Pachnie mocno jak cytryna. Bazylia cytrynowa to przyprawa, nazywana w Azji m.in. kemangi. Jest łatwa w uprawie.
Inne nazwy: Kemangi, Meanglak, Ocimum basilicum citriodora, Ocimum citriodorum
Cechy: bylina, ale uprawiana w Polsce jako roślina jednoroczna
Bazylia cytrynowa może być uprawiana w gruncie (z rozsady) albo w donicach.
Jako bylinę uprawia się bazylię cytrynową tylko w donicach. Nie jest bowiem odporna na polskie mrozy.
Bazylia cytrynowa słabo zimuje w ciepłych, ciemnych mieszkaniach. Jest łatwa do wyhodowania z nasion. Dlatego wygodniej uprawiać ją jako roślinę jednoroczną.
Wysokość: około 60 cm
Kwitnienie: lipiec – sierpień (VII-VIII)
Bazylia cytrynowe ma kwiaty białe. Są małe i raczej niepozorne. Kwiaty pojawiają się już w pierwszym roku uprawy, ale wyłącznie na bazyliach wysianych wiosną.
Rozmnażanie: nasiona
Bazylia cytrynowa jest łatwa do rozmnożenia.
Na parapecie teoretycznie można siać bazylię cytrynową cały rok. Jednak najlepiej siać ją w marcu lub kwietniu (III-IV) do doniczek albo na rozsadniku lub ewentualnie nie później niż do sierpnia (VIII). W pozostałych miesiącach bazylia cytrynowa słabo rośnie z powodu braku słonecznego światła.
Bazylię cytrynową sieje się na głębokość 0,5-1 cm. Najlepiej kiełkują w temperaturze co najmniej 20 stopni Celsjusza. Pierwsze listki pojawiają się po 7-14 dniach.
Wykorzystanie: przyprawa do dań orientalnych, duszonych, lodów, sorbetów i innych deserów
Do jedzenia nadaje się cała nadziemna część bazylii, w tym kwiaty. Bazylia cytrynowa pachnie silnie cytrynowo, ale dopiero po potarciu lub pokrojeniu liści lub kwiatów. W smaku bazylia cytrynowa przypomina anyż.
Bazylia cytrynowa jest popularną przyprawą w krajach Azji.
Zbiór: w ogrodzie – od maja do października (V-X), na parapecie – cały rok
Bazylia cytrynowa jest najlepsza w postaci świeżej i mrożonej, np. w kostkach lodu. Suszone liście tracą mocny, cytrynowy zapach.
Świeże listki i kwiaty bazylii cytrynowej obrywa się na bieżąco, w miarę potrzeb w kuchni.
Stanowisko: słoneczne
Bazylia cytrynowa potrzebuje dużo słońca. Jeśl jest uprawiana w donicy, na lato najlepiej ją wynieść na taras lub balkon.
Bazylia cytrynowa słabo zimuje w ciepłych mieszkaniach, gdy za oknem jest szaro. Dlatego lepiej co roku uprawiać ją z nasion.
Jeżeli bazylia cytrynowa ma spędzić zimę w domu, trzeba dla niej przygotować miejsce na parapecie w jasnym, słabo ogrzewanym pokoju (temperatura około 15-18 stopni Celsjusza).
Ziemia: żyzna; najlepiej kwaśna lub lekko kwaśna (pH 5,5-6,5)
Podlewanie: umiarkowane
Latem bazylię podlewa się codziennie, tak by ziemia była lekko wilgotna. Zimą trzeba podlewać bardzo oszczędnie, zwłaszcza jeżeli bazylia cytrynowa ma mało słońca.
Nawożenie: co 2 tygodnie od kwietnia do lipca (IV-VII)
Do nawożenia bazylii najlepiej stosować nawóz naturalny, np. z odchodów dżdżownic.
Odporność na mróz: do około 0 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odporna
Bazylia cytrynowa choruje rzadko. Nie sprawia problemów. Powodem zasychania i słabego wzrostu jet brak słońca.
Ciekawa odmiana bazylii cytrynowej
- Mrs Burns – ma wyjątkowo mocny, cytrynowy zapach
Warto wiedzieć
- Bazylia cytrynowa jest krzyżówką dwóch innych gatunków bazylii. To bazylia pospolita (Ocimum basilicum) i bazylia amerykańska (Ocimum americanum).
- Bazylia cytrynowa jest najczęściej uprawiana w Azji. To popularna przyprawa w kuchniach filipińskiej, indyjskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej.