![](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2023/08/baner-sklepu-niepodlewam.jpg?w=788&ssl=1)
W polskim klimacie owocuje w szklarniach i oranżeriach. Ananas jadalny można też uprawiać w donicach na parapetach w mieszkaniu.
![Owocujący ananas jadalny w szklarni. Fot. Niepodlewam](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2017/12/ananas-jadalny-uprawa.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)
Cechy: bylina
Ananas jadalny nadaje się do uprawy donicach w domu oraz ogrzewanych szklarniach i oranżeriach. Owocuje w szklarniach i oranżeriach. Owocowanie ananasów w donicach na parapetach to rzadkość.
Ananas jadalny jest uprawiany w Polsce od XVIII. Sadzono go w specjalnie przygotowanych ananasarniach przy pałacach. Ich uprawą zajmowali się doświadczeni ogrodnicy.
Inne nazwy: Ananas comosus, Ananas właściwy
Pochodzenie: Ameryka Południowa
Wysokość: 50-60 cm
Szerokość: 50-70 cm
Kwitnienie: czerwiec – lipiec (VI-VII)
![Stary, rozrośnięty ananas. ten ma liście pasiaste. Są też odmiany bardziej zielone. Fot. Niepodlewam](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2017/12/ananas-jadalny-z-owocem.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)
Kwiaty: niepozorne, czerwone; tworzą kwiatostan przypominający miniaturowy owoc
Owoce ananasów zawiązują się bez zapylenia kwiatów (partenokarpicznie) albo po zapyleniu. W polskim klimacie dojrzewają w sierpniu (VIII).
Owoce: jadalne; średniej wielkości i duże (wysokość 10-20 cm); skórka żółto-pomarańczowa, miąższ żółty, słodki, szczypiący w język; na czubku mają pióropusz liści
Owoc ananasa tworzą zrośnięte jagody (co najmniej kilkadziesiąt). Zawiera m.in. bromelię, która poprawia trawienie i ma działanie antyzapalne. Bromelina może zwiększać działanie antybiotyków. Dlatego gdy się je przyjmuje, lepiej nie jeść ananasów.
Stanowisko: jasne lecz nie w pełnym słońcu
Latem ananas jadalny najlepiej rośnie w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Zdrowiej rośnie, jeśli ma ciepło, ale i świeże powietrze (szklarnie trzeba systematycznie wietrzyć). Bardzo dobrze znosi upały do 38 stopni. W wyższej temperaturze owoce mogą się psuć od środka (z zewnątrz wyglądają na zdrowe).
Zimę ananasy najlepiej spędzają w temperaturze 10-15 stopni Celsjusza. Jeśli rosną w szklarni, musi być ogrzewana. Temperaturę w szklarni można podnosić m.in. nawozem końskim.
![Kwitnący ananas jadalny. Fot. Niepodlewam](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2017/12/ananas-jadalny-kwiat.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)
Ziemia: żyzna, przepuszczalna; bardzo kwaśna i kwaśna (pH 4,5-5,5)
Podlewanie: umiarkowane
Ananasy lubią podlewanie miękką wodą, np. deszczówką (mniej odkwasza ziemię). Gdy jej brak, można ewentualnie używać odstałej wody z kranu w temperaturze otoczenia.
Nawożenie: raz w tygodniu od maja do sierpnia (V-VIII)
Używać można np. nawozu na bazie odchodów dżdżownic do roślin kwasolubnych.
Rozmnażanie: sadzonki odziomkowe i boczne, piętki wierzchołkowe owoców
- Sadzonki odziomkowe i boczne – sadzenie od sierpnia do września (VIII-IX). Ten sposób rozmnażania ananasów jest najłatwiejszy. Wystarczy odciąć kawałek pędu lub sadzonkę boczną i ukorzenić.
- Piętki wierzchołkowe owoców – sadzenie od sierpnia do września (VIII-IX). Ten sposób rozmnażania ananasów w polskim klimacie rzadko się udaje.
![Z pióropusza liści odciętego od owocu ananasa teoretycznie można wyhodować roślinę. Jednak w praktyce jest to trudne. Fot. Niepodlewam](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2017/12/ananas-jadaln-rozmnazanie.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)
Uwaga! Ananasy ukorzeniają się najlepiej, jeśli są cieniowane, ale mają jasne stanowisko. Potrzebują też wysokiej wilgotności powietrza, ale powinno nie może stać (powinien być przewiew).
Cięcie: nie ma potrzeby
Wytrzymałość na mróz: brak
Choroby i szkodniki: odporny
Ananas jadalny ogólnie rośnie zdrowo. Choruje, jeśli ma zbyt wilgotną ziemię i przebywa w zbyt wilgotnymi powietrzu.
Ciekawostki
- W XVIII wieku ananasy były bardziej znane niż… pomidory. Były to owoce delikatesowe, kosztowne, które jadano zwykle świeże lub w postaci ananasowej pianki. Uprawiano je w ananasarniach, zwykle zakładanych na 500 roślin. Każdy ananas wydawał po 1-2 owoce rocznie.
- Dawane polskie ananasarnie ogrzewano nawozem końskim zmieszanym z liśćmi dębowymi oraz drewnem sosnowym.