Jodła koreańska – uprawa, odporność, cięcie

Ma wyjątkowo piękne igły oraz szyszki. Jodła koreańska nie jest trudna w uprawie. Nadaje się na bożonarodzeniową choinkę.

Jodła koreańska często ma kształt choinki. Na zdjęciu jest odmiana Silver Show. Fot. Niepodlewam

Jodła koreańska często ma kształt choinki. Na zdjęciu jest odmiana Silver Show. Fot. Niepodlewam

Pochodzenie: Azja

Jodła koreańska została odkryta w XIX wieku w Korei, stąd nazwa „koreańska”.

Inne nazwy: Abies koreana

Wysokość: 1-15 m

Szerokość: 1-2 m

Ogrodowe odmiany jodeł koreańskich zwykle osiągają 3-5 m wysokości i mają kształt choinki. Niektóre jodły koreańskie są karłowe o pokroju kulistym. Dorastają do około 1 metra wysokości.

Jodła koreańska rośnie średnio szybko. Jest gęsta. Nie ma tendencji do łysienia od dołu. Wcześnie zaczyna zawiązywać szyszki, które są ustawione do góry.

Szyszki jodły koreańskiej. Fot. Niepodlewam

Szyszki jodły koreańskiej. Fot. Niepodlewam

Liście: igły (1-2 cm), płaskie, niezbyt kłujące; zielone, srebrzysto-zielone, złocisto-zielone

Jodły koreańskie wyjątkowo ładnie się prezentują na tle trawników, ogrodzeń, muru czy innych iglaków. Młode igły mają często inne zabarwienie niż starsze, np. srebrzyste lub złociste.

Igły jodeł opadają co 4-6 lat. Dlatego, zwłaszcza na początku uprawy, ma się wrażenie, że są „wieczne”.

Gleba: przeciętna lub żyzna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)

Jodła koreańska preferuje ziemię żyzną, ale radzi sobie także w przeciętnej. Słabo rośnie w ziemi słabej, piaszczystej, suchej.

Igły jodły koreańskiej. Fot. Niepodlewam

Igły jodły koreańskiej. Fot. Niepodlewam

Podlewanie: umiarkowane

Jodła koreańska dobrze rośnie na często podlewanych trawnikach albo obok nich. Bardzo lubi wilgoć w powietrz, np. od rzeki czy stawu. Latem warto ją polewać – co kilka dni – wężem ogrodowym.

Źle reaguje na brak wody, zwłaszcza w czasie suszy.

Stanowisko: słoneczne; toleruje lekki półcień (szczególnie w młodym wieku)

Przeznaczenie: pojedyncze egzemplarze w wyeksponowanych miejscach, grupy iglaków, choinka na Boże Narodzenie

Jodła koreańska w kwietniu. Fot. Niepodlewam

Jodła koreańska w kwietniu. Fot. Niepodlewam

Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra

Jodła koreańska nie musi być zabezpieczana przed mrozem.

Cięcie: kwiecień, maj (IV-V)

Jodła koreańska nie potrzebuje cięcia co roku. Wystarczy ewentualnie cięcie korygujące, np. wysokości (można ucinać co kilka lat czubek) albo szerokości. Ran po cięciu nie trzeba zabezpieczać.

Jodłę koreańską ciąć można także w czerwcu (VI). Jednak wtedy ścina się dużo młodych przyrostów, które są wyjątkowo piękne o tej porze roku.

Choroby i szkodniki: odporna

Jodła koreańska rośnie zdrowo. Jeśli choruje, to zwykle z powodu przesuszenia. Dobrze znosi miejskie zanieczyszczenia.

Ciekawe odmiany jodeł koreańskich

  • Aurea – złocisto-zielona; wysokość 4-5 m, szerokość 1-1,5 m
  • Green Carpet – zielona; wysokość 1 m, szerokość 2 m
  • Silberlocke – srebrzysto-zielona; wysokość 4-5 m, szerokość 1-1,5 m
  • Silver Show – srebrzysto-zielona; wysokość 4-5 m, szerokość 1-1,5 m
Jodła koreańska Silberlocke. Fot. Niepodlewam

Jodła koreańska Silberlocke. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Jodła koreańska często jest ubierana na Boże Narodzenie jako choinka. Wolniej traci igły niż świerk pospolity.
  • Jodła koreańska (Abies koreana) jest najpopularniejszym gatunkiem jodły w polskich ogrodach, ale niejedynym. Sadzone są także m.in. jodła kalifornijska (Abies concolor) i jodła pospolita (Abies alba).

Podobne