Odmiana dorodna, o dużych liściach. Szpinak Olbrzym Zimowy bardzo lubi chłód i dobrze znosi przymrozki. Nadaje się do siewu wiosną oraz przed zimą (we wrześniu).
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: 30-50 cm
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: dwa do wyboru
- wiosna – gdy tylko ziemia odmarznie
- jesień – wrzesień (IX), ale gdy jesień jest ciepła, siew warto opóźnić
Szpinak Olbrzym Zimowy kiełkuje już po 4-7 dniach. Do kiełkowania wystarczy temperatura 2-3 stopnie Celsjusza.
Głębokość siewu: 1,5-2 cm
Zbiór: w zależności od terminu siewu
- z siewu wiosennego – zbiór do połowy maja
- z siewu jesiennego – kwiecień następnego roku
Zastosowanie: liście dodaje się do dań z mięsem, jajkami, makaronem, jako nadzienie np. do naleśników
Szpinak Olbrzym Zimowy ma liście duże, lekko karbowane, delikatne w smaku.
Stanowisko: słoneczne; znosi lekki półcień
Gdzie siać: w gruncie
Gleba: żyzna (nie może być bardzo kwaśna)
Podlewanie: umiarkowane
Szpinak Olbrzym Zimowy jest dość wrażliwy na brak wody.
Nawożenie: szpinak Olbrzym Zimowy ma duże wymagania pokarmowe
Najlepiej uprawiać szpinak na glebie żyznej, nawiezionej rozłożonym obornikiem albo po warzywach kapustnych, które były nawiezione obornikiem. Można też uprawiać szpinak w warzywniaku nawiezionym kompostem – około 5 kg na metr kwadratowy.
Na słabszych glebach szpinak Olbrzym Zimowy, gdy ma około 3 liści, zasila się sztucznymi nawozami azotowymi. Może to być np. saletra amonowa. Nie należy używać siarczanu amonu, bo jest za kwaśny. Dawka: 1-2 łyżki stołowe na metr kwadratowy i kolejna taka sama po tygodniu.
Odporność na mróz: gdy wzejdzie, wytrzymuje przymrozki do minus 5-6 stopni Celsjusza; jako nasiona, posiany jesienią do gruntu, znosi silne mrozy
Szpinak Olbrzym Zimowy bardzo lubi chłód. Gorzej rośnie w temperaturze powyżej 15 stopni Celsjusza.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Podczas ciepłej pogody, z temperaturą powyżej 15 stopni Celsjusza, szybciej wybija w pędy kwiatostanowe i staje się twardy oraz niesmaczny.
Gdy ma zbyt często mokre liście oraz jest przenawożony azotem, bywa atakowany przez chorobę mączniak rzekomy szpinaku.