To polska odmiana z korzeniami typu paluszki. Rzodkiewka Mila może być siana wiosną oraz późnym latem. Dobrze plonuje.
Cechy: rzodkiewka z korzeniami typu paluszki (cylindryczna); w kolorze ciemnoczerwonym z białym czubkiem
Korzenie rzodkiewki Mila mają po około 5 cm długości oraz 1,5-2 cm średnicy.
Wysokość: 15-20 cm
Rozmnażanie: nasiona
Terminy siewu rzodkiewki Mila:
- Marzec
- Kwiecień
- Maj – jedynie pierwsze dni
- Sierpień
- Wrzesień – tylko pierwsza połowa
Rzodkiewka Mila reaguje na długość dnia. Zakwita, gdy dzień jest długi i wtedy nie zawiązuje zgrubień korzeniowych. Dlatego trzeba przestrzegać terminów siewu.
Głębokość siewu: 1 cm
Zbyt głęboki siew powoduje, że rzodkiewki mają zniekształcone korzenie.
Zbiór: po około 30 dniach od siewu
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań
Rzodkiewka Mila ma korzenie o łagodnym, niepikantnym smaku. Są chrupkie, soczyste, bardzo smaczne.
Do jedzenia nadają się także jej młode liście, np. w sałatkach.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, donice
Rzodkiewka Mila może być siana razem z marchwią lub pietruszką w tym samym rzędzie, ale tylko wiosną.
Gleba: żyzna, próchnicza
Rzodkiewka Mila najlepiej rośnie w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Zamiast obrnika można użyć kompostu (około 5 kg kompostu na metr kwadratowy).
Ziemia pod rzodkiewki nie może być świeżo wapnowana. Gdy odczyn ziemi jest wysoki, rzodkiewkę może zaatakować parch. Na korzeniach pojawiają się wtedy charakterystyczne, białe kratery, przypominające krosty.
Podlewanie: umiarkowane
Jeżeli rzodkiewki są podlewane za dużo, miąższ korzeni może stać się szklisty.
Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej
Odporność na mróz: wytrzymuje kilkustopniowe przymrozki
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Rzodkiewka Mila rośnie zdrowo. Mogą ją atakować pchełki ziemne. Dlatego warto ją uprawiać szczelnie przykrytą włókniną.
Warto wiedzieć
- Rzodkiewka Mila to polska odmiana. Wyhodowano ją w latach 80. XX wieku.