Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Szpinak Asta – uprawa, smak, odporność
Szpinak Asta ma liście delikatne w smaku. Szybko plonuje. Fot. Niepodlewam

Szpinak Asta – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To polska odmiana. Szpinak Asta rośnie szybko i obficie plonuje. Najlepiej siać go latem i przed zimą albo wczesną wiosną, jak tylko ziemia odmarznie.

Szpinak Asta ma liście delikatne w smaku. Szybko plonuje. Fot. Niepodlewam
Szpinak Asta ma liście delikatne w smaku. Szybko plonuje. Fot. Niepodlewam

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 30-50 cm

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu: trzy do wyboru

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

1.wiosna – jak tylko ziemia odmarznie
2. lato – ostatni tydzień lipca i pierwszy tydzień sierpnia (VII-VIII)
3.jesień – wrzesień (IX), ale gdy jesień jest ciepła, siew warto opóźnić nawet do października (X) lub listopada (XI), ponieważ szpinak Asta nie powinien wzejść przed zimą, a dopiero wiosną następnego roku

Uwaga! Dla szpinaku Asta szczególnie polecane są terminu siewu letniego i jesiennego. Jeśli siew wiosenny, to jak najwcześniej, bo nie zdąży urosnąć przed zakwitnięciem.

Szpinak Asta zieleni się po 4-7 dniach od siewu. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3 stopnie Celsjusza. Jest wrażliwy na długi dzień – już w pierwszych dniach maja zaczyna kwitnąć i staje się niesmaczny (dlatego wiosną trzeba go siać bardzo wcześnie).

Głębokość siewu: 1,5-2 cm

Więcej o siewie szpinaku CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: w zależności od terminu siewu

1. z siewu wiosennego – zbiór do połowy maja
2. z siewu letniego – zbór na przełomie września i października (IX-X)
3. z siewu jesiennego – zbór w kwietniu (IV) następnego roku

Szpinak Asta wschodzi szybko. Fot. Niepodlewam
Szpinak Asta wschodzi szybko. Fot. Niepodlewam

Zastosowanie: liście nadają się do dań mięsnych, warzywnych, z jajkami, makaronem, jako nadzienie np. do pierogów; można je mrozić

Szpinak Asta ma liście duże, soczyste, gładkie. W smaku jest delikatny. Młode listki nadają się do jedzenia na surowo.

Stanowisko: słoneczne; znosi lekki półcień

Gdzie siać: warzywnik, donice

Szpinak Asta doskonale rośnie zarówno w gruncie, jak i doniczkach, np. na balkonie.

Ziemia: żyzna (nie powinna być kwaśna)

Podlewanie: umiarkowane

Szpinak Asta lubi być podlewany, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu. Najlepiej podlewać przy korzeniach, a nie na liście (częste zraszanie to większe ryzyko chorób grzybowych).

Nawożenie: w uprawie amatorskiej najlepiej nie nawozić

Szpinak Asta najlepiej od razu siać w żyznej ziemi i wcale nie nawozić. Nadmiar nawozu może powodować kumulację szkodliwych azotanów w liściach.

Jedynie jeśli ziemia jest słaba w warzywniku, można ewentualnie szpinak zasilić nawozem sztucznym, np. saletrą amonową, albo naturalnym, np. typu biohumus. Najlepszy jest czas, gdy Asta ma 3 liście właściwe.

Nawóz sztuczny stosuje się w dwóch dawkach (w odstępie 7 dni) po 1-2 łyżki stołowe na metr kwadratowy.

Szpinaku Asta uprawianego w donicach nie nawozi się wcale.

Szpinak Asta zaczyna kwitnąć w pierwszych dniach maja (V). Do tego czasu najlepiej go zjeść. Fot. Niepodlewam
Szpinak Asta zaczyna kwitnąć w pierwszych dniach maja (V). Do tego czasu najlepiej go zjeść. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: dobra

Nasiona z siewu jesiennego bardzo dobrze zimują w gruncie i wschodzą wczesną wiosną.

Zielone siewki szpinaku Asta wytrzymują przymrozki do minus 5-6 stopni Celsjusza.

Szpinak Asta lubi chłód.

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

Szpinak Asta bywa atakowany przez mączniak rzekomy szpinaku. Choroba atakuje zwłaszcza, gdy jest przenawożony azotem oraz często podlewany na liście.

Warto wiedzieć

  • Szpinak Asta to polska odmiana. Wyhodowany został w latach 80. XX wieku.
Polskie odmiany szpinaku: po prawej - Asta, po lewej - Greta. Fot. Niepodlewam
Polskie odmiany szpinaku: po prawej – Asta, po lewej – Greta. Fot. Niepodlewam
szpinak Asta szpinak odmiany szpinak odmiany polskie
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleBukszpan Green Velvet – uprawa i odporność
Next Article Sadzenie truskawek latem

Related Posts

Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność

Kapusta chińska – uprawa i wymagania

Pomidor Fourth of July – uprawa, smak, choroby

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
  • Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
  • Nawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.