Jest mało wymagająca i odporna. Sałata rzymska tworzy rozety długich liści. Dobrze się przechowuje. To tradycyjny składnik m.in. sałatki Cezara.
Inne nazwy: Sałata długolistna
Liście sałaty rzymskiej zwykle mają kolor od jasno- do ciemnozielonego, rzadko czerwony. Jest łatwiejsza w uprawie niż np. sałata masłowa.
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: 20-40 cm (w zależności od odmiany)
Poszczególne odmiany różnią się dość znacznie wielkością. W czasie kwitnienia osiągają około 100 cm (wraz z pędem kwiatowym).
Szerokość: około 20 cm
Sałaty rzymskie tworzą długie, luźne rozety. Aby zawiązały główki, potrzebują chłodu.
Liście można obrywać pojedynczo lub wyrywać całe rośliny w korzeniami.
Rozmnażanie: nasiona
Sałata rzymska – podobnie jak inne sałaty – jest wrażliwa na długość dnia. Gdy dzień jest długi, zakwita. Staje się wtedy niesmaczna. Dlatego trzeba przestrzegać terminów siewu.
Sałatę rzymską można siać od razu do gruntu albo z rozsady. Termin: od 1 kwietnia do 31 maja (IV-V). Najkorzystniejszy jest termin kwietniowy.
Rozsadę robi się zwykle wtedy, gdy wiosna jest zimna (ze zmrożoną ziemią) albo gdy brakuje miejsca w warzywniku.
Głębokość siewu: 1 cm
Więcej o siewie sałaty rzymskiej CZYTAJ TUTAJ
Sałata rzymska wschodzi w ciągu 4-7 dni, ale w temperaturze od 15 stopni Celsjusza. Świetnie znosi wiosenne przymrozki.
Zastosowanie: sałatki, w tym sałatka Cezara, na kanapki, dekoracja dań
Ma smak podobny jak sałata łodygowa. Liście są grube, mocne. Do jedzenia nadaje się do zakwitnięcia. Potem liście stają się twarde, niesmaczne.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać i sadzić: warzywnik, szklarnia, tunel foliowy, donice
Gleba: przeciętna lub żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6-7,5)
Sałata rzymska najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Bardzo lubi stanowiska nawiezione kompostem.
Podlewanie: umiarkowane
Sałaty rzymskie mają mocny system korzeniowy. Lubią mieć lekko wilgotną ziemię lecz nie mokrą. Tolerują lekkie przesuszenie.
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Jeśli sałata rzymska jest uprawiana w donicy, można zrobić wyjątek – zasila się raz w tygodniu, najlepiej naturalnym nawozem.
Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odporna
Sporadycznie sprawia problemy. Rośnie zdrowo. Jest bardziej odporna niż np. sałata masłowa.
Występowaniu chorób grzybowych sprzyjają nadmierne podlewanie oraz podmokła gleba.
Ciekawe odmiany sałaty rzymskiej
- Blonde Maraichere – liście zielone
- Liwia – liście zielone
- Parris Island – liście zielone
Warto wiedzieć
- Sałata rzymska jest uprawiana w Polsce co najmniej od XVI wieku. Najprawdopodobniej do Polski została sprowadzona za królowej Bony (1494-1557).