To polska odmiana. Sałata łodygowa Karola jest mało wymagająca i odporna. Ma jadalne liście oraz łodygę.
Inne nazwy: Głąbik Karola, Głąbik krakowski Karola, Głąbiki krakowskie Karola, Lactuca augustana Karola, Sałata szparagowa Karola
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: 30-50 cm (w czasie kwitnienia do 100 cm)
Szerokość: około 20 cm
Sałata łodygowa Karola jest wysoka. Ma jadalną łodygę oraz liście. Liście obrywa się pojedynczo albo wyrywa całe rośliny w korzeniami. Po oberwaniu wszystkich liści, łodyga wygląda jak szparag.
Liście Karoli są zielone. Łodyga zaś ma kolor czerwonawy.
Rozmnażanie: nasiona
Sałatę łodygową Karola można siać od razu do gruntu albo z rozsady:
- Siew do gruntu – od 15 marca do 15 kwietnia (III-IV) oraz ostatni tydzień czerwca (VI) i pierwszy tydzień lipca (VII);
- Rozsada – od 15 do 31 marca (III), sadzenie do gruntu od 10 do 25 kwietnia (IV)
Więcej o siewie sałaty łodygowej CZYTAJ TUTAJ
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań; łodygi można także kwasić, gotować, dodawać do dań duszonych
Jadalne są zarówno liście, jak i łodygi. Mają smak podobny jak sałata rzymska. Liście są mocne, grube. Najlepiej smakują do zakwitnięcia. Potem stają się łykowate.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać i sadzić: warzywnik, szklarnia, tunel foliowy, donice
Gleba: przeciętna lub żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6-7,5)
Sałata łodygowa Karola najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Lubi też stanowiska nawiezione kompostem.
Podlewanie: umiarkowane
Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra. Tolerują lekkie przesuszenie.
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odporna
Rośnie zdrowo. Nie sprawia problemów.
Warto wiedzieć
- Sałata łodygowa Karola to polska odmiana. Wyhodowana została przed 1998 rokiem.