Ma żółte, duże, okrągłe korzenie. Rzodkiewka Zlata to czeska odmiana, średnio ostra w smaku. Sieje się ją na przełomie zimy i wiosny oraz późnym latem.
Cechy: rzodkiewka z korzeniami okrągłymi; w kolorze żółtym
Zgrubienia korzeniowe rzodkiewki Zlata mają około 3 cm średnicy. To odmiana wyjątkowo duża.
Wysokość: 20-30 cm
Rozmnażanie: nasiona
Rzodkiewka Zlata nadaje się zarówno do uprawy wiosennej, jak i jesiennej. Możną ja siać pod osłonami, w gruncie oraz donicach (dużych). Plon zbiera się po około 35 dniach.
Terminy siewu rzodkiewki Zlata:
- Marzec
- Kwiecień
- Maj – jedynie pierwsze dni
- Sierpień
- Wrzesień – tylko pierwsza połowa
Uwaga! Rzodkiewka Zlata reaguje na długość dnia. Zakwita, gdy dzień jest długi a noc krótka. Nie zawiązuje wtedy zgrubień korzeniowych. Dlatego, by tego uniknąć, konieczne jest przestrzeganie terminów siewu. Wiosną najlepiej siać rzodkiewkę Zlata jak najwcześniej.
Warto zaopatrzyć się w nasiona rzodkiewki w Sklepie Niepodlewam.
Głębokość siewu: 1 cm
Uwaga! Zbyt głęboki siew powoduje, że rzodkiewki mają zniekształcone korzenie.
Więcej o siewie rzodkiewki CZYTAJ TUTAJ
Zbiór: po około 35 dniach od siewu
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań
Rzodkiewka Zlata jest średnio ostra w smaku – ostrość rozwija się w ustach po kilku sekundach. Jest soczysta, chrupka, bardzo smaczna. Nie ma skłonności do parcenia. Na talerzu zwraca uwagę nietypowym, żółtym kolorem.
Jeść można także młode liście, np. w sałatkach i na kanapkach. Są bardzo smaczne i wyjątkowo duże, jak na rzodkiewkę.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, donice
Uwaga! Wiosną rzodkiewka Zlata może być siana razem z marchwią lub pietruszką w tym samym rzędzie.
Gleba: żyzna, próchnicza
Rzodkiewka Zlata najlepiej rośnie w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Zamiast obornika można użyć kompostu.
Uwaga! Nie sieje się rzodkiewek w świeżo wapnowanej ziemi. Na ich korzeniach pojawiają się wtedy charakterystyczne, białe kratery, przypominające krosty. To parch, któremu sprzyja wysoki odczyn gleby.
Podlewanie: umiarkowane
Gdy rzodkiewki są podlewane za dużo, miąższ korzeni staje się szklisty, mniej smaczny.
Nawożenie: niepolecane w uprawie amatorskiej
Rzodkiewki mają krótki okres wegetacji. Jeśli są nadmiernie nawożone, kumulują w korzeniach szkodliwe dla zdrowia związki. Najlepiej nie nawozić ich wcale.
Wystarczy zasilenie ziemi obornikiem lub kompostem przed siewem.
Odporność na mróz: wytrzymuje kilkustopniowe przymrozki
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Rzodkiewka Zlata rośnie zdrowo. Ze szkodników najbardziej uciążliwe mogą być pchełki ziemne.
O różnych sposobach walki z pchełkami ziemnymi CZYTAJ TUTAJ
Warto wiedzieć
- Rzodkiewka Zlata to czeska odmiana. Wyhodowano ją w 2001 r.