Poprawia naturalną odporność roślin na choroby, suszę, szkodniki. Wzbogacanie gleby krzemem jest proste. Zawierają go m.in. gnojówka ze skrzypu, kompost, słoma i gotowe nawozy.
Krzem (Si) to bardzo popularny pierwiastek w przyrodzie. Szacuje się, że skorupa ziemska zawiera go aż 26%. Jest składnikiem piasku. Jednak dla roślin taki krzem jest słabo przyswajalny.
Wzbogacanie gleby krzemem coraz bardziej interesuje naukowców na całym świecie. Powód to m.in. zmiany klimatu. Poszukiwane są sposoby naturalnego wzmacniania odporności roślin.
Krzem powoduje, że komórki roślin są mocniejsze, twardsze. Dzięki temu są bardziej odporne na choroby grzybowe, utratę wody, zasolenie gleby. Nawet szkodniki, np. ślimaki, mniej chętnie żerują na „twardszych” roślinach.
Warzywa oraz zioła zawierające więcej krzemu są polecane w diecie ludzi – wzmacniają np. naczynia krwionośne, co jest bardzo ważne w profilaktyce żylaków i miażdżycy.
Na nawożenie krzemem pozytywnie reagują np. bakłażan, kukurydza, ogórek, pomidor, poziomka, trawa, truskawka, drzewa i krzewy owocowe, zboża.
Jest kilka sposobów na dostarczenie roślinom przyswajalnego krzemu.
Jak wzbogacić glebę w krzem?
1. Skrzyp
Od dawien dawna wiadomo, że skrzyp polny, w którym jest dużo krzemu, ma pozytywny wpływ na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych ludzi oraz skóry, włosów, paznokci.
Ze skrzypu – rosnącego dziko oraz jako chwast w ogrodzie – można robić także naturalne, proste preparaty, zawierające przyswajalny krzem, do zasilania roślin. To gnojówka ze skrzypu oraz wyciąg ze skrzypu.
W odróżnieniu od preparatów dla ludzi, robionych głównie ze skrzypu polnego, do nawożenia nadają się różne gatunki skrzypu, które rosną na łąkach, w lasach, rowach i jako chwasty w ogrodach.
Rośliny zasila się preparatami ze skrzypu raz lub kilka razy w sezonie, najlepiej doglebowo.
Zielone pędy skrzypu (bez kłączy) oraz resztki gnojówek i wyciągów ze skrzypu warto też wrzucać do kompostownika. Wzbogacają kompost z krzem (patrz punkt 3).
2. Słoma
W dojrzałych źdźbłach zbóż także jest sporo krzemu. W rolnictwie wraca do gleby po zaoraniu ścierniska po zebranym zbożu.
W ogrodach warto stosować słomę zbóż do ściółkowania, np. truskawek, pomidorów, ogórków.
Słoma chroni także ziemię przed zbyt szybkim wysychaniem. Rozkłada się w kilka miesięcy, dostarczając próchnicy oraz m.in. przyswajalnego krzemu, który wzmacnia odporność roślin.
Słomę można wprowadzać do ogrodu w postaci ściółki oraz słomiastego obornika (np. do kompostu albo do jesiennego nawożenia warzywnika).
3. Kompost
To doskonały, darmowy nawóz. Jego skład zależy od tego, jakie składniki się do niego wrzuci. To oczywiście odpadki z kuchni, typu obierki i fusy, oraz chwasty z ogrodu.
Warto do kompostu dodawać też składniki bogate w krzem, jak skrzyp (patrz punkt 1) oraz mączka bazaltowa (patrz punkt 4).
4. Mączka bazaltowa i bazalt granulowany
Produkowane są z naturalnej skały wulkanicznej – bazaltu. Mączka bazaltowa oraz bazalt granulowany zawierają około 45% krzemionki. To naturalne, wolno działające nawozy. Sprzedawane są w granulkach i postaci pylistej.
Więcej o składzie i wykorzystaniu mączki bazaltowej CZYTAJ TUTAJ
5. Ziemia okrzemkowa
Znana jest także pod nazwami ziemia krzemionkowa i diatomit. Używana jest jako środek dietetyczny (w wersji spożywczej), ale również jako nawóz wzbogacający ziemię w krzem (w wersji przemysłowej).
Ziemia okrzemkowa jest produkowana ze skał utworzonych z pancerzyków okrzemek (glonów), żyjących w morzach i jeziorach.
6. Nawozy gotowe
Istnieje wiele gotowych nawozów, która zawierają krzem. Wiele z nich jest naturalnego pochodzenia, jak mączka bazaltowa (patrz punkt 4), ziemia okrzemkowa (patrz punkt 5), czy ze składnikami z mórz (patrz punkt 7). Inne to nawozy sztuczne, wzbogacone w krzem.
Stosuje się je doglebowo oraz dolistnie. Mączką bazaltową można też opylać rośliny oraz zaprawiać nasiona.
7. Krzem z oceanów
Sporo krzemu zawierają nawozy ze składnikami pochodzenia morskiego. To m.in. guano ptaków morskich i z ryb oraz nawozy z algami i wodorostami. Tego typu nawozy kupuje się w sklepach ogrodniczych.
Z mórz oraz jezior (w zależności od miejsca wydobycia) pochodzi też ziemia okrzemkowa (patrz punkt 5).