Ma liście nakrapiane jak pstrągi. Sałata rzymska Forellenschluss to wyjątkowo dekoracyjna, smaczna, stara odmiana.
Inne nazwy: Lactuca sativa longifolia Forellenschluss, Sałata Forellenschluss, Sałata długolistna Forellenschluss, Sałata rzymska Pstrągówka
Cechy: roślina jednoroczna
Ma jadalne liście w wyjątkowej kolorystyce. Są zielone, nakrapiane jak pstrągi.
Wysokość: około 30 cm
Podczas kwitnienia osiąga około 100 cm.
Szerokość: około 20 cm
Tworzy długie, luźne rozety. Bardziej zwięzłe główki zawiązuje, gdy jest chłodno.
Liście można obrywać pojedynczo albo wyrywać całe rośliny w korzeniami.
Rozmnażanie: nasiona
Siew w kwietniu i maju (IV-V). Lepszy jest termin kwietniowy.
Zastosowanie: sałatki, w tym sałatka Cezara, na kanapki, dekoracja dań, warzywo ozdobne
Liście są grube, mocne, dekoracyjnie nakrapiane. Młode listki są delikatne w smaku, zaś starsze – lekko gorzkawe. Po przekrojeniu serce tej sałaty jest ciemniejsze niż innych odmian.
Do jedzenia nadaje się do zakwitnięcia. Potem liście stają się twarde, niesmaczne.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać i sadzić: warzywnik, szklarnia, tunel foliowy, donice
Gleba: przeciętna lub żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6-7,5)
Najlepiej plonuje w pierwszym roku po oborniku. Lubi stanowiska nawiezione kompostem świeżym lub granulowanym.
W uprawie doniczkowej trzeba jej zapewnić żyzną ziemię (najlepiej kompostową).
Podlewanie: umiarkowane
Ma mocny system korzeniowy. Toleruje lekkie przesuszenie.
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Wyjątek: jeśli sałata rzymska jest uprawiana w donicy. Zasila się ją raz w tygodniu, najlepiej naturalnym nawozem.
Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odporna
Rośnie zdrowo.
Warto wiedzieć
- Sałata rzymska Forellenschluss to bardzo stara odmiana, z co najmniej XVIII wieku. Prawdopodobnie pochodzi z Austrii lub Niemiec.
- Nazwę Forellenschluss można przetłumaczyć (z języka niemieckiego) jako Jak Pstrąg.