Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Rzodkiewka Opolanka – uprawa, smak, odporność
Rzodkiewka Opolanka ma korzenie typu paluszki. Są czerwone z białymi końcami. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Opolanka – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Odmiana z korzeniami typu paluszki. Rzodkiewka Opolanka nie ma skłonności do parcenia. Jest delikatna w smaku i chrupka. Można jeść nawet jej liście.

Rzodkiewka Opolanka ma korzenie typu paluszki. Są czerwone z białymi końcami. Fot. Niepodlewam
Rzodkiewka Opolanka ma korzenie typu paluszki. Są ciemnoczerwone z białymi końcami. Fot. Niepodlewam

Cechy: rzodkiewka z korzeniami typu paluszki (cylindryczna); w kolorze ciemnoczerwonym z białym czubkiem

Korzenie rzodkiewki Opolanka mają po około 5 cm długości oraz 1,5-2 cm średnicy.

Wysokość: 15-20 cm

Rozmnażanie: nasiona

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Termin siewu:

  • Wiosna – od marca do pierwszych dni maja (III-V)
  • Lato – sierpień (VIII) i do 15 września (IX)

Rzodkiewka Opolanka, podobnie jak inne odmiany rzodkiewek, silnie reaguje na długość dnia. Gdy dzień jest długi, zamiast wiązać korzenie, wybija w kwiatostany. Dlatego, by mieć plon, trzeba przestrzegać terminów siewu.

Głębokość siewu: 1 cm

Zbyt głęboki siew powoduje, że rzodkiewki mają zniekształcone korzenie.

Zbiór: po 27-30 dniach od siewu

Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań

Rzodkiewka Opolanka ma korzenie o delikatnym, niepiekącym smaku. Są soczyste, białe, delikatesowe, chrupkie.
Do jedzenia nadają się także jej młode liście. Można je dodawać np. do sałatek. Bardzo ładnie, rzodkiewko pachną.

Młode liście rzodkiewki Opolanka nadają się do sałatek. Fot. Niepodlewam
Młode liście rzodkiewki Opolanka nadają się do sałatek. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne
W cieniu rzodkiewka Opolanka nie tworzy zgrubień!

Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, pod włókniną

Korzystnie wysiewać Opolankę z warzywami, które długo kiełkują, np. pietruszką (w tym samym rzędzie).

Gleba: żyzna, próchnicza

Idealna jest ziemia nawieziona kompostem (jesienią lub wiosną). Dawka – około 5 kg kompostu na metr kwadratowy.

Ziemia nie może być świeżo wapnowana. Gdy odczyn ziemi jest wysoki, rzodkiewkę może zaatakować parch. Na korzeniach pojawiają się wtedy charakterystyczne, białe kratery, przypominające krosty.

Podlewanie: umiarkowane

Z podlewaniem nie należy przesadzać. Gdy rzodkiewka ma za dużo wody, miąższ korzeni może stać się szklisty.

Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej

Jeśli zapomniało się zasilić kompostem miejsce pod rzodkiewkę Opolankę, warto przynajmniej po siewie przykryć kompostem nasiona.
Można użyć nawozu naturalnego, na przykład typu biohumus. Ze względu na krótki czas wegetacji najlepiej unikać nawożenia sztucznego.

Odporność na mróz: wytrzymuje kilkustopniowe przymrozki

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

Rzodkiewka Opolanka nie ma skłonności do parcenia. Mogą ją atakować pchełki ziemne. Dlatego warto ją uprawiać szczelnie przykrytą włókniną.

Warto wiedzieć

  • Rzodkiewka Opolanka to polska odmiana. Wyhodowano ją w latach 80. XX wieku.
  • Jeśli rzodkiewka Opolanka nie trafi na talerz czy kanapki, wyda nasiona w sierpniu (VIII). Nasiona nie powtórzą jednak dokładnie cech roślin matecznych.
Nasiona rzodkiewki w sierpniu (VIII). Fot. Niepodlewam
Nasiona rzodkiewki w sierpniu (VIII). Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka – kiedy i jak głęboko siać

rzodkiewka odmiany rzodkiewka odmiany paluszki rzodkiewka odmiany podłużne rzodkiewka odmiany polskie rzodkiewka Opolanka opis rzodkiewki rzodkiewki smak delikatny
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleGrusza Jakobówka – uprawa i odporność
Next Article Robaczywe jabłka – jak walczyć bez oprysków ze szkodnikami

Related Posts

Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność

Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność

Kapusta chińska – uprawa i wymagania

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Rudbekia owłosiona – uprawa i odporność
  • Berberys Thunberga Tiny Gold – uprawa i ciekawostki
  • Jak rośnie trawa?
  • Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność
  • Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Jak rośnie trawa? Najszybciej wiosną, wolniej latem. Przyśpiesza na przełomie lata i jesieni, a potem znów zwalnia. Fot. Niepodlewam Jak rośnie trawa?
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.