To polska, wyjątkowo piękna odmiana. Róża Venrosa ma duże kwiaty w kolorze różowym z czerwonym odcieniem. Ślicznie pachnie.
Inne nazwy: brak
Grupa róż: wielkokwiatowe (mieszaniec herbatni)
Rok wyhodowania: 1980
Hodowca: Stanisław Żyła (Polska)
Wysokość: około 150 cm
Szerokość: około 100 cm
Kwitnienie: od czerwca do października (VI-X)
Kwiaty: różowe; pełne
Róża Venrosa ma kwiaty w unikalnym odcieniu: czerwonoróżowym. Płatki wdają się bardziej różowe w pełnym słońcu, zaś czerwone – przy pochmurnym niebie i wieczorem. Starsze kwiaty lekko płowieją.
Kwiaty róży Venrosa są duże – mają po 10-12 cm średnicy.
Zapach: średnio mocny, bardzo piękny
Liście: ciemnozielone, półmatowe
Kolce: liczne; duże i średniej wielkości
Zastosowanie: pojedynczy krzew lub grupa po kilka i więcej sztuk, na kwiat cięty
Stanowisko: słoneczne
Róża Venrosa potrzebuje sporo miejsca. Najlepiej się prezentuje na tle np. żywopłotu, iglaków, muru.
Ziemia: żyzna
Podlewanie: umiarkowane
Róża Venrosa nie powinna być podlewana na liście, np. zraszaczem do trawników. Trzeba ją podlewać przy korzeniu. Dzięki temu jest mniejsze ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.
Nawożenie: od maja do lipca (V-VII)
Używać można nawozu sztucznego przeznaczonego do róż albo naturalnego, np. gnojówki z pokrzywy czy obornika krowiego.
Rozmnażanie: szczepienie
Cięcie: wiosną
Róże Venrosa przycina się co roku wiosną 1-2 tygodnie po rozgarnięciu ziemnych kopców chroniących przed mrozem. Pędy należy uciąć nad 2-6 oczkiem licząc od ziemi.
W sezonie kwitnienia warto usuwać przekwitłe kwiaty. To mobilizuje różę Venrosa do wypuszczania nowych pąków kwiatowych.
Wytrzymałość na mróz: dobra
Róża Venrosa wymaga zabezpieczenia przed mrozem. Jesienią wystarczy usypać kopiec ziemi u nasady krzewu na wysokość około 20 cm.
Choroby i szkodniki: odporna
Róża Venrosa rośnie zdrowo i bujnie. Nie sprawia większych problemów. Dłuższe deszcze niszczą kwiaty.
Wiosną, szczególnie gdy jest ciepło, słonecznie i bezwietrznie, bywa atakowana przez mszyce.
Warto wiedzieć
- Róża Venrosa pochodzi z hodowli Stanisława Żyły – słynnego polskiego hodowcy róż. Jej nazwa wywodzi się od dwóch łacińskich słów: vena – żyła oraz rosa – róża.
- Venrosa jest krzyżówką jasnoczerwonej róży Crepe de Chine (z 1970 roku; Francja) oraz białej Mr Standfast (z 1968 roku; Wielka Brytania).
Róża Crepe de Chine była jedną z ulubionych hodowcy Stanisława Żyły do tworzenia nowych odmian. Crepe de Chine jest także rodzicem innych stworzonych przez niego róż, jak Fryderyk Chopin oraz Profesor Kownas.