Jest odporna i niewymagająca. Sałata liściowa ma kilka typów, jak dębolistna, listkowa, strzępolistna. Bardzo dobrze rośnie w gruncie i donicach.
Inne nazwy: Sałata dębolistna, Sałata listkowa, Sałata rozetowa
Sałata liściowa to odmiana botaniczna sałaty siewnej, podobnie jak sałata krucha, sałata łodygowa, sałata masłowa, sałata rzymska.
Wyróżnia się trzy typy sałaty liściowej: dębolistna, listkowa, strzępolistna (karbowana).
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: 10-30 cm (w czasie kwitnienia do 100 cm)
Szerokość: około 20 cm
Sałaty liściowe tworzą luźne rozety. Nie zawiązują ścisłych główek. Wiele odmian przypomina strzępiaste pompony. Liście można obrywać pojedynczo albo wyrywać całe rośliny w korzeniami.
Bardzo często sałaty liściowe są uprawiane na młode, nie w pełni wyrośnięte listki. Znakomicie smakują w sałatkach.
Rozmnażanie: nasiona
Sałata liściowa jest wrażliwa na długość dnia, ale mniej niż inne gatunki sałat. Gdy dzień jest długi, zakwita. Staje się wtedy niesmaczna. Dlatego warto przestrzegać terminów siewu.
Sałatę liściową można siać od razu do gruntu albo z rozsady:
- Siew do gruntu – od 15 marca do 15 kwietnia (III-IV);
- Rozsada – od 15 marca do 15 kwietnia (III-IV), sadzenie do gruntu od 15 kwietnia do 15 maja (IV-V)
Uwaga! Sałatę liściową do gruntu i na rozsadę sieje się w tym samym terminie. Wygodniej jest siać od razu do gruntu. Jeśli wiosna jest zimna, gleba zmarznięta albo miejsce w ogrodzie jest zajęte przez jeszcze wcześniejsze warzywa, wtedy przygotowuje się rozsadę.
Głębokość siewu: 1 cm
Więcej o siewie sałaty liściowej CZYTAJ TUTAJ
Sałata liściowa dobrze znosi wiosenne przymrozki. Odmiany czerwone lepiej się wybarwiają w chłodzie.
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań
Sałatę liściową zbiera się już po 40 dni od siewu. W smaku jest podobna do sałaty rzymskiej lecz delikatniejsza.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać i sadzić: warzywnik, szklarnia, tunel foliowy, donice.
Sałata liściowa świetnie rośnie w donicach, np. na balkonie. Donice powinny mieć pojemność przynajmniej 10 litrów. Wtedy łatwiej utrzymać odpowiednią wilgotność ziemi.
Gleba: przeciętna lub żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6-7,5)
Sałata liściowa najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Lubi ziemię z kompostem.
Podlewanie: umiarkowane
Najlepsza jest ziemia lekko wilgotna lecz nie mokra.
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odporna
Sałatę liściową wyróżnia większa odporność – na choroby i szkodniki – niż inne rodzaje sałaty. Jest bardziej odporna np. na mączniaka i mszyce.
Ciekawe odmiany sałaty liściowej
- Aleppo – strzępolistna, jasnozielona
- Amandine – strzępolistna, czerwona
- Antonet – strzępolistna, czerwona
- Black Seeded Simpson – listkowa, zielona
- Grand Rapids – dębolistna, zielona
- Langero – strzępolistna, jasnozielona
Warto wiedzieć
- Sałata liściowa jest uprawiana co najmniej od XIX wieku. Jednak popularność zdobyła dopiero w XXI wieku, dzięki… hipermarketom. A to dzięki gotowym mieszankom na sałatki z młodych listków – w ich skład wchodzą m.in. sałata liściowa w różnych kolorach oraz roszponka i rukola.