Choć dziś oprócz tradycyjnych grilli węglowych dostępne są także grille elektryczne i gazowe, to tylko te pierwsze sprawiają, że potrawy mają charakterystyczny i uwielbiany dymny posmak oraz aromat. W grillach węglowych paliwem zwykle jest brykiet lub węgiel drzewny. Które paliwo wybierać?
Grillowanie to jeden z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu. Aby przyrządzać sobie pyszne potrawy, wystarczy wybrać odpowiedniego grilla oraz paliwo do niego. I choć wielu sądzi, że w czasie takiego grillowania trzeba się nieźle ubrudzić i natrudzić, to są oni w błędzie.
Dobre grille węglowe, takie jak Master Touch lub Summit Kamado oferowane przez firmę Weber, sprawiają, że grillowanie staje się czyste i bezpieczne, a przyrządzane potrawy pełne smaku, soczyste i chrupkie. Pozostaje więc tylko wybrać paliwo i akcesoria, tak by grillowane mięso, warzywa czy nawet owoce były nie tylko smaczne, ale także zdrowe.
Węgiel drzewny – co trzeba o nim wiedzieć?
Węgiel, który używany jest jako paliwo do grilla, powstaje z drewna, którego kawałki wypalane są w specjalnych stalowych piecach. Do wytworzenia jednego kilograma węgla drzewnego trzeba zużyć nawet pięć kilogramów drewna. Wartość energetyczna węgla drzewnego jest porównywalna z benzyną i aż trzykrotnie wyższa niż energia, którą można uzyskać podczas palenia zwykłego drewna.
Wybierając węgiel drzewny, trzeba sięgać po ten, który został wyprodukowany z drewna pozyskanego z drzew liściastych, bo tylko ono nadaje się do zastosowań kulinarnych. Drewno pozyskiwane z drzew iglastych ma w sobie bardzo dużo żywicy, a ta podczas spalania uwalnia substancje szkodliwe dla zdrowia, zwane węglowodorami aromatycznymi. Te niebezpieczne związki dostają się nie tylko bezpośrednio do organizmu człowieka, ale wnikają także w potrawy przyrządzane na grillu.
Używając węgla drzewnego, jako paliwa do zasilania grilla, trzeba pamiętać, że do opiekania mięsa i przyrządzania innych potraw należy wykorzystywać jedynie żar. Każda próba opiekania mięsa na tak zwanym żywym ogniu skończy się spaleniem zewnętrznych warstw mięsa, a środek będzie surowy lub po prostu niedopieczony.
A może brykiet?
Brykiet powstaje poprzez sprasowanie węgla drzewnego. Tu nie ma już znaczenia, czy węgiel drzewny wyprodukowano z drewna drzew liściastych, czy iglastych, ponieważ w procesie wytwarzania brykietu ewentualne zagrożenia zostają wyeliminowane.
Jednak aby przyrządzić potrawy na grillu opalanym brykietem, trzeba poświęcić znacznie więcej czasu. Zwykle mija nawet 40-50 minut, zanim brykiet zamieni się w żar, a dopiero wówczas można układać mięso na ruszcie umieszczonym nad nim. Zatem nie ma co myśleć o błyskawicznym przygotowaniu dań.
Stosowanie brykietu ma jednak duże plusy. Przede wszystkim jest to ekonomiczne rozwiązanie, bo żar brykietu znacznie dłużej utrzymuje wystarczającą temperaturę do przygotowywania potraw. Czasami takie warunki utrzymują się nawet przez 4 godziny, a to pozwala na przygotowywanie wielu potraw w czasie długich biesiad. Innym istotnym plusem jest też fakt, że podczas opalania grilla brykietem powstaje znacznie mniej popiołu, ponieważ brykiet spala się niemal całkowicie.
Co stosować – węgiel drzewny czy brykiet?
Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest wykorzystywanie w grillach węglowych obu tych paliw jednocześnie. Jako że węgiel drzewny rozpala się znacznie szybciej niż brykiet, warto zacząć od umieszczenia w palenisku właśnie węgla. Gdy ten się już rozżarzy, dokłada się brykiety, które wówczas znacznie łatwiej nabiorą odpowiedniej temperatury i będą ją utrzymywać przez długi czas.