Tymianek cytrynowy – uprawa i rozmnażanie

Mocno pachnie z nutą cytrusową. Tymianek cytrynowy to przyprawa, zioło, roślina ozdobna. Lubi słoneczne stanowiska.

Tymianek cytrynowy mocno pachnie z nutą cytrusową. Na zdjęciu: odmiana Aureus. Fot. Niepodlewam

Tymianek cytrynowy mocno pachnie z nutą cytrusową. Na zdjęciu: odmiana Aureus. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Macierzanka cytrynowa, Thymus citriodorus

Cechy: krzewinka zimozielona

Tymianek cytrynowy nie zrzuca liści na zimę. To roślina ozdobna, przyprawa i zioło. Najczęściej tymianek cytrynowy uprawia się w gruncie. Nadaje się również do uprawy w donicach.

Wysokość: 10-30 cm

Tymianek cytrynowy jest najwyższy w czasie kwitnienia.

Kwitnienie: lipiec – wrzesień (VII-IX)

Tymianek cytrynowy ma drobne kwiaty: białe lub fioletowe (w zależności od odmiany). Pachną silnie, tak samo jak cała roślina. Kwiaty zwabiają pszczoły.

Rozmnażanie: nasiona i sadzonki z odkładów poziomych

Tymianek cytrynowy jest średnio trudny do rozmnożenia z nasion. Bardzo łatwo go rozmnożyć z sadzonek.

  • Nasiona – wysiew w kwietniu (IV) na rozsadnik lub do doniczek w ogrzewanych pomieszczeniach albo w maju (V) do gruntu. Głębokość siewu – około 1 cm. Do gruntu lub donic na balkonie młody tymianek cytrynowy sadzi się, gdy ma po 3-5 cm wysokości. Zwykle to czerwiec (VI)
  • Sadzonki – tymianek cytrynowy jest niski i łatwo się sam ukorzenia. Sadzonki pobiera się, odcinając je od roślin matecznych. Można też dzielić kępy tymianku cytrynowego i przesadzać. Tymianek cytrynowy najlepiej przyjmuje się w kwietniu i maju (IV-V) oraz pod koniec lata.
Kwiaty tymianku cytrynowego także są jadalne. Fot. Niepodlewam

Kwiaty tymianku cytrynowego także są jadalne. Fot. Niepodlewam

Wykorzystanie: w kuchni – na herbatki, przyprawa do dań mięsnych, warzywnych, rybnych, makaronu; w lecznictwie – wzmacnia odporność, na sen; w ogrodzie – roślina ozdobna

Tymianek cytrynowy ma mocny zapach z nutą cytrynową. Zapach jest wyczuwalny w ogrodzie, zwłaszcza w słoneczne dni.

W krajach anglosaskich tymianek cytrynowy jest tradycyjnym ziołem na sen. Wkładano go do poduszek i sienników.

Tymianek cytrynowy to także piękna roślina ozdobna, np. na skalniaki, obrzeża ścieżek, do uprawy w pojemnikach.

Zbiór: cały rok

Tymianek cytrynowy nadaje się do użytku w postaci świeżej i suszonej. Zrywać można młode pędy, liście oraz kwiaty.

  • Świeży tymianek cytrynowy – listki, pędy i kwiaty obrywa się na bieżąco, w miarę potrzeb. Uszczykiwanie wierzchołków pędów sprzyja rozkrzewianiu tymianku.
  • Suszony tymianek cytrynowy – tuż przed kwitnieniem ścina się młode pędy i suszy. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza.

Stanowisko: słoneczne; toleruje lekki półcień

Więcej słońca potrzebują tymianki cytrynowe ze złocistymi liśćmi oraz pstrymi.

Tymianek cytrynowy najlepiej rośnie w słonecznych miejscach. Fot. Niepodlewam

Tymianek cytrynowy najlepiej rośnie w słonecznych miejscach. Na zdjęciu: odmiana Lime. Fot. Niepodlewam

Ziemia: przeciętna, piaszczysta; najlepiej o odczynie od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6-7,5)

Tymianek cytrynowy nie znosi ziemi podmokłej.

Podlewanie: bardzo oszczędne

Tymianek cytrynowy potrzebuje systematycznego podlewania jedynie, gdy rośnie w donicach. Lepiej podlewać go za mało niż za dużo. Ma mocny system korzeniowy.

Nawożenie: co 2 tygodnie od maja do 15 lipca (V-VII)

Do nawożenia tymianku cytrynowego najlepiej stosować nawóz naturalny, np. z odchodów dżdżownic.

Odporność na mróz: bardzo dobra

Tymianek cytrynowy dobrze zimuje w gruncie. Jeśli rośnie w donicy, trzeba go zabezpieczać przed mrozem. Donicę można np. zadołować w ogrodzie, wnieść do chłodnego lecz widnego pomieszczenia, np. garażu.

Choroby i szkodniki: bardzo odporny

Tymianek cytrynowy choruje rzadko. Nie lubią go szkodniki.

Jeśli tymianek cytrynowy choruje, to zwykle z powodu zbyt obfitego podlewania.

Ciekawe odmiany tymianku cytrynowego

  • Aureus – liście żółto-zielone
  • Lime – liście jasnozielone
  • Variegata – liście biało-zielone

Warto wiedzieć

  • Nazwa tymianek pochodzi od łacińskiego słowa thymus.
  • Na świecie znanych jest około 300 gatunków tymianków (macierzanek). Tymianek cytrynowy (Thymus citriodorus) ma nieznane pochodzenie. Po raz pierwszy został opisany na początku XIX wieku w Wielkiej Brytanii.
  • W polskich ogrodach od wieków uprawiane są tymianek zwyczajny (Thymus vulgaris) oraz tymianek wąskolistny (Thymus serphyllum), znany też jako macierzanka piaskowa.
  • Do niedawna sądzono, że tymianek cytrynowy to krzyżówka tymianku zwyczajnego lub tymianku wąskolistnego. Badania genetyczne wykazały jednak, że to odrębny gatunek.

Podobne

wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem