bukszpany świetnie je znoszą. To jeden z najlepszych krzewów do formowania! Na cięcie najlepsze są dni pochmurne lecz bez deszczu.

Termin cięcia bukszpanów
Cięcie bukszpanu najlepiej robić minimum trzy razy w roku. Między podanymi poniżej terminami można dodatkowo strzyc bukszpany w zależności od potrzeb, np. przycinając je w figury (topiary).
Cięcie bukszpanów wczesną wiosną
Pierwsze cięcie bukszpanów należy wykonać w marcu (III). Nożycami ścina się wierzchołki pędów, nadając krzewowi pożądany kształt, np. kuli lub stożka. Jeśli krzewy są zaniedbane, można usunąć nawet 30% pędów. Przy okazji likwiduje się miodówkę bukszpanową, która o tej porze roku zaczyna żerować i rozmnażać się na bukszpanie (to popularny szkodnik). Sekatorem należy ściąć pędy zaschnięte, połamane, przemarznięte.
Po cięciu wiosennym rozpoczyna się ochronę bukszpanów przed ćmą bukszpanową.
Cięcie bukszpanów wczesnym latem
Drugie cięcie bukszpanów robi się w czerwcu (VI). Ścina się wierzchołki pędów, nadając krzewom wybrane kształty. O tej porze roku bukszpany są już po kwitnieniu i zawiązują owoce, które nie mają wartości ozdobnej (wiele osób uważa je nawet za szpecące). Strzyżenie pozwala je usunąć. Dzięki temu krzewy, zamiast zawiązywać owoce, wypuszczają więcej młodych pędów i się zagęszczają.
Cięcie bukszpanów późnym latem
Trzecie cięcie bukszpanów robi się na przełomie sierpnia oraz września (VIII-IX). Ścina się wierzchołki pędów, nadając bukszpanom wybrane kształty. O tej porze roku strzyżenie tych krzewów jest najmniej intensywne.
Warto wiedzieć
- Przycinanie bukszpanu w skomplikowane kształty, np. zwierząt, wymaga dużego doświadczenia. Strzyżenie ułatwiają wtedy szablony do formowania krzewów. Najłatwiejsze do wykonania są m.in. kule, półkule, obeliski, stożki – do ich wykonania szablony nie są konieczne.
- W polskich ogrodach uprawia się różne gatunki bukszpanów – zasady ich przycinania są takie same. To m.in. bukszpan drobnolistny (Buxus microphilla), bukszpan koreański (Buxus sinica), bukszpan wieczniezielony (Buxus sempervirens) oraz ich krzyżówki.