Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Porady»Węgiel czy brykiet – na czym grillować?

Węgiel czy brykiet – na czym grillować?

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Choć dziś oprócz tradycyjnych grilli węglowych dostępne są także grille elektryczne i gazowe, to tylko te pierwsze sprawiają, że potrawy mają charakterystyczny i uwielbiany dymny posmak oraz aromat. W grillach węglowych paliwem zwykle jest brykiet lub węgiel drzewny. Które paliwo wybierać?

Grillowanie to jeden z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu. Aby przyrządzać sobie pyszne potrawy, wystarczy wybrać odpowiedniego grilla oraz paliwo do niego. I choć wielu sądzi, że w czasie takiego grillowania trzeba się nieźle ubrudzić i natrudzić, to są oni w błędzie.

Dobre grille węglowe, takie jak Master Touch lub Summit Kamado oferowane przez firmę Weber, sprawiają, że grillowanie staje się czyste i bezpieczne, a przyrządzane potrawy pełne smaku, soczyste i chrupkie. Pozostaje więc tylko wybrać paliwo i akcesoria, tak by grillowane mięso, warzywa czy nawet owoce były nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

Węgiel drzewny – co trzeba o nim wiedzieć?

Węgiel, który używany jest jako paliwo do grilla, powstaje z drewna, którego kawałki wypalane są w specjalnych stalowych piecach. Do wytworzenia jednego kilograma węgla drzewnego trzeba zużyć nawet pięć kilogramów drewna. Wartość energetyczna węgla drzewnego jest porównywalna z benzyną i aż trzykrotnie wyższa niż energia, którą można uzyskać podczas palenia zwykłego drewna.

Wybierając węgiel drzewny, trzeba sięgać po ten, który został wyprodukowany z drewna pozyskanego z drzew liściastych, bo tylko ono nadaje się do zastosowań kulinarnych. Drewno pozyskiwane z drzew iglastych ma w sobie bardzo dużo żywicy, a ta podczas spalania uwalnia substancje szkodliwe dla zdrowia, zwane węglowodorami aromatycznymi. Te niebezpieczne związki dostają się nie tylko bezpośrednio do organizmu człowieka, ale wnikają także w potrawy przyrządzane na grillu.

Używając węgla drzewnego, jako paliwa do zasilania grilla, trzeba pamiętać, że do opiekania mięsa i przyrządzania innych potraw należy wykorzystywać jedynie żar. Każda próba opiekania mięsa na tak zwanym żywym ogniu skończy się spaleniem zewnętrznych warstw mięsa, a środek będzie surowy lub po prostu niedopieczony.

A może brykiet?

Brykiet powstaje poprzez sprasowanie węgla drzewnego. Tu nie ma już znaczenia, czy węgiel drzewny wyprodukowano z drewna drzew liściastych, czy iglastych, ponieważ w procesie wytwarzania brykietu ewentualne zagrożenia zostają wyeliminowane.

Jednak aby przyrządzić potrawy na grillu opalanym brykietem, trzeba poświęcić znacznie więcej czasu. Zwykle mija nawet 40-50 minut, zanim brykiet zamieni się w żar, a dopiero wówczas można układać mięso na ruszcie umieszczonym nad nim. Zatem nie ma co myśleć o błyskawicznym przygotowaniu dań.

Stosowanie brykietu ma jednak duże plusy. Przede wszystkim jest to ekonomiczne rozwiązanie, bo żar brykietu znacznie dłużej utrzymuje wystarczającą temperaturę do przygotowywania potraw. Czasami takie warunki utrzymują się nawet przez 4 godziny, a to pozwala na przygotowywanie wielu potraw w czasie długich biesiad. Innym istotnym plusem jest też fakt, że podczas opalania grilla brykietem powstaje znacznie mniej popiołu, ponieważ brykiet spala się niemal całkowicie.

Co stosować – węgiel drzewny czy brykiet?

Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest wykorzystywanie w grillach węglowych obu tych paliw jednocześnie. Jako że węgiel drzewny rozpala się znacznie szybciej niż brykiet, warto zacząć od umieszczenia w palenisku właśnie węgla. Gdy ten się już rozżarzy, dokłada się brykiety, które wówczas znacznie łatwiej nabiorą odpowiedniej temperatury i będą ją utrzymywać przez długi czas.

 

grill czym palić jakie paliwo do grilla węgiel czy brykiet do grilla
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleHakonechloa wysmukła – uprawa i odporność
Next Article Jak skutecznie odstraszyć owady? Lampy owadobójcze, moskitiery i inne środki

Related Posts

Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej

Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin

Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.