Ma wyjątkowy, różowomorelowy kolor. Róża Aprikola to odmiana zdrowo rosnąca, odporna na mróz, delikatnie pachnąca. Nadaje się nawet do uprawy w pojemnikach.
Inne nazwy: Apricola, Apricot Vigorosa, KORorbe, Rigo Aprikola, Summer Beauty
Grupa róż: rabatowa
Rok wyhodowania: 2000
Hodowca: W.Kordes&Sons (Niemcy)
Wysokość: 60-90 cm
Szerokość: około 50 cm
Kwitnienie: od czerwca do października (VI-X)
Kwiaty: różowomorelowe
Róża Aprikola ma wyjątkowy kolor – jej płatki są cieniowane w przenikających się odcieniach różowym i morelowym. Średnica każdego kwiatu wynosi po 9-10 cm. Kwiaty są zebrane w bukiety.
Zapach: delikatny
Liście: średniej wielkości; jasnozielone
Kolce: średniej wielkości
Zastosowanie: jako pojedynczy krzew lub grupa krzewów, szpalery, niski żywopłot
Róża Aprikola nadaje się do uprawy w pojemnikach np. na balkonie czy tarasie.
Stanowisko: słoneczne, półcień
Gleba: żyzna
Podlewanie: umiarkowane
Unikać trzeba podlewania na liście, aby nie zwiększać ryzyka wystąpienia chorób grzybowych.
Nawożenie: od maja do lipca (V-VII)
Można używać nawozów sztucznych, najlepiej specjalnych do róż, albo naturalnych, np. gnojówki z pokrzywy.
Rozmnażanie: szczepienie
Cięcie: wiosną, 1-2 tygodni po rozgarnięciu zimowych kopców z ziemi
Pędy przycina się powyżej 5-8 oczka licząc od ziemi. Róża Aprikola powinna mieć też obcinane systematycznie przekwitłe kwiaty. Dzięki temu wydaje więcej nowych pąków kwiatowych.
Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra
Na wszelki wypadek róża Aprikola powinna być jednak zabezpieczana na zimę kopczykiem ziemi o wysokości około 20 cm.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Róża Aprikola jest uważana za zdrowo rosnącą odmianę. Rzadko jest atakowana przez takie choroby jak czarna plamistość czy mączniak. Ze szkodników, zwłaszcza podczas ciepłej, bezdeszczowej wiosny, najgroźniejsze są mszyce.
Ciekawostki
- Róża Aprikola to krzyżówka odmiany Bernstein-Rose z 1987 roku (ma kwiaty żółte) oraz siewki (brak danych o jej pochodzeniu).